To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Πέμπτη 23 Απριλίου την Ελλάδα για αποτυχία προστασίας των νερών από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την σχετική Κοινοτική Οδηγία (91/676/ΕΟΚ) για τη νιτρορύπανση αφού:

-Δεν χαρακτήρισε ως ευπρόσβλητες ζώνες ορισμένες περιοχές στις οποίες παρατηρείται παρουσία μαζών υπόγειων ή επιφανειακών υδάτων που προσβάλλονται από συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων μεγαλύτερες από 50 mg/l ή πλήττονται από το φαινόμενο του ευτροφισμού.

-Δεν εκπόνησε προγράμματα δράσεως σχετικά με τις ζώνες αυτές εντός του καθορισμένου χρονικού ορίου.

Το 