Δύο υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας και πορνογραφικών παραστάσεων ανηλίκων μέσω Διαδικτύου σε βάρος δύο 14χρονων κοριτσιών έφερε στο φως η έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στην πρώτη περίπτωση, προηγήθηκε καταγγελία της 14χρονης, σύμφωνα με την οποία άγνωστος χρήστης σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, προσάρμοσε με ψηφιακή επεξεργασία σε γυμνό γυναικείο σώμα φωτογραφία του προσώπου της.

Στη συνέχεια, της απέστειλε την επεξεργασμένη αυτή φωτογραφία και την απειλούσε ότι θα τη δημοσίευε στο Διαδίκτυο, αν δεν του έστελνε βίντεό της με γυμνό περιεχόμενο. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο δράστης αφού έλαβε το βίντεο, με την απειλή ότι θα το αναρτήσει στο Διαδίκτυο, την εξανάγκασε να του αποστείλει και άλλα προσωπικά της βίντεο.

Η καταγγελία της ανήλικης τέθηκε υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ εκδόθηκε σχετική διάταξη και βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Από την ψηφιακή και διαδικτυακή έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο μήνες, βρέθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του δράστη, ενώ ύστερα από αλληλογραφία με εταιρίες παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου προέκυψε η σύνδεση που διατηρούσε στο σπίτι του.

Το πρωί της Τετάρτης, κλιμάκιο αστυνομικών, παρουσία δικαστικού λειτουργού, μετέβη στην κατοικία του 22χρονου, σε περιοχή της Αττικής, όπου βρέθηκε και ταυτοποιήθηκε μέρος του βιντεοσκοπημένου υλικού, ενώ ο δράστης συνελήφθη. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της έρευνας, βρέθηκε και κατασχέθηκε φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε βάρος του 22χρονου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, για παραβάσεις διατάξεων των άρθρων περί πορνογραφίας ανηλίκων και για πορνογραφικές αναπαραστάσεις ανηλίκων μέσω Διαδικτύου, ενώ με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Στη δεύτερη περίπτωση, σε καταγγελία προχώρησε ο πατέρας 14χρονης, που ανέφερε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι άγνωστος χρήστης του Διαδικτύου προσέγγισε την ανήλικη κόρη του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και την προέτρεπε να του αποστείλει, μέσω προγραμμάτων διαδικτυακής επικοινωνίας, γυμνές φωτογραφίες της.

Κατά τον ίδιο τρόπο (ενημέρωση Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, έκδοση σχετικής διάταξης και βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών), μετά από πολυήμερη ψηφιακή και διαδικτυακή έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, βρέθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του δράστη, ηλικίας 29 ετών.

Επειτα και από αλληλογραφία με εταιρίες παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου, προέκυψε η επίμαχη τηλεφωνική σύνδεση και η σύνδεση Διαδικτύου που χρησιμοποιούσε ο 29χρονος και την οποία υπέκλεπτε από άτομο το οποίο διαμένει στην ίδια πολυκατοικία.

Σε έρευνα στο σπίτι του σε περιοχή της Αττικής, βρέθηκε και ταυτοποιήθηκε ο λογαριασμός του προγράμματος διαδικτυακής επικοινωνίας που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και η επίμαχη συσκευή κινητού τηλεφώνου.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, φορητός δίσκος αποθήκευσης (usb flash) και κάρτα αποθήκευσης, που επίσης θα αποσταλούν για εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε βάρος του 29χρονου σχηματίστηκε επίσης δικογραφία -για πορνογραφία ανηλίκων και πορνογραφικές αναπαραστάσεις ανηλίκων μέσω Διαδικτύου- η οποία και θα αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.