Εκπληξη προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση για τη συγκλονιστική υπόθεση του φρικτού θανάτου της τετράχρονης Αννυ.

Ο Γ. Πανούσης εξήγησε ότι υπάρχει «ένας κώδικας τιμής» μέσα στις φυλακές και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό σας είπα ότι εγώ νομίζω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ γρήγορα θα έχουμε τον θάνατο και του δράστη».

Μιλώντας στον Real FM, ο Γ. Πανούσης αναφέρθηκε στο έγκλημα: «Δεν μπορεί κανείς ούτε να το αναλύσει εγκληματολογικά, ούτε ποινικά, ούτε κοινωνικά. Μιλάμε για μια ακραία, μη ανθρώπινη συμπεριφορά. Πολλώ μάλλον που ήταν και παιδί του –δεν ήταν ένα ξένο παιδί που απήχθη ή κάτι άλλο» είπε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης, η οποία δεν έχει αντικείμενο εξέτασης. «Δεν έχει τίποτα να πεις» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον δράστη του εγκλήματος, τον πατέρα της Άννυ, ο κ. Πανούσης είπε: «Δεν αντέχεται αυτό ούτε από τον ίδιο που το έκανε, ούτε από τη σύζυγο».

Και πρόσθεσε: «Όταν σκοτώσεις τη μάνα σου ή το παιδί σου… και όλα αυτά με βιασμούς ή τέτοιου είδους δολοφονίες. Υπάρχει ένας κώδικας τιμής μέσα στις φυλακές, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Άρα γι’ αυτό σας είπα ότι εγώ νομίζω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ γρήγορα θα έχουμε τον θάνατο και του δράστη».

Διευκρινίσεις για τη δήλωση

Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Πανούσης έκανε διευκρινιστική δήλωση επί του θέματος:

«Το βρίσκω τουλάχιστον παράλογο, υποκριτικό ή προσχηματικό το να ερμηνεύει κανείς τόσο εύκολα την επιστημονική, εμπειρική και ερευνητική διαπίστωση ενός επιστήμονα, ως δήθεν υποκίνηση ή προτροπή για τέλεση εγκλήματος, που υποτίθεται ότι υπονοεί ένας υπουργός. Η αφόρητη ελαφρότητα των πολιτικών αντιπαραθέσεων δεν μπορεί να ξεπερνά ούτε την ηθική, ούτε τη λογική, ούτε την επιστήμη.

» ΥΓ. Είναι απορίας άξιο ότι μετά τη δήλωσή μου πως θα έχουμε «νεκρούς στις Σκουριές» δεν με κατήγγειλαν ότι προτρέπω σε αιματοχυσία στην περιοχή».