«Λυπάμαι πάρα πολύ και για εσένα και για το ΠΑΣΟΚ. Λυπάμαι αφάνταστα» είπε η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου απευθυνόμενη στον Άκη Τσοχατζόπουλο και του γύρισε την πλάτη αποχωρώντας από το δικαστήριο όπου κατέθεσε στη δίκη για τις «χρυσές» μίζες.

Νωρίτερα, η κυρία Παπανδρέου εξέφρασε την εκτίμηση ότι χωρούσε δωροδοκία στις συμβάσεις για την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Οπως κατέθεσε η κ. Παπανδρέου, την εισήγηση την έκανε πάντα ο υπουργός Αμυνας, ενώ δεν είχε ρόλο στις τεχνικές λεπτομέρειες και τις προδιαγραφές των όπλων που προτείνονταν να αγοραστούν.

«Η εισήγηση γίνονταν συνήθως δεκτή. Οι φάκελοι με τα στοιχεία μας δίνονταν συνήθως την ώρα που μπαίναμε στις συνεδριάσεις», είπε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός.

Πρόεδρος Ανθή Γκαμάρη: Μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία;

Β. Παπανδρέου: Βεβαίως θα μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία.Το ΚΥΣΕΑ δεν γνώριζε απολύτως τίποτα.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά την υπόθεση Τσοχατζόπουλου» είπε η Βάσω Παπανδρέου.

Εν τω μεταξύ, νέα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της κατέθεσε η Βίκυ Σταμάτη, διά του δικηγόρου της Φραγκίσκου Ραγκούση.

Στο Εφετείο παρούσα ήταν και η κυρία Σταμάτη, με την οποία ο πρώην υπουργός αντάλλαξε ένα φιλί προτού μπουν και οι δύο σιδηροδέσμιοι στο κτίριο (φωτογραφία κάτω).

Παράλληλα, να κατονομάσει αυτούς που τον δωροδόκησαν κάλεσε τον Ακη Τσοχατζόπουλο ο συγκατηγορούμενος εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας.

Με γραπτή δήλωσή του, επικαλούμενος το περιεχόμενο των καταθέσεων του Κώστα Σημίτη και του Βαγγέλη Βενιζέλου, καλεί τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας «και όποιον άλλον έχει συμμετάσχει υπό οποιαδήποτε ιδιότητα στις δωροδοκίες αυτές να κατονομάσει σήμερα και όχι αύριο, αυτούς που δωροδόκησαν, τα ποσά των δωροδοκιών και τη ζημία που υπέστη από τις δωροδοκίες το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύς της Ελληνική Κυβέρνησης έναντι των δανειστών μας. Στο βωμό του τεκμηρίου της αθωότητας του κυρίου Α. Τσοχατζόπουλου έχει ήδη θυσιαστεί η οικογένειά του και οι φίλοι του, έχει ήδη θυσιαστεί ένα ολόκληρο κίνημα, όπως κατέθεσε ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος… ας μη θυσιαστεί και ολόκληρη η Χώρα. Γιατί, πάνω από κατηγορούμενοι, πάνω από συνήγοροι υπεράσπισης, είμαστε Ελληνες».

Γιάννος: «Κατάφερα να διορθώσω τη λαμογιά που είχαν κάνει οι Ρώσοι»

Η δικη συνεχίστηκε με την κατάθεση του Γιάννου Παπαντωνίου. «Η πρωτόδικη απόφαση ήταν φοβερή και συνταρακτική» ανέφερε στο δικαστήριο το άλλοτε πρωτοκλασσάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που ανέφερε πως με τους χειρισμούς του κατάφερε να διορθώσει τη «λαμογιά που είχαν κάνει οι Ρώσοι», κατά την εκτέλεση της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για τους TOR – M1.

«Ημουν μελος του ΚΥΣΕΑ για 11 χρονια» ανέφερε ο κ. Παπαντωνίου και συνέχισε: «Η υπαρξη του ΚΥΣΕΑ είναι καθοριστικής σημασίας. Είναι ευρωπαϊκός και διεθνής θεσμός».

Αναφερόμενος στην υπόθεση των TOR – M1, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ -που το επίδικο διάστημα ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σημίτη – επισήμανε πως δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για δωροδοκία στην εξεταστική επιτροπή, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ αλλά για κανένα κόμμα.

Με προσεκτικές διατυπώσεις ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε πως «τότε δεν ηταν τιποτα γνωστο, καθώς μόνο οταν εγιναν οι δικες στην Γερμανια και την Ρωσια, άρχισε να γίνεται γνωστή η υπόθεση».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαντωνίου έκανε λόγο για «ανωμαλία» στην εκτέλεση της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για το οπλικό σύστημα TOR-M1.

Είπε στο δικαστήριο: «Μόλις έλαβα γνώση αυτής της ανωμαλίας για τα αντισταθμιστικα, πήγα στη Ρωσία και ήρθα σε συνεννόηση με τον ομολογό μου, τον κ. Ιβανόφ. Αμέσως αντικατέστησε την εταιρεία που είχε κάνει τη λαμογιά με μια άλλη που έκανε τα αντισταθμιστικά. Η Ρωσία πλήρωσε δυο φορές. Υπήρξε μια τεράστια απάτη. Επέλεξα την πολιτική λύση. Είδα ότι τα αντισταθμιστικά δεν εκτελούνταν, άρα η Ελλαδα δεν εισέπραττε αυτά που έπρεπε να εισπράξει».

