«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να λύσουμε το πρόβλημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (EBZ). Για την κυβέρνησή μας προέχει να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητά της και να λειτουργήσουν τουλάχιστο τα δύο εργοστάσια στις Πλαταιές και στην Αλεξανδρούπολη», δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, υπεραμυνόμενος στη Βουλή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία ενισχύεται με 30 εκ. ευρώ η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε μονόδρομο την κεφαλαιακή ενίσχυσή της προκειμένου, όπως τόνισε, να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της.

Επίσης κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι έχουν βαριές ευθύνες στην απαξιωτική πορεία της ΕΒΖ, ενώ ευθύνες έριξε και στην Τράπεζα Πειραιώς, την οποία κάλεσε «να συμβάλει από την πλευρά της ουσιαστικά στην βιωσιμότητα της εταιρίας, απαλύνοντάς την από τα βάρη της» για να γίνει έτσι, όπως είπε, το μεγάλο νέο ξεκίνημα της.

«Η χρηματοδότηση της ΕΒΖ λύνει το άμεσο πρόβλημα, όχι όμως τη βιωσιμότητά της. Πιθανώς να έχει πάλι πρόβλημα ρευστότητας, θα δούμε όμως τι θα κάνουμε μετά», τόνισε ο κ. Αποστόλου, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Θέλουμε να παραχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης για να μειωθούν οι εισαγωγές και να μειωθεί και το κόστος παραγωγής. Επιδίωξή μας είναι να την εντάξουμε στο καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης. Υπάρχει δυνατότητα να μπει σε μόνιμο καθεστώς ενίσχυσης η τευτλοκαλλιέργεια».

Πυρά της αντιπολίτευσης

«Με αυτή την ‘καλή’ ΠΝΠ, κάθε άλλο παρά λύνεται το πρόβλημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που είναι μια βαθιά προβληματική επιχείρηση, ενώ στο θέμα των φόρων η κυβέρνηση ‘πρώτη φορά Αριστερά’ κάνει ένα εντυπωσιακό άνοιγμα στους μεγαλοοφειλέτες», υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης. Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι πολιτεύεται με αβάσταχτη ελαφρότητα εξανεμίζοντας τα οφέλη της προηγούμενης περιόδου.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει για την ΕΒΖ την ίδια «φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ, της σκληρής πολιτικής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που δημιουργεί συντρίμμια μεταξύ των μικρομεσαίων αγροτών προκειμένου να γιγαντώνονται οι μεγάλοι και να γίνονται ακόμα μεγαλύτεροι».

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος κατηγόρησε τη ΝΔ, λέγοντας πως «για τους εργαζόμενους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης δεν φταίνε ούτε η Βαλαβάνη, ούτε εγώ, αλλά το μνημόνιο που εσείς υπογράψατε».

Εντονη αντιπαράθεση Καμμένου-ΚΚΕ

Την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου προκάλεσε η επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Καμμένος εναντίον του κόμματος του. «Τελείωσε η κριτική και η κόκκινη παντιέρα. Βλέπουν από το κανάλι της Βουλής ότι εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τους 1.000 εργαζόμενους και εσείς να τους απολύσετε», υποστήριξε ο κ. Καμμένος.

«Είσαι ψεύτης, συκοφάντης», απάντησε ο κ. Καραθανασόπουλος. «Είναι η ώρα του κόκκινου παιδιού», συνέχισε ο κ. Καμμένος.

«Είσαι ψεύτης, συκοφάντης. Ποιος είσαι, ρε φίλε…» αντέτεινε ο κ. Καραθανασόπουλος. «Είμαι… Για αυτό θα μείνετε στο 5% και τρελαίνομαι. Δεν γίνεται αυτό το κράτος να λειτουργεί με παντιέρες», του ανταπάντησε ο κ. Καμμένος.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «δεν μπορεί να δίνει 30 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να φροντίσει για την επόμενη μέρα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης».