Δύο ελληνικές μελέτες δείχνουν ότι η πίστη και ο διαλογισμός ενισχύουν την ψυχολογία των καρκινοπαθών για να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ωστόσο ότι η περιφορά του σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αγιος Σάββας την Παρασκευή το πρωί, παρουσία μάλιστα του υπουργού Υγείας Π. Κουρουμπλή, θα έχει εξίσου καταπραϋντικές δράσεις στον πολύπαθο χώρο της Υγείας.

Η έλλειψη προσωπικού –νοσηλευτικού και ιατρικού -, οι λίστες αναμονής για μια ακτινοθεραπεία που έχουν ως αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τους ασθενείς και ο πεπερασμένος τεχνολογικός εξοπλισμός είναι μόνο μερικά από τα «καρκινώματα» που αρρωσταίνουν τη λειτουργία του Αγίου Σάββα.

Οσο για τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος –δωρεά της Μαριάννας Λάτση -, μόλο που παραδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο παραμένει κλειστή. Η αιτία; Δεν έχει στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό, αν και 20 νοσηλευτές και πέντε γιατροί θα αρκούσαν για να προσφέρουν καθημερινά ανακούφιση σε δεκάδες καρκινοπαθείς.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση για την πλειονότητα των νοσοκομείων του ΕΣΥ: στα χρόνια της κρίσης οι προϋπολογισμοί έχουν μειωθεί κατά 50%, με τους τελευταίους τέσσερις μήνες τα δημόσια νοσηλευτήρια να βρίσκονται σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, ενώ πανελλαδικά οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό αγγίζουν τις 3.500.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρουσία του κ. Κουρουμπλή προκαλεί αντιδράσεις. «Τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή χρειάζονται επειγόντως χρήματα για υλικά, για να πληρωθούν οι γιατροί, το νοσηλευτικό και το λοιπό προσωπικό, ενώ αναγκαίες είναι και οι άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Χθες, Παγκόσμια Ημέρα της Νοσηλεύτριας, η χώρα μας αριθμεί 15.000 κενές θέσεις νοσηλευτών» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Και συνεχίζει: «Αλλα πράγματα έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία και όχι λιτανείες. Σεβόμαστε το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού, τέτοιες ενέργειες όμως δεν έχουν σκοπό την υγεία του κόσμου όταν μετατρέπονται σε προϊόν πολιτικής εκμετάλλευσης».

Πάντως ιερά λείψανα και άλλα ιερά κειμήλια μεταφέρονται συχνά για προσκύνημα σε νοσοκομεία της χώρας. Για παράδειγμα, το 2010 η κάρα του Αγίου Ραφαήλ είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Σερρών προς ευλογία και υγεία των νοσηλευομένων. Αντίστοιχα το 2013 το Νοσοκομείο Αττικόν υποδέχθηκε τα ιερά λείψανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού του Ρώσου. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που η μεταφορά ιερού λειψάνου γίνεται παρουσία υπουργού Υγείας, εν προκειμένω του κ. Κουρουμπλή.

Ομως δύο έρευνες, από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πατρών, έχουν δείξει ότι η πίστη λειτουργεί ως παυσίπονο για τους ασθενείς με καρκίνο. Μάλιστα οι ειδικοί τόνιζαν ότι η θρησκευτικότητα επιδρά καταπραϋντικά στα συμπτώματα της ασθένειας, ως παρηγορητικό μέσο.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι κατά την προσευχή παράγονται ενδορφίνες, γνωστές και ως οι ορμόνες τις ευτυχίας, που μπλοκάρουν το αίσθημα του πόνου και προσφέρουν ηρεμία.