Την ηλικίας 4,5 ετών κόρη της, Τάλα, κρατά και πάλι από την Τρίτη στην αγκαλιά της η μητέρα της, που, μαζί με τον μικρότερο γιο της, ταξίδεψαν από τη Δαμασκό στη Θεσσαλονίκη.

Σύρια με καταγωγή από την Παλαιστίνη, στα τέλη του 2014 η μικρή βρέθηκε σε αγροτική περιοχή κοντά στο χωριό Θούριο του Εβρου, δίπλα στον νεκρό πατέρα της, που είχε ξεκινήσει μαζί της από τη Δαμασκό, για να σωθούν από τον πόλεμο. Ο ίδιος πέθανε από υποθερμία στην προσπάθειά του να περάσει τον ποταμό και να προστατεύσει την κόρη του από τα παγωμένα νερά.

Περαστικός αγρότης εντόπισε τυχαία το κορίτσι, το οποίο μεταφέρθηκε άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Από κει η Τάλα μεταφέρθηκε με την κινητή ιατρική μονάδα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», συνοδεία κοινωνικής λειτουργού και διασωστών, στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Με τη βοήθεια των Αρχών, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, την αρμόδια Εισαγγελία και πρεσβείες, το «Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκίνησε έκτοτε την αναζήτηση συγγενικών προσώπων, με στόχο την επανένωση του παιδιού με τη μητέρα και την οικογένειά του.

Οι έρευνες κατέληξαν τελικά στον εντοπισμό της μητέρας, του μικρότερου αδερφού της Τάλα και του λοιπού συγγενικού της περιβάλλοντος.

Η συγκινητική επανένωση της οικογένειας, μετά από έξι μήνες αποχωρισμού και αγωνίας, έγινε το πρωί στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία», με πρωτοβουλία του «Χαμόγελου του Παιδιού», παρουσία εκπροσώπου της παλαιστινικής πρεσβείας, καθώς και ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού του Οργανισμού.

Το προηγούμενο διάστημα το «Χαμόγελο του Παιδιού» δρομολόγησε τις απαραίτητες διαδικασίες για την ασφαλή και νόμιμη έλευση της μητέρας και του μικρού αδερφού της Τάλα από τη Συρία στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Παλαιστίνης και την αρμόδια Εισαγγελία. Η διαδικασία ήταν περίπλοκη και αρκετά χρονοβόρα, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στη Συρία.

Τους τέσσερις μήνες που, με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ορεστιάδας, η Τάλα έμεινε στο Σπίτι του «Χαμόγελου», στον Φοίνικα Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωνε μαζί με τα άλλα 27 παιδιά. Ηταν δυνατή, ζωηρή και πολύ γρήγορα ενσωματώθηκε και έμαθε Ελληνικά. Ενδιάμεσα, επικοινωνούσε με τη μητέρα και το συγγενικό περιβάλλον της με τη βοήθεια μεταφράστριας-εθελόντριας του Οργανισμού.

«Χάρη στην αμέριστη βοήθεια των Αρχών, της Εισαγγελίας, της παλαιστινιακής πρεσβείας, αλλά και ευαισθητοποιημένων πολιτών-υποστηρικτών που καλύπτουν από την πρώτη στιγμή τα έξοδα φροντίδας του παιδιού, η Τάλα και η οικογένειά της θα μπορέσουν να κάνουν μια καινούργια αρχή σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τάλα και την οικογένειά της σε ό,τι και για όσο χρειαστεί, όπως γίνεται και με όλα τα παιδιά που είναι μέλη της μεγάλης οικογένειας του Οργανισμού. Σήμερα, όλοι είμαστε πολύ περήφανοι και ευτυχισμένοι που καταφέραμε να δώσουμε πίσω στην Τάλα μια ζωή με την οικογένειά της και μέλλον σε μια ασφαλή χώρα» αναφέρει το «Χαμόγελο του Παιδιού».

«Δεν αναιρούμε, ούτε ξεχνάμε τη θυσία του πατέρα να σώσει τα παιδιά του από τον κίνδυνο του πολέμου. Η Τάλα αποτελεί ένα διεθνές σύμβολο για την καθημερινή προσπάθεια χιλιάδων προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων για την επιβίωσή τους. Είναι ένα παιδί που σώθηκε ανάμεσα στα χιλιάδες που κινδυνεύουν και χάνονται. Γι΄ αυτά παιδιά, που γνωρίζουν τόσο νωρίς το σκληρό πρόσωπο της ζωής, το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’ θα συνεχίσει να αγωνίζεται αδιάκοπα» δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος.