Τα κοινώς αποδεκτά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης του ιού HIV υπενθυμίζουν με κοινή επιστολή τους στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, γιατρό το επάγγελμα, Γιάννη Μιχελογιαννάκη οι εκπρόσωποι τριών οργανώσεων που ασχολούνται στην Ελλάδα με θέματα AIDS.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», του «Κέντρου Ζωής» και της «Praksis» τονίζουν στην επιστολή τους ότι ο ιός του AIDS δεν μεταδίδεται με το σάλιο, όπως υποστήριξε ο γιατρός – βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ειδικότερα, επισημαίνουν: «Με έκπληξη παρακολουθήσαμε να αποδίδετε περίπου σε μεταφυσικούς παράγοντες το «θάρρος» ιατρού και μάλιστα λοιμωξιολόγου, να κοινωνήσει από το ίδιο σκεύος που είχαν χρησιμοποιήσει «παιδάκια με AIDS».

»Επικαλούμαστε την ιδιότητά σας ως γιατρού για να αναδείξουμε την εδώ και δεκαετίες επιστημονικά αποδεδειγμένη παραδοχή πως ο HIV δεν μεταδίδεται με το σάλιο, παρά μόνο με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, με τη χρήση κοινής σύριγγας ή άλλου υγειονομικού υλικού κατά τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, με κάθετη μετάδοση από την οροθετική μητέρα στο νεογνό και με τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος, αν και ο κίνδυνος αυτός έχει ελαχιστοποιηθεί χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας».

Οι πρόεδροι των τριών οργανώσεων κκ. Νίκος Δέδες (του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»), Λεωνίδας Βακερλής (του «Κέντρου Ζωής») και Τζανέτος Αντύπας (της «Praksis»), προσπαθούν επίσης να εξηγήσουν στον βουλευτή-γιατρό τον λόγο για τον οποίο είναι ανακριβής ο όρος «παιδάκια με AIDS».

Το AIDS, όπως αναφέρουν, αποτελεί το τελικό στάδιο και συνέπεια της HIV λοίμωξης. Χάρη στα νέας γενιάς αντιρετροϊκά φάρμακα μετά το 1996, οι φορείς HIV που λαμβάνουν την αγωγή τους δεν φτάνουν στο τελικό στάδιο, εκτός από ειδικές εξαιρέσεις. Ως αποτέλεσμα o ΗΙV αποτελεί πλέον μία χρόνια πάθηση και όχι μία καταληκτική νόσο.

«Για τους ανθρώπους που ζουν με HIV, η ορθή και υπεύθυνη πληροφόρηση σχετικά με τη νόσο, τους τρόπους μετάδοσης και την πρόληψη είναι η πιο σημαντική συνθήκη για τον περιορισμό και την εξάλειψη του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου πληθυσμού, η συμβολή όσων αρθρώνουν δημόσιο λόγο είναι καθοριστική. Ο λόγος αυτός λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα όταν αρθρώνεται με τον μανδύα της επιστημονικής κατάρτισης του ιατρού και της εγκυρότητας του βουλευτή» τονίζουν, καλώντας τον κ. Μιχελογιαννάκη να αναλογιστεί «τις αρνητικές συνέπειες της ρητορικής σας στη ζωή των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS».

Επίσης, τον καλούν να συμβάλει στη κατάρριψη των στερεοτύπων που ακολουθούν το συγκεκριμένο θέμα αντί να τροφοδοτεί την αναπαραγωγή τους.