«Oταν υπάρχει μια δουλειά που πρέπει να γίνει οι άνθρωποι έρχονται πρώτα σ’ εσάς. Οι άλλοι σάς θαυμάζουν γιατί ξέρετε καλά πώς φυσάει ο άνεμος. Μην κρύβετε τα ταλέντα σας και σύντομα θα ανατείλετε σαν ένα αστέρι στον ουρανό». Θα σας φανεί παράδοξο, αλλά είναι η ανάλυση του ονόματος «ΕΡΤ» στο νέο διαδικτυακό viral «βάλε το όνομά σου για να δεις τι σημαίνει στην πραγματικότητα». Η συνήθεια να παίρνουμε ελαφρά την κρατική ραδιοτηλέοραση έγινε μόδα. Αλλά προφανώς η κατάσταση στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής είναι σοβαρότερη, ακόμη κι αν διατηρεί στοιχεία ιλαροτραγωδίας.

Πριν καν από την επίσημη επανεκκίνησή της έχουν ήδη απλωθεί σκιές πάνω από το όραμα για μια ανανεωμένη ραδιοτηλεόραση «χωρίς εξαρτήσεις» και ανοιχτή στην κοινωνία, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις των υπευθύνων. Το τσουνάμι ενθουσιασμού από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ξεφούσκωσε, ο νόμος Παππά μούδιασε την πλευρά της ΠΟΣΠΕΡΤ και οι οργισμένες αντιδράσεις μπήκαν στην ημερήσια διάταξη. Μέχρι και νυν παρουσιαστής μετεωρολογικού δελτίου δέχτηκε τη σύσταση νέων εργαζομένων να σταθεί «στον διάδρομο» την ώρα που εκείνοι έμπαιναν ύστερα από 23 μήνες στα γραφεία.

Οι αντιδράσεις πολλαπλασιάστηκαν φυσικά με τη δημοσιοποίηση του διοικητικού σχήματος της εταιρείας. Αναπτύχθηκαν μάλιστα διχαστικές τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σκορπίζοντας παράλληλα αμφιβολίες και απογοήτευση στην ΠΟΣΠΕΡΤ και σε μερίδα εργαζομένων.

Ως θρυαλλίδα λειτούργησε η επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη στη –νευραλγική –θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Το διευρυμένο σώμα Πολιτικής Γραμματείας και Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδαςτου ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε αρνητικό στην υπουργική απόφαση, με τον Πρωθυπουργό από την άλλη να στηρίζει τον Νίκο Παππά για την επιλογή του.

ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ. Αλλά και η ΠΟΣΠΕΡΤ βρέθηκε στα κάγκελα, ενώ τις θέσεις της συμμερίστηκαν οι, πάλαι ποτέ ερτικοί, βουλευτές Αγλαΐα Κυρίτση, Αννέτα Καββαδία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης (της ΕΡΤ 3), οι οποίοι θεωρούν πως «δεν χτίζεις το καινούργιο με παλιά υλικά».
Με τη θέση αυτή εμφανίζονται ευθυγραμμισμένοι και δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Open που κάνουν λόγο για «επιστροφή ενός συστήματος που έχει αρμέξει την ΕΡΤ για πολλά χρόνια» και θεωρούν ότι «η επιλογή Ταγματάρχη δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για νέο όραμα». Ενισχύει, όπως λένε, τις ανησυχίες τους για συρρίκνωση του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες για συνολική επαναφορά της ΕΡΤ. «Εικάζεται ότι υπάρχει σχέδιο να μην επαναλειτουργήσουν όλες οι δομές της» ισχυρίζονται.
Οι συνδικαλιστές αντιδρούν, όπως λέγεται, όχι τόσο διότι η επιλογή του Ταγματάρχη παραπέμπει στο παρελθόν αλλά επειδή δεν θα έχουν επιρροή στην επανεκκίνηση του φορέα.
Κατά μία άλλη εκδοχή, η οποία διακινείται στους διαδρόμους μεταξύ καχυποψίας και ευσεβών πόθων, η άνοδος του Ταγματάρχη στην ΕΡΤ συνδέεται με διαθέσεις επιχειρηματικών κέντρων, τα οποία έχουν πρόσβαση στην κυβέρνηση και θέλουν να εισέλθουν στην τηλεοπτική αγορά.

Γνωρίζουν όμως ότι με την κρατική ραδιοτηλεόραση σε πλήρη ανάπτυξη και τη διαφημιστική πίτα συρρικνωμένη δεν δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για τα σχέδιά τους.

Σε κύκλους της Αγίας Παρασκευής η επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη ήταν σχεδόν αναμενόμενη. Προσμετρήθηκε στην επιλογή του το γεγονός ότι είχε την ικανότητα να ανακόπτει τις ορέξεις των ποσπερτιανών, σύμφωνα με μία εκδοχή.

ΟΝΟΜΑΤΑ – ΚΛΕΙΔΙΑ. Ανθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, με ψύχραιμη ματιά για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ραδιομέγαρο της Μεσογείων, ερμηνεύουν την τοποθέτηση Ταγματάρχη ως πρόθεση της κυβέρνησης να σφραγίσει τις οδούς μεταφοράς συμπεριφορών και καταστάσεων από το παρελθόν.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με τα πρόσωπα που θα ορίσει το ΔΣ της εταιρείας στις γενικές διευθύνσεις της. Εκεί, λένε οι ίδιοι ερτικοί κύκλοι, η ΠΟΣΠΕΡΤ θα παίξει το τελευταίο χαρτί της. Φαίνεται πάντως ότι το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έχει κάνει ανιχνευτικές κινήσεις και σε τουλάχιστον μία περίπτωση έλαβε θετικό μήνυμα.

Ο δημοσιογράφος της «Αυγής» (με δωδεκαετή θητεία αρχισυντάκτη στη ΝΕΤ και άλλα τόσα, πιο πριν, στο Mega) Σταύρος Καπάκος φέρεται να έχει αποδεχθεί πρόταση να αναλάβει τη γενική διεύθυνση ειδήσεων – ενημέρωσης της ΕΡΤ, ενώ κρούση έχει γίνει και στον Κώστα Χαλβατζάκη (με πολυετή θητεία στις ειδήσεις της ΕΡΤ) να αναλάβει διευθυντής ειδήσεων.

Η κυβέρνηση φέρεται να εμπιστεύεται την Ελληνική Ραδιοφωνία στον Γιώργο Γιουκάκη με αναπληρωτή (ή διευθυντή στο Πρώτο Πρόγραμμα) τον Νίκο Τσιμπίδα (ήταν ο τελευταίος που υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από το Ραδιομέγαρο μετά την εισβολή των ΜΑΤ τον Νοέμβριο του 2013) και τη γενική διεύθυνση των τεχνικών υπηρεσιών στον Νίκο Μιχαλίτση. Εικάζεται ότι εκείνοι που θα αναλάβουν τις διευθύνσεις οικονομικών – διοικητικών υπηρεσιών και προγράμματος θα υποδειχθούν από το ΔΣ της εταιρείας.

Στο μεταξύ, οι συνθήκες που επικρατούν στις δομές του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα παραπέμπουν σε ερειπιώνα. Την εικόνα αυτή μεταφέρουν άνθρωποι που απασχολούνται ήδη (είτε ως προσωπικό της ΔΤ είτε της ΝΕΡΙΤ). Αλλά και εκείνοι που θα κληθούν σε λίγες ημέρες να θέσουν σε επαναλειτουργία την ΕΡΤ δεν έχουν να πουν κάτι διαφορετικό.

«Καλούμαστε να αναλάβουμε ένα καταχρεωμένο, αποσαθρωμένο μαγαζί. Ο,τι θετικό στοιχείο υπήρχε αποδομήθηκε» λένε και προβλέπουν ότι «για να βρει τον βηματισμό της η ΕΡΤ θα χρειαστεί τουλάχιστον ενάμισης χρόνος».

Επιστρέφει τη Δευτέρα

Η αντίστροφη μέτρηση για την επανεκκίνηση της ΕΡΤ άρχισε, και τυπικά θα γίνει πραγματικότητα τη Δευτέρα 25 Μαΐου. Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο του φορέα Διονύση Τσακνή και στον διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη, οι οποίοι συναντήθηκαν μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου χθες: «Οραμά μας είναι μια ΕΡΤ αντικειμενική και όχι φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης». Εδωσαν μάλιστα ραντεβού «στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου στις 11 Ιουνίου για να γιορτάσουμε τη νίκη του αγώνα, τη νίκη της δημοκρατίας».