Το χρόνιο πρόβλημα των 81 χωματερών στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου απασχόλησε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στη σύσκεψη, κρίθηκε επιτακτική η επίλυση του ζητήματος που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς στις 2 Ιουνίου και ανά εξάμηνο η χώρα θα κληθεί να καταβάλλει πρόστιμο 80.000 ευρώ για κάθε ενεργό ΧΑΔΑ (Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) και 40.000 ευρώ για κάθε ανενεργό αλλά μη περιβαλλοντικά αποκατεστημένο.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, καθώς παραμένουν 23 ενεργοί και 58 ανενεργοί ΧΑΔΑ, με αποτέλεσμα εάν δεν υπάρξει θεαματική πρόοδος τις επόμενες οκτώ ημέρες, το πρόστιμο να ανέλθει στα 4.160.000 ευρώ.

Πάντως, ένα χρόνο μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μόνη εξέλιξη σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν η αποκατάσταση μόνο ενός ΧΑΔΑ.

Πέραν των προστίμων, η άμεση αποκατάσταση των χωματερών κρίνεται αναγκαία και διότι από το νέο έτος διακόπτεται η σχετική κοινοτική ενίσχυση και πλέον τα απαιτούμενα έργα θα πρέπει να εκτελεστούν αποκλειστικά με εθνικούς πόρους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι έτοιμο το Νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, ενώ συμπλήρωσε πως πρέπει να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθούν τα πρόστιμα εναντίον της χώρας τη δεδομένη στιγμή και μάλιστα για ένα ζήτημα που έχει τεράστιο κόστος για την τοπική αυτοδιοίκηση και θα έπρεπε να έχει επιλυθεί χρόνια πριν.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν αποκατασταθεί όλες οι χωματερές της Περιφέρειάς του.

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελος Καπετάνιος, επισήμανε ωστόσο, ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος το 2016 διότι τα έργα δεν έχουν ακόμη δημοπρατηθεί.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης τόνισε ότι η χώρα δεν αντέχει και δεν πρέπει να πληρώνει πρόστιμα λόγω της αδιαφορίας και της ανεπάρκειας, που έχουν ως αποτέλεσμα να διαιωνίζεται επί δεκαετίες η απαράδεκτη και ατελέσφορη κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, ο ασκών καθήκοντα γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Διονύσης Παναγιωτόπουλος, το σύνολο σχεδόν των δημάρχων της περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.