1ο Πεδίο

(Θεωρητικές Επιστήμες)

Τα Αρχαία Κατεύθυνσης στο αδίδακτο κείμενο παρουσίασαν βαθμό δυσκολίας μεγαλύτερο από την περασμένη χρονιά. Αν όμως η συνιστώσα αυτή που είναι πτωτική συνδυαστεί με τη μείωση των προσφερόμενων θέσεων που είναι ανοδική, το αποτέλεσμα δεν οδηγεί σε σοβαρές διαφοροποιήσεις. Η Θεωρητική Κατεύθυνση είναι η πλέον «τυχερή», αφού μέχρι τώρα δεν συνάντησαν εκπλήξεις που να επηρεάζουν το συνολικό αποτέλεσμα. Βέβαια, αναμένεται και η επίδοση στο μάθημα της Ιστορίας, που με τη σειρά του δίνει επιπλέον μόρια, αφού αποτελεί το 2ο μάθημα αυξημένης βαρύτητας μετά τα Αρχαία. Οι υποψήφιοι όμως της Θεωρητικής Κατεύθυνσης που θέλουν να περάσουν το κατώφλι των οικονομικών σχολών θα συναντήσουν σημαντικές δυσκολίες, αφού τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας για πολλούς ήταν απλησίαστα, πολύ δυσκολότερα. Για τα παιδαγωγικά τμήματα δεν αναμένονται σοβαρές μεταβολές.

2ο & 4ο Πεδίο

(Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήµες)

Βαρόμετρο για την πορεία των βάσεων στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο αποτελούν τα Μαθηματικά και η Φυσική Κατεύθυνσης. Τα θέματα στα Μαθηματικά ήταν υψηλού επιπέδου, πολύ απαιτητικά και σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια ήταν σαφώς δυσκολότερα.

Ειδικότερα το τρίτο και τέταρτο θέμα απευθύνονταν σε πολύ λίγους, ενώ γενικά ο χρόνος που τους διατέθηκε ήταν κατά πολύ μικρότερος του απαιτούμενου. Τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης είναι αυξημένης βαρύτητας, αφού έχουν συντελεστή 1,3 και δίνουν πολύ περισσότερα μόρια από τα υπόλοιπα μαθήματα. Αναμένεται βέβαια και η Φυσική Κατεύθυνσης στην οποία τα παιδιά διαγωνίζονται σήμερα Παρασκευή. Οι πολυτεχνικές σχολές, οι φυσικομαθηματικές, οι γεωπονικές και οι σχολές πληροφορικής αναμένεται να υποστούν σημαντική καθίζηση. Το άριστα θα συναντιέται σπάνια γιατί αυτοί που θα ξεπεράσουν το 17 θα είναι πολύ λιγότεροι από πέρυσι. Η μείωση του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων που σε μερικές σχολές ανέρχεται και στις 50 συγκρατεί λίγο την απότομη πτώση. Αντίθετα οι σχολές που απαιτούν βαθμολογίες από 14.000-16.000 μόρια θα υποστούν κλυδωνισμούς, αλλά όχι τόσο έντονους όσο οι σχολές που πέρυσι ήταν πάνω από 17.000 μόρια. Τα ΤΕΙ θα διατηρήσουν τη βάση στα περσινά επίπεδα με μικρή μείωση σε μερικές σχολές που θα προσεγγίσει τις βάσεις του 2013.

3ο Πεδίο

(Επιστήμες Υγείας)

Εδώ το βασικό μάθημα που δίνει και τα περισσότερα μόρια είναι κατά πρώτον η Βιολογία Κατεύθυνσης και κατά δεύτερον η Χημεία Κατεύθυνσης. Τα θέματα στη Βιολογία ήταν σαφώς δυσκολότερα από εκείνα του 2014 και απαιτούσαν αυξημένη προσοχή. Η δυσκολία όμως αυτή αντισταθμίζεται με τα εύκολα θέματα της Χημείας όπου με άνεση η υποψήφιοι μπορούσαν να πιάσουν το άριστα. Στην Κατεύθυνση αυτή κάθε χρόνο συγκεντρώνεται το «βαρύ πυροβολικό» των υποψηφίων που είναι «παντός καιρού». Ετσι οι βάσεις στο 30 Επιστημονικό Πεδίο θα υποστούν τη μικρότερη πτώση, αφού τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης δεν είναι γι’ αυτούς μάθημα αυξημένης βαρύτητας και επηρεάζει λιγότερο τις βαθμολογίες.

5ο Πεδίο

(Οικονοµικές Σχολές)

Ο σημαντικότερος παράγοντας που θα διαμορφώσει το επίπεδο των βάσεων είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που διαγωνίζονται οι υποψήφιοι ύστερα από 5 μέρες. Αν τα θέματα είναι της ίδιας δυσκολίας με τα περσνά, στα οποία πολλοί υποψήφιοι έγραψαν άριστα, οι βάσεις θα σημειώσουν μικρή πτώση που οφείλεται στα Μαθηματικά και στα Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας, όπου τα θέματα ήταν δυσκολότερα από πέρυσι. Ετσι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι γιατί εκκρεμεί ακόμα και η εξέταση της Φυσικής Κατεύθυνσης, στην οποία οι υποψήφιοι εξετάζονται μεθαύριο. Οι βάσεις στα ΤΕΙ είναι πιθανότερο να προσεγγίσουν τις αντίστοιχες βάσεις του 2013 ή ακόμα και να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα.

Στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, οι οποίες κάθε χρόνο παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση γιατί προσφέρουν σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση, οι βάσεις δεν θα υποστούν σοβαρές μετακινήσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω και το πιθανότερο είναι να μείνουν σταθερές με μικρή πτώση στις σχολές αξιωματικών.

Ο Αντώνης Φλωρόπουλος είναι διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο