Με ένα κόκκινο γεράνι και ένα φιλί στον Ακη Τσοχατζόπουλο έκανε την εμφάνιση της η Βίκυ Σταμάτη την Τετάρτη στη δίκη για τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών.

Η μεταγωγή της συζύγου του πρώην υπουργού καθυστέρησε καθώς από λάθος η κατηγορούμενη οδηγήθηκε στην Ευελπίδων αντί του Εφετείου όπου σήμερα εξετάζεται η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της.

Ο ψυχίατρος Β. Φωτόπουλος ο οποίος παρακολουθεί τη Βίκυ Σταμάτη καταθέτοντας στο δικαστήριο περιέγραψε την κατάσταση στην οποία τον Δεκέμβριο του 2013 έφτασε στο Δρομοκαΐτειο. «Ήταν με μείζονα κατάθλιψη, έντονη αυτοκαταστροφική τάση και διάφορες διαταραχές της πάθησης όπως στη συμπεριφορά , το συναίσθημα, τον ύπνο, το φαγητό».

Ο μάρτυρας υπογράμμισε ότι η κατηγορούμενη έχει μικροφοβία γεγονός που την κάνει να έχει δύσκολη επαφή με το περιβάλλον καθώς δεν επιτρέπει σε κανένα να την αγγίξει.

Μάρτυρας: Η επαφή με το παιδί θα είναι σημαντικός παράγοντας και θα αλλάξει την παρορμητικότητα της.

Πρόεδρος: Το ότι έφυγε εσείς πως μπορείτε να το εξηγήσετε;

Μάρτυρας: Δεν είχε καμία λογική εξήγηση.

Πρόεδρος: Γιατί έφυγε από το ψυχιατρείο;

Μάρτυρας: Η γνώμη μου είναι πως ήταν μια παρορμητική πράξη, αυτοκαστροφική.

Πρόεδρος: Έφυγε για κάποιο λόγο ;

Μάρτυρας: Η μόνη εξήγηση που έδωσε ήταν ότι ήθελε να δει το παιδί

Ο συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη Φραγκίσκος Ραγκούσης υπογράμμισε πως οι συνθήκες στο Δρομοκαΐτειο δεν είναι κατάλληλες για να βλέπει το παιδί της ενώ όπως είπε η ίδια έχει δεχτεί επιθέσεις από άλλους ασθενείς. «Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι ασθενής της πέταξε ένα γάλα στο κεφάλι» απάντησε ο γιατρός.

Βίκυ Σταμάτη: Στερήθηκε και τους δύο γονείς του το παιδί μου σε μια βδομάδα. Τιμωρούμαι γιατί μοιράστηκα μέρος της ζωής μου με τον κ.Τσοχατζόπουλο. Θα ήθελα να υποβληθώ σε τεστ αλήθειας. Ποιος άλλος κατηγορούμενος το επιθυμεί αυτό; Εχω μείζων κατάθληψη με αυτοκτονικό ιδεασμό, λόγω της έλλειψης του παιδιού μου. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι όταν συνάντησα στη ΓΑΔΑ τον κ.Φωτόπουλο τον ψυχίατρο, με βρήκε πάνω από ένα κουβά από εμετούς λόγω της στέρησης. Η φυγή μου ήταν κάτι επικίνδυνο αφού δε σκέφτηκα αν υπάρχει χαντάκι απέξω, χόρτα , φίδια κλπ. Ηταν μια εν θερμώ κίνηση μετά την απορριπτική απόφαση αποφυλάκισης. Θα μπορούσα να έχω φύγει άλλη φορά όταν λιποθύμησε ο φρουρός μου αλλά επέλεξα να τον περιθάλψω. Δεν το δρασκέλισα. Το κλειδί το είχα πολύ καιρό και δεν το χρησιμοποίησα. Σκέφτηκα παρορμητικά, ότι αν είναι να πεθάνω θα πεθάνω κρατώντας το χέρι του παιδιού μου

Πρόεδρος: Πήγατε στο παιδί σας;

Σταμάτη: Σκέφτηκα πως δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το παιδί μου μια αιφνίδια εισβολή στο χωριό… Το μόνο που θέλω είναι να ξυπνώ δίπλα στην αναπνοή του άλλου. Τίποτα άλλο δε θέλω. Οποιον περιορισμό θέλετε βάλτε μου

