Πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου έσπευσαν στη μεγάλη πορεία που διοργάνωσαν τα συνδικάτα για την εργατική Πρωτομαγιά στην Αθήνα – ενώ η κυκλοφορία είχε διακοπεί από τις 9 το πρωί και επανήλθε λίγο μετά τις 2 μ.μ.

Στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκαν μέλη εργατικών ενώσεων και σωματείων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι. Το παρών έδωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ακολούθησε πορείαστην πλατεία Συντάγματος.

Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, η περιφερειάχης Αττικής Ρένα Δούρου, ενώ το «παρών» έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δήλωσε ότι η εργατική τάξη είναι ζωντανή και αναδιοργανώνει τη φωνή της.

Ο Γ. Βαρουφάκης «πολιορκήθηκε» από τους συγκεντρωμένους, που ήθελαν να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους για το πρόσφατο περιστατικό με την επίθεση που δέχτηκε στα Εξάρχεια.

Προηγουμένως σε δηλώσεις του από την πλατεία Κλαυθμώνος, ο Παν. Λαφαζάνης δήλωσε ότι αγώνας και αντίσταση είναι το φετινό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται σκληρά, ο ελληνικός λαός υποστηρίζει την κυβέρνηση, η οποία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, και εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση θα έχει θετική έκβαση.

Ωστόσο προσέθεσε: «Δεν πρόκειται να υπογράψουμε μια συμφωνία η οποία θα αντιστρατεύεται το πρόγραμμά μας. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πιστωτές»

«Υποχρέωσή μας σαν κυβέρνηση είναι να μείνουμε σταθεροί στις απόψεις μας και να διεκδικήσουμε μέχρι τέλους, ανυποχώρητα τα συμφέροντα του λαού και της χώρας», είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Στρατούλης.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους πραγματοποίησε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και ακολούθησε πορεία με κατάληξη το Μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ.

Ξεχωριστή συγκέντρωση, στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ και θα ακολουθήσει πορεία.

Δεμένα τα πλοία, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Με 24ωρη απεργία, αλλά και με στάσεις εργασίας, μετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, ενώ τα τρόλεϊ από τις 8:30 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Δεν θα πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο στα τρένα του ΟΣΕ και του Προαστιακού.

Στάση εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 9 το πρωί θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ).

Κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί από το λιμάνι του Πειραιά, καθώς η διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά, με 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Ο καιρός το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

Όσοι πάντως επιλέξουν να εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ το τριήμερο θα έχουν σύμμαχο τον καλό καιρό: Ηλιόλουστος θα είναι ο καιρός όλο το τριήμερο, με την θερμοκρασία να παρουσιάζει άνοδο από το Σάββατο.