Το αίτημα για την άμεση υλοποίηση του Μητροπολιτικού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών (ΜΔΠΔ), που περιλαμβάνεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών (ΡΣΑ) και βρίσκεται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, θα θέσουν οι ποδηλάτες της Αθήνας και της Αττικής στη συνάντηση που θα έχουν την προσεχή Κυριακή με την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.

Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της μεγάλης ποδηλατικής διαδήλωσης, της 8ης Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας που διεξάγεται την Κυριακή με αφετηρία το Πεδίον του Άρεως (12 το μεσημέρι).

Η Οργανωτική Επιτροπή Αθήνας της 8ης Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας (ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα

ΠΟΔΗΛΑΤ-ισσ-ΕΣ) θεωρεί κομβικό τον ρόλο της Περιφέρειας Αττικήςστην υλοποίηση του αιτήματος για ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Αττική γι’ αυτό και υπέβαλε σχετικό αίτημα στην Περιφερειάρχη.

Η αντιπροσωπεία – που θα φτάσει στα γραφεία της Περιφέρειας στη λεωφόρο Συγγρού φυσικά…ποδηλατώντας – θα ζητήσει από την κ.Δούρου ενημέρωση για την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΠεριφέρειαΑττικήςόσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του συνόλου του ΜΔΠΔ. Επίσης, για τα μέτρα προστασίας των ποδηλατικών υποδομών καθώς και για άλλα θέματα ποδηλατικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, οι ποδηλάτες είχαν στείλει προ ημερών και σχετική επιστολή στην Περιφερειάρχη.

Σημειώνεται ότι το το Ρυθμιστικό ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη Βουλή. Το ΜΔΠΔ προβλέπει την κατασκευή ενός δικτύου διαδημοτικών ποδηλατικών αξόνων, που διατρέχουν σημαντικά τμήματα της Αθήνας και της Αττικής. Θα διευκολύνει την ποδηλατική μετακίνηση σε όλη την Αθήνα με διαδρομές όπως ο άξονας Φαληρικό Δέλτα – Ομόνοια – Κηφισία που υλοποιείται τώρα. Θα αποτελέσει επίσης τον ιστό πάνω στον οποίο θα συνδεθούν οι δημοτικοί ποδηλατόδρομοι.

Ποδηλατοπορεία σε 34 πόλεις

Σε 34 πόλεις σε όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία που αποτελεί το κορυφαίο διεκδικητικό ποδηλατικό γεγονός για τους πολίτες που μετακινούνται με ποδήλατο αλλά και γι’ αυτούς που το προωθούν ως μέσο μετακίνησης.

Κεντρικό συνθήματα της φετινής 8ης Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας είναι: «Βάλτε το ποδήλατο σε όλα τα σχολεία, και ποδηλατόδρομους σε κάθε συνοικία».

Οι διοργανωτές έχουν στόχο να μπει το ποδήλατο στην εκπαίδευση. Με μαθήματα, με χώρους στάθμευσης, και με γενικότερη διευκόλυνση της καθημερινής μετακίνησης με ποδήλατο, καθηγητών και μαθητών. Επίσης βασικό αίτημα της Ποδηλατοπορείας είναι η οδική ασφάλεια και η κατασκευή ποδηλατόδρομων. Κάθε πόλη ανάλογα με τις ιδιατερότητές της, διεκδικεί ένα σωστό και καλοσχεδιασμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων για την οδική ασφάλεια όσων χρησιμοποιούν ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους.

Περισσότερες πληροφορίες για την 8η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία, τόσο της Αθήνας όσο και των άλλων 33 πόλεων που συμμετέχουν, στην ιστοσελίδα http://podilattiki.gr/pp2015