Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας ο πρώην υπουργός Eμπορικής ΝαυτιλίαςΓιώργος Βουλγαράκης και η σύζυγος του Αικατερίνη Πελέκη, οι οποίοιδικάστηκαν για το αδίκημα της υποβολής ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες

του 2007.

Η κατηγορία αφορά τη μη δήλωση τραπεζικού λογαριασμού στην Γενεύη της Ελβετίας ύψους 117.000 ευρώ ο οποίος περιλαμβανόταν στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

Πριν από την αθωωτική απόφαση είχε προηγηθεί ανάλογη εισαγγελική πρόταση , με το σκεπτικό πως δεν είχαν υποχρέωση να δηλώσουν τον επίμαχο λογαριασμό καθώς τηρούνταν από τρίτο δικαιούχο, εξωχώρια εταιρία, της οποίας μέτοχος και διαχειριστής ήταν ο πατέρας της κυρίας Πελέκη.

«Δεν μπορεί να αποδοθεί στο πρόσωπο της κατηγορούμενης η κατηγορία. Δεν μπορεί να θεωρηθεί οτι είχε την κατοχή των χρημάτων. Δεν αποδεικνύεται ότι είχε πρόθεση να αποκρύψει περιουσιακό στοιχείο. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Βουλγαράκη. Προτείνω την αθώωση τους» τόνισε ο εισαγγελέας.

Όπως υποστήριξαν στο Δικαστήριο ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του πρόκειται για λογαριασμό εξωχώριας εταιρίας που ανήκε στον πατέρα της κυρίας Πελέκη, Διονύση, τον οποίο άνοιξε εκείνη με πληρεξούσιο.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του στο Δικαστήριο ο πρώην υπουργός υποστήριξε πως δεν ήξερε την ύπαρξη του επίμαχου λογαριασμού αλλά ακόμα και να την ήξερε δε θα το δήλωνε και αυτό διότι πρόκειται για λογαριασμό που διατηρούσε ο πεθερός του και για το οποίο είχε κάνει πληρεξούσιο στην σύζυγο του για το άνοιγμα και το κλείσιμο του λογαριασμού.

«Πρόκειται για ένα μικρό ποσό σε σχέση με αυτά που δηλώνουμε εγώ και η σύζυγος μου. Γιατί να μην το δηλώσουμε; Έχω υποστεί πολλούς ελέγχους της περιουσιακής μου κατάστασης και όλοι ήταν αρνητικοί. Ξέρω ότι ούτε η σύζυγος μου θα έκανε κάτι παράνομο ούτε εγώ. Δεν είχαμε λόγο να το κάνουμε».

Πρόεδρος: Εγώ ως δικαστής πρέπει να δηλώνω στο πόθεν έσχες ακόμα και την περιουσία της γιαγιάς του συζύγου μου που μπορεί να μην έχω και σχέσεις μαζί της . Αν είναι ιδιοκτήτρια off-shore, αν μου κάνει πληρεξούσιο και παίρνω χρήματα από λογαριασμό δεν πρέπει να το δηλώσω;

Βουλγαράκης: Όχι βέβαια.

Πρόεδρος: Δεν θα έχω πρόβλημα αν δεν το δηλώσω;

Βουλγαράκης: Όχι εγώ που έπαιρνα την σύνταξη του πατέρα μου γιατί ο ίδιος ήταν άρρωστος και δεν μπορούσε έπρεπε να το δηλώσω; Αντιλαμβάνομαι ότι στους πολιτικός υπάρχει μια περιρρέουσα καχυποψία.

Πρόεδρος: Αυτό δεν είναι μόνο με τους πολιτικούς

Από την πλευρά της η κυρία Πελέκη υποστήριξε: «Η πραγματικότητα είναι πως κάποια στιγμή άνοιξα με πληρεξούσιο αυτόν τον λογαριασμό του πατέρα μου και αυτή ήταν η μόνη ενέργεια που έκανα με αυτόν τον λογαριασμό. Δεν τον θεωρούσα ποτέ δικό μου. Με τον σύζυγο μου έχουμε δηλώσει όλους τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Δεν είχαμε ποτέ λογαριασμό στο εξωτερικό. Είχα την εντολή μόνο να ανοίξω τον λογαριασμό και ουδέποτε ασχολήθηκα με αυτόν ξανά. Τότε έμενε η κουμπαρά μου στην Γενεύη και ο πατέρας μου έκανε το πληρεξούσιο επειδή ταξίδευα συχνά εκεί. Ήμουν απολύτως σίγουρη ότι δεν έπρεπε να το δηλώσω».