Τον επίσημο απολογισμό της χθεσινής ευρείας επιχείρησης στο Ζεφύρι, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, της ΕΚΑΜ, της Ο.Π.Κ.Ε. και του Τ.Ε.Ε.Μ., έκανε γνωστό την Παρασκευή η ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που ενέχεται σε ληστείες, κλοπές κι απάτες. Ως μέλη της, συνελήφθησαν εννέα Ρομά, ηλικίας 21 έως 55 ετών, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλοι οκτώ συνεργοί τους.

Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης συνελήφθησαν άλλοι δύο Ρομά για οπλοκατοχή.

Οπως προέκυψε, οι συλληφθέντες είχαν συστήσει το τελευταίο έτος εγκληματική ομάδα και διέπρατταν ληστείες, ένοπλες και μη, διακεκριμένες κλοπές και απάτες σε βάρος εμπόρων τροφίμων και άλλων ιδιωτών στην ευρύτερη περιοχή Ζεφυρίου και Αχαρνών.

Η σπείρα ήταν εφοδιασμένη με κατάλληλο εξοπλισμό (πολεμικά τυφέκια Καλάσνικοφ, πιστόλια, καπέλα τύπου τζόκεϊ, κουκούλες full face κλπ). Μέλη της, είτε εντόπιζαν μέσω ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο αγγελίες για πώληση εμπορευμάτων και αντικειμένων, είτε εμφανίζονταν ως έμποροι ή πωλητές εμπορευμάτων, τα οποία διέθεταν προς πώληση σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Στη συνέχεια, μέλος της σπείρας επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τους ιδιώτες και συμφωνούσαν για την αγοραπωλησία και για συνάντηση και συναλλαγή σε κάποιο σημείο στις περιοχές Αχαρνών και Ζεφυρίου. Ωστόσο, έδιναν εσκεμμένα λανθασμένη διεύθυνση, ώστε να παραπλανήσουν τα θύματά τους και να τα καθοδηγήσουν κοντά στον καταυλισμό Ρομά στο Ζεφύρι, για να έχουν το χρονικό περιθώριο να οργανώσουν τον τρόπο δράσης τους και να τους παγιδεύσουν.

Μετά από τηλεφωνική συνεννόηση σχετικά με τη διαδρομή, μέλη της σπείρας συνόδευαν με δικό τους όχημα ή επιβιβάζονταν στο όχημα του εκάστοτε θύματος και το καθοδηγούσαν στο τελικό σημείο συνάντησης. Εκεί τους περίμεναν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, τα οποία με τη χρήση σωματικής βίας και την απειλή όπλων αφαιρούσαν εμπορεύματα, χρηματικά ποσά και μερικές φορές τα ίδια τα οχήματα και διέφευγαν όλοι μαζί στον καταυλισμό.

Εξιχνιάστηκαν συνολικά 67 περιπτώσεις και συγκεκριμένα 19 ληστείες, 41 απάτες και επτά κλοπές.

Σε έρευνες στα σπίτια των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 5.842 ευρώ, περίστροφο, καραμπίνα, φυσίγγια, στιλέτα, πολυτελές αυτοκίνητο, τετράτροχο μηχανάκι, Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο και πλήθος κλεμμένων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη αυτή δράση της υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.