Μαζί με τη μάχη των εξετάσεων αυτές τις ημέρες στα σχολεία ξεκινά και η μάχη της κάλπης!

Προτού στεγνώσει το μελάνι των Πανελλαδικών στα βασικά μαθήματα –και λίγο πριν από την έναρξη των ειδικών μαθημάτων –δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα κληθούν στις 10 Ιουνίου να ψηφίσουν για πρώτη φορά τους διευθυντές που προτιμούν στα σχολεία. Θα ακολουθήσουν οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας.
Ηδη χθες έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις θέσεις διευθυντών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, ενώ στις 3 Ιουνίου λήγει η προθεσμία και για τους υποψήφιους διευθυντές γυμνασίων και λυκείων.

Το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για τις θέσεις διευθυντών αποδείχθηκε μεγάλο καθώς υπάρχουν σχολεία στα οποία κατατέθηκαν 8-9 αιτήσεις για μία θέση (!) και τώρα οι σύλλογοι διδασκόντων θα κληθούν να ψηφίσουν έναν από αυτούς, αυξάνοντας τα μόρια που ο κάθε υποψήφιος λαμβάνει από τα προσόντα του.

Mάλιστα τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει και η προεκλογική εκστρατεία αρκετών υποψηφίων, οι οποίοι κλείνουν ραντεβού για να επισκεφθούν σχολεία στα οποία έθεσαν υποψηφιότητα αλλά δεν υπηρετούν εκεί, ώστε να παρουσιαστούν στους εκπαιδευτικούς την ψήφο των οποίων διεκδικούν.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία του εκπαιδευτικού Γ. Χρόνη, μόνο στη Γ’ Αθήνας (Δυτική) για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υποβλήθηκαν 194 αιτήσεις. Υπάρχουν σχολεία στην Αγία Βαρβάρα, στο Ιλιον, στο Αιγάλεω με πέντε υποψηφίους για τη θέση, ενώ το ρεκόρ έσπασε σχολείο του Περιστερίου με εννέα υποψήφιους διευθυντές. Και να σκεφθεί κανείς ότι θα ακολουθήσουν εκλογές και για τους υποδιευθυντές των σχολείων!
Ας σημειωθεί ωστόσο ότι η νέα αυτή διαδικασία έχει ήδη κατηγορηθεί από πολλούς εκπαιδευτικούς πως στοχεύει να δημιουργήσει κομματικό έλεγχο και της σχολικής πραγματικότητας. Με ποια κριτήρια άραγε θα επιλέξουν νέο διευθυντή οι διδάσκοντες; Με τα τυπικά που αναφέρει ο νόμος ή με τα δικά τους; Ιδού ένα ερώτημα.
Για να θεωρηθεί πάντως έγκυρη η ψηφοφορία απαιτείται αυξημένο ποσοστό συμμετοχής (65%) ενώ υποψήφιος που συγκεντρώνει ποσοστό μικρότερο του 20% αποκλείεται της περαιτέρω διαδικασίας. Το ποσοστό ψήφων καθενός, επί του συνόλου των έγκυρων ψήφων, ανάγεται σε ποσοστό επί των 12 µορίων που µπορεί να λάβει κατά ανώτατο όριο από τη διαδικασία των εκλογών. Αυτά αποτελούν περίπου ένα τρίτο του συνόλου της μοριοδότησης (τα άλλα προέρχονται από προσόντα όπως σπουδές, ξένες γλώσσες, προϋπηρεσία κ.λπ.) που είναι 37 μόρια για την Πρωτοβάθμια και 35 για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Καθώς όμως όλος ο Ιούνιος θα κυλήσει με εκλογές, έχουν μείνει πίσω άλλα θέματα. Οπως λ.χ. λέει ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Μπράτης, ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι μεταθέσεις, γεγονός με αλυσιδωτές επιπτώσεις στις υπόλοιπες υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών (αποσπάσεις – διορισμοί – προσλήψεις αναπληρωτών).

Το χρονοδιάγραμμα για την ανάδειξη νέων διευθυντών σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει ως εξής:
Έως 3 Ιουνίου: Διαδικασία μοριοδότησης των υποψηφίων.
4 Ιουνίου: Ανακοίνωση των πινάκων υποψηφίων και πινάκων αντικειμενικών μορίων.
4 έως 8 Ιουνίου: Κατάθεση ενστάσεων – Αυτοπαρουσίαση υποψηφίων στους συλλόγους διδασκόντων.
9 Ιουνίου: Εκδίκαση ενστάσεων – Ανακοίνωση τελικών αναμορφωμένων πινάκων υποψηφίων.
10 Ιουνίου: Διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας. (Η διαδικασία θα αρχίσει μία διδακτική ώρα πριν από τη λήξη του πρωινού ωραρίου κάθε σχολικής μονάδας. Συνεπώς τη συγκεκριμένη ημέρα δεν θα πραγματοποιηθεί η τελευταία διδακτική ώρα, ούτε το ολοήμερο πρόγραμμα)
11 Ιουνίου: Αποστολή πρακτικού εφορευτικής επιτροπής στην Κεντρική Επιτροπή Εκλογών – Αποκλεισμός υποψηφίων που δεν έλαβαν το απαιτούμενο ποσοστό του 20%, καθώς και υπολογισμός των μορίων που λαμβάνουν οι υποψήφιοι που συνεχίζουν.
12 Ιουνίου: Καταχώριση βαθμολογίας – Ανάρτηση πινάκων τελικής βαθμολογίας υποψηφίων.
12 έως 16 Ιουνίου: Κατάθεση ενστάσεων για τον τελικό πίνακα.
17-18 Ιουνίου: Εκδίκαση ενστάσεων – Πρόσκληση ενδιαφέροντος για επιλογή υποδιευθυντών.
18-19 Ιουνίου: Υποβολή αιτήσεων υποψηφιότητας – Διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας για υποδιευθυντές.
23 Ιουνίου: Ανάληψη υπηρεσίας νέων διευθυντών.
24 Ιουνίου: Ανάληψη υπηρεσίας νέων υποδιευθυντών.

25 Ιουνίου: Αποφάσεις περιφερειακού διευθυντή για τοποθέτηση διευθυντών σε σχολεία που για κάποιον λόγο έμειναν κενά.