Τριακόσιες ενενήντα πέντε ελληνικές ακτές και εννέα μαρίνες κέρδισαν φέτος τη διεθνή αναγνώριση της Γαλάζιας Σημαίας, τοποθετώντας την Ελλάδα στην 3η θέση ανάμεσα σε 50 χώρες.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε στην Παραλία Κατερίνης από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η οποία είναι ο εθνικός χειριστής του προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες».

«Τα βραβεία δεν είναι για πάντα» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ Νίκος Πέτρου. «Ανά τακτά διαστήματα γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και, αν υπάρχει πρόβλημα, οι σημαίες υποστέλλονται. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο χάνονται συνήθως 5-8 σημαίες, αλλά πέρυσι αφαιρέσαμε συνολικά 38 σημαίες. Ωστόσο, λόγω 30 νέων βραβείων δεν σημειώθηκε μεγάλη διαφορά στο συνολικό αριθμό» εξήγησε.

Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος της Γαλάζιας Σημαίας είναι το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FEE), το οποίο εδρεύει στη Δανία και έχει 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους

Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες, οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Πέρα από την ποιότητα των νερών κολύμβησης υπάρχουν ακόμα 32 κριτήρια που αφορούν την καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Το πρόγραμμα εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την ΕΕΠΦ, την αρχαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας, η οποία ιδρύθηκε το 1951).

Ο αναλυτικός κατάλογος των βραβευμένων ακτών και μαρίνων είναι διαθέσιμος στον δικτυακό τόπο του ΕΕΠΦ.