Αλλεπάλληλες εμπρηστικές επιθέσεις σημειώθηκαν στην Αθήνα το τελευταίο 24ωρο. Η αρχή έγινε με την πρωτοφανή επίθεση κουκουλοφόρων σε τρόλεϊ στην οδό Πατησίων, το απόγευμα του Σαββάτου, και συνεχίστηκε μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής όπου άγνωστοι δράστες πυρπόλησαν σε διάφορες περιοχές της πόλης, αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα και ΑΤΜ.

Μέχρι και σπίτια και καταστήματα παραδόθηκαν στις φλόγες στην Αγία Βαρβάρα, εξαιτίας βεντέτας ανάμεσα σε Ρομά.

Οι επιβάτες του τρόλεϊ που κινούνταν μπροστά στο Πολυτεχνείο το απόγευμα του Σαββάτου βίωσαν στιγμές αγωνίας, καθώς ομάδα από περίπου 50 κουκουλοφόρους βγήκε από την οδό Τοσίτσα, όπου βρίσκεται η πλαϊνή πόρτα του Πολυτεχνείου, και σταμάτησε το όχημα.

Αποβίβασαν τον οδηγό και τους πανικόβλητους επιβάτες και στη συνέχεια πυρπόλησαν το όχημα. Οικουκουλοφόροι μάλιστα είχαν στήσει οδόφραγμα στην Πατησίων, χρησιμοποιώντας κάδο απορριμμάτων και στη συνέχεια σταμάτησαν το εν κινήσει τρόλεϊ και το πυρπόλησαν.

Αμέσως μετά η ομάδα ατόμων διέφυγε από την Τοσίτσα μέσα στο Πολυτεχνείο, από όπου πέταξαν μολότοφ και πέτρες προς τις δυνάμεις της αστυνομίας που έφτασαν στην περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και μέσα από τον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου, οι κουκουλοφόροι πέταγαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στους ανθρώπους που επιχειρούσαν να ρυμουλκήσουν τον κατεστραμμένο όχημα ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Οι εμπρησμοί όμως είχαν και συνέχεια. Το Αυτόματο Μηχάνημα Ανάληψης, υποκαταστήματος της EUROBANK στο Νέο Κόσμο, πυρπόλησαν άγνωστοι τα ξημερώματα, ενώ μπαράζ εμπρησμών από άλλα άτομα σημειώθηκε σε αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Η εμπρηστική επίθεση στο ΑΤΜ σημειώθηκε στις τέσσερις τα ξημερώματα στο υποκατάστημα της τράπεζας στην συμβολή των οδών Ηλία Ηλιού και Φρατζή. Οι δράστες περιέλουσαν το μηχάνημα με εύφλεκτο υγρό και έβαλαν φωτιιά, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημιές.

Πανικό προκάλεσε πυρκαγιά που αποδίδεται σε εμπρησμό, η οποία εκδηλώθηκε στις πέντε τα ξημερώματα, σε ισόγειο κλειστό χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Κύπρου στο Αιγάλεω.

Από τις φλόγες καταστράφηκαν ένα ΙΧ αυτοκίνητο και τέσσερα μοτοποδήλατα.

Εμπρησμοί σημειώθηκαν σε δύο ακόμα ΙΧ, ένα στο χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά και ένα στο Κερατσίνι, καθώς και σε ένα μοτοποδήλατο στο γήπεδο Καματερού.

Για τις εμπρηστικές επιθέσεις διενεργείται προανάκριση από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική.

Η βεντέτα των Ρομά

Με δύο νέους εμπρησμούς σπιτιών συνεχίστηκε τη νύχτα η «βεντέτα» μεταξύ δύο οικογενειών Ρομά στην Αγία Βαρβάρα, η οποία άρχισε προχτές, ύστερα απο την παράσυρση πεζών απο ΙΧ αυτοκίνητο. Επρόκειτο για έναν 45χρονο, ο οποίος έχασε την ζωή του και έναν 31χρονο που τραυματίστηκε σοβαρά.

Το αιματηρό συμβάν αποδίδεται σε προηγούμενη φιλονικία του 21χρονου οδηγού του ΙΧ, ο οποίος έχει εξαφανιστεί και αναζητείται, με τον 31χρονο τραυματία.

Στο πλαίσιο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει, άγνωστοι πυρπόλησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το πατρικό σπίτι του δράστη, μια μεζονέτα στην οδό Λυκούργου 22.

Η πυρκαγιά σβήστηκε από 18 πυροσβέστες που έσπευσαν με έξι οχήματα, αφου προξένησε σοβαρές ζημιές.

Στις δυο τα ξημερώματα σημειώθηκε και δεύτερος εμπρησμός σε υποκατασκευή ισόγειο σπίτι του21χρονου Ρομά που αναζητείται, στην οδό Πύργού 52, οπου προκλήθηκαν μικρές ζημιές.

Για τα περιστατικά διενεργείται προανάκριση απο την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής.