Ο «πόλεμος» ελεγκτών – επιβατών στο μετρό, στο τραμ, στα λεωφορεία, στον ηλεκτρικό, στα τρόλεϊ έχει θύματα και από τις δύο πλευρές. Συχνά επιβάτες καταγγέλλουν ότι οι ελεγκτές ήταν αυτοί που τους εξύβρισαν ή υπερέβησαν τα όρια, αποπειράθηκαν να τους χτυπήσουν ή τους τραυμάτισαν.

Τον περασμένο Νοέμβριο νεαρή άνεργη είχε καταγγείλει πως ελεγκτής τη χαστούκισε στον σταθμό του μετρό της Ομόνοιας. Η νεαρή δεν είχε εισιτήριο. Οταν ο ελεγκτής ζήτησε το εισιτήριό της εκείνη του είπε ότι ήταν άνεργη. Ο ελεγκτής – όπως κατήγγειλε – της είπε να παραμείνει στον σταθμό για να δώσει τα στοιχεία της προκειμένου να της βεβαιώσουν το πρόστιμο. Η νεαρή αρνήθηκε και άρχισε να αποχωρεί ανεβαίνοντας στις κυλιόμενες. Ο ελεγκτής τότε – όπως περιγράφει – «ήρθε μπροστά μου, συνέχιζε να με σπρώχνει και μου είπε «δεν θα σου περάσει, μωρή ηλίθια» και μου χάρισε απλόχερα ένα χαστούκι». Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ είχε δηλώσει τότε ότι θα διέθετε σε κάθε αρμόδιο όργανο βιντεοληπτικό υλικό για τον έλεγχο της υπόθεσης.

Τραγική κατάληξη για έναν 19χρονο επιβάτη είχε ένας διαπληκτισμός με ελεγκτή τον Αύγουστο του 2013. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά τότε, ο νεαρός Θανάσης Καναούτης είχε επιβιβαστεί στο τρόλεϊ που εκτελούσε το δρομολόγιο Ζάππειο – Αγιος Ιερόθεος. Ο 19χρονος δεν είχε εισιτήριο και στην προσπάθειά του να αποφύγει τον ελεγκτή εισιτηρίου – σύμφωνα με μαρτυρίες – πάτησε το μπουτόν κινδύνου, άνοιξε την πόρτα και πήδηξε έξω από το όχημα με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.

Ο πατέρας του 19χρονου είχε πει τότε ότι ο γιος του σπρώχτηκε έξω από το τρόλεϊ, ενώ πληροφορίες ανέφεραν πως ο νεαρός και ο ελεγκτής είχαν διαπληκτιστεί στο παρελθόν σε άλλον έλεγχο.

Ενας άλλος πολίτης είχε καταγγείλει στις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ ΑΕ) ότι στις 10 Ιουλίου 2013 τον είχαν χτυπήσει ο οδηγός και οι ελεγκτές στο τρόλεϊ 21. Ο καταγγέλλων διαμαρτυρήθηκε όταν οι ελεγκτές έπαιρναν χρήματα από παραβάτες χωρίς να δίνουν αποδείξεις. Δημιουργήθηκε επεισόδιο, ο οδηγός κατέβηκε από το τρόλεϊ, έκλεισε τις πόρτες και καλούσε την αστυνομία. Ο πολίτης  πάτησε το μπουτόν κινδύνου και βγήκε έξω. Τότε – όπως κατήγγειλε – άρχισαν να τον χτυπούν ο οδηγός και οι ελεγκτές.