Τέσσερα άτομα, δύο 35χρονοι και δύο 41χρονοι, που επιχείρησαν να πουλήσουν έναν Κούρο της Μινωικής Περιόδου συνελήφθησαν το απόγευμα της Πέμπτης στη Σητεία.

Οπως προέκυψε από έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου και της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, οι δύο 35χρονοι και ο ένας 41χρονος είχαν στην κατοχή τους αρχαίο ειδώλιο το οποίο διέθεταν προς πώληση, έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε ο 35χρονος να οδηγεί Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο, μέσα στο οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε το χάλκινο αυτό ειδώλιο, ύψους 30 εκατοστών.

Ακινητοποιήθηκαν και οι τρεις άλλοι εμπλεκόμενοι, οι οποίοι επέβαιναν σε δύο φορτηγά οχήματα.

Διαπιστώθηκε ότι οι δύο εκ των συλληφθέντων, 35χρονος και 41χρονος, είχαν επιδείξει σε άγνωστα άτομα το αρχαίο ειδώλιο με σκοπό την πώλησή του, ενώ οι δύο άλλοι συλληφθέντες είχαν τον ρόλο του παρατηρητή κατά το δρομολόγιο.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση από αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, πρόκειται για χάλκινο ειδώλιο, Μεσομινωικής περιόδου (16ος-15ος αιώνας π.Χ.), που απεικονίζει έναν Κούρο σε στάση λατρείας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος. Φέρει μακριά κόμη, επιχρυσωμένο περίζωμα και σώζει φύλλα χρυσού στις γάμπες και το αριστερό γόνατο. Στη βάση του φέρει έμβολο που παραπέμπει ότι πιθανότατα ήταν στημένο σε βάθρο χώρου λατρείας.

Κρίνεται ως ιδιαίτερα μεγάλης-ανεκτίμητης αξίας, καθώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του το καθιστούν μοναδικό εύρημα του είδους του στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Το αρχαίο αυτό ειδώλιο θα αποδοθεί στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων, ενώ το Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 35χρονος κατασχέθηκε, ως μέσο μεταφοράς για την πώληση του αρχαίου αντικειμένου.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου, κατηγορούμενοι για παραβάσεις του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.