Υπάρχουν πρωταγωνιστές εδώ με ευθύνες. Εγώ είμαι υπέρ αθώα, είμαι το τέλειο θύμα, το τέλειο εξιλαστήριο θύμα. Φωνάζω αλλά δεν θέλω να προκαλέσω εκνευρισμό. Σ αυτή την αίθουσα δεν είναι εδώ όλοι οι πρωταγωνιστές. Για πόσες αυτοκτονίες ανθρώπων ευθύνονται αυτοί οι εμπλεκόμενοι; Που δεν μπορούσαν να ταΐσουν τα παιδιά τους. Είμαι κρυστάλλινη άμεπτη, αθώα. Ας είμαι αλυσοδεμένη αλλά ας είμαι δίπλα στο παιδί μου. Εχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο παιδί μου. Εγινα μητέρα μεγάλη σε ηλικία, μετά από άπειρες εξωσωματικές γονιμοποιήσεις και με τη βοήθεια του κ. Τσοχατζόπουλου, του άνδρα μου και έμεινα στο κρεβάτι, χωρίς μαλλιά. Χωρίς να μπορώ να πάω τουαλέτα. Είμαστε άποροι και εγώ και το παιδί μου. Αποροι. Ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν έχει πληρώσει τα δίδακτρα για το παιδί του εδώ και 3 χρόνια. Τρία χρόνια! Ο πατέρας μου ταΐζει το παιδί μου. Οχι ο πατέρας του!!!

Δεν με νοιάζει αν ο κάσμος με μισεί ή αν έχουν καταφέρει τον κόσμο να με μισεί. Θα πω την αλήθεια.

Πρόεδρος: Μη βιάζεστε…

Σταμάτη: Μόνο οι Ναζί τιμωρούσαν τους αθώους κι όχι τους ενόχους. Οι ένοχοι είναι εντός και εκτός αιθούσης. Εχω εγκαταλείψει τα εγκόσμια.

Εισαγγελέας: Γιατί ήρθατε μόνο δυο φορές τον τελευταίο καιρό;

Σταμάτη: Γιατί υπάρχουν πρόσωπα εδώ που έχουν στραφεί εναντίον μου χωρίς αιτία και δε θέλω να τα αντιμετωπίσω..

Εισαγγελέας: Τη νύχτα που φύγατε που πήγατε;

Σταμάτη: 12 παρά τέταρτο βρισκόμουν σε στέγη στο Χαϊδάρι. Δεν πήγα στο παιδί μου γιατί δεν ήθελα να παραβιάσω το άσυλό του παιδιού μου.

Εισαγγελέας: Αυτό γιατί δε σας απέτρεψε να το επιχειρήσετε τότε; Αυτό το γνωρίζατε ήδη

Σταμάτη: Τον Απρίλιο του 2012 εισέβαλαν 40 άτομα με την κ. Παπανδρέου να συλλάβουν τον άνδρα μου. Αλλά τότε η κ. Παπανδρέου επέδειξε σε αυτό πολύ αξιοπρεπή στάση, κυρίως απέναντι στο παιδί μου.Το αποφάσισα εν θερμώ μετά την αποφασή της δική σας για άλλες μητέρες, να τα χαίρεται τα παιδιά της, μιλάω για τη θυγατέρα του άνδρα μου από προηγούμενο γάμο , να τα χαίρεται τα παιδιά της, της δώσατε το δικαίωμα να πάει. Γιατί αυτή η επιλεκτική στάση; Αισθάνθηκα απελπισία και πως δεν έχω καμμιά ελπίδα. Εν θερμώ. Θέλω να οδηγηθώ στο «φως» κ. πρόεδρε, είναι ο μοναδικός λόγος που με κρατάει στη ζωή.

Εισαγγελέας: Δηλαδή λέτε στο δικαστήριο ή θα με βγάλετε ή θα προσπαθήσω να αποδράσω;

Σταμάτη: Είναι και ο αυτοκαστροφικός λόγος μην ξεχνάτε. Ηθελα να πάω με ματωμένα πόδια στο παιδί μου, να βγω στην εθνική με τα πόδια και να πάω στο παιδί μου. Δεν υπήρχε όμως η δυνατότητα. Είχα στερητικό και έκανα εμετό. Πήρα χάπι για να μπορώ να σταθώ απέναντί σας. Ζητώ συγγνώμη αν ύψωσα τον τόνο της φωνής μου.

Λίγο νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής των 13 ετών που έχει επιβληθεί στον κατηγορούμενο Γιώργο Σαχπατζίδη, για λόγους υγείας.