Αναπληρωτης εισαγγελέας: Εσείς διαβλέψατε πολιτική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού, όπως ο ίδιος υποστηρίζει;

Γ. Παπαντωνίου: Υπάρχει μια πρωτόδικη απόφαση που ειναι φοβερή, συνταρακτικη. Αν το δικό σας δικαστήριο την επιβεβαιώσει…

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Στην πορεία της ιδιωτική ζωής του Τσοχατζόπουλου, της μη υπουργικής του δημόσιας ζωής, σας έκαναν μήπως εντύπωση οι συνθηκες ζωης του…

Ι. Παγορόπουλος (εκ των συνηγόρων του Α. Τσοχατζόπουλου): Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί έξω απο εδω με βίλες και πισίνες.Τι σημαίνει δηλαδή αυτό;

Γ. Παπαντωνίου: Έλαβα γνώση όπως όλοι οι πολιτες. Όμως να αποφύγουμε να κάνουμε σχόλια για την ιδιωτική ζωή. Λυπάμαι όμως, ιδιαίτερα για την εξέλιξη που έχει η υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Λ. Κοτσαλής (υπεράσπιση Α. Τσοχατζόπουλου): Αναλαμβάνοντας το ΥΕΘΑ απο κ. Τοχατζόπουλο σε τι κατάσταση το βρήκατε;

Γ. Παπαντωνίου: Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του υπουργείου υπήρχε εκτίναξη των δαπανών. Είχαμε παγκόσμιο ρεκόρ, η Ελλάδα Ισραήλ και η Αμερική. Υπήρχε μεγάλο άνοιγμα σε εξοπλισμούς, το οποίο σωστά είπε ο κ. Σημιτης έπρεπε να κοπεί… Για τον λόγο αυτό όταν ανέλαβα το υπουργείο, κινήθηκα με βάση το συμφέρον του Δημοσίου, εισηγήθηκα δραστικές περικοπές στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Βάσω: «Δεν θα υποκαταστήσω τη Δικαιοσύνη»

Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεσή της στο δικαστήριο η Βάσω Παπανδρέου. «Λυπάμαι πάρα πολύ και για εσένα και για το ΠΑΣΟΚ. Λυπάμαι αφάνταστα» είπε η μάρτυρας απευθυνόμενη στον Άκη Τσοχατζόπουλο και του γύρισε την πλάτη αποχωρώντας.

Και όλα αυτά ενώ ο Άκης Τσοχατζόπουλος λίγο νωρίτερα, είχε ζητήσει το λόγο για να την ευχαριστήσει που ήρθε στο δικαστήριο.

Β. Παπανδρέου: Κύριε Τσοχατζόπουλε δεν κατηγορείστε για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ ούτε για τη διαδικασία αλλά για δωροδοκία…

Α. Τσοχατζόπουλος: Αυτό είναι άλλο θέμα…

Β. Παπανδρέου: Για την υλοποίηση κατηγορείστε.

Α. Τσοχατζόπουλος: Εγώ έχω άλλη άποψη, καμία δωροδοκία δεν υπήρξε.

Β. Παπανδρέου: Μακάρι να είναι ψέματα. Λυπάμαι πάρα πολύ για εσένα και το ΠΑΣΟΚ , λυπάμαι αφάνταστα.

Α. Τσοχατζόπουλος: Το Συμβούλιο Άμυνας εισηγείται. Την απόφαση λαμβάνει το ΚΥΣΕΑ.

«Έδωσα τη ζωή μου για το ΠΑΣΟΚ»

Στην κατάθεσή της η κυρία Παπανδρέου ανέφερε ακόμη: «Εγώ έδωσα τη ζωή μου για το ΠΑΣΟΚ όπως και όλος ο κόσμος. Το να καταρρέει αυτό που αγωνίστηκες ολόκληρη τη ζωή σου είναι πολύ σημαντικό».

Η ίδια, επικαλούμενη την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση αλλά και αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων, εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι «μερικά πράγματα αποδεικνύονται και αποδείχτηκαν» σχετικά με την δωροδοκία του Άκη Τσοχατζόπουλου.

«Όταν εγώ ήμουν υπουργός μπορεί να γίνονταν διάφορα… Εγώ είχα την ευθύνη» είπε και συνέχισε: «Υπήρξαν δωροληψίες και πριν και μετά την υλοποίηση των συμβάσεων, τι μου λέτε τώρα;».

Γ. Νικολάου (συνήγορος Τσοχατζόπουλου): Με ποιον τρόπο;

Βάσω Παπανδρέου: Δεν ξέρω με ποιον τρόπο, να ρωτήσετε αυτούς που το έχουν κάνει.

Ο ισχυρισμός της κυρίας Παπανδρέου ότι κανείς δεν γνώριζε τι γινόταν προκάλεσε την αντίδραση του Γ. Παγορόπουλου, συνηγόρου του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος σχολίασε: «Όσοι πέρασαν από εδώ ή δεν άκουσαν ή δεν είδαν ή δεν ξέρουν. Το παίζουν Κινέζοι. Είναι δυνατόν; Στελέχη, υπουργοί τέτοιου επιπέδου δεν ήξεραν τίποτα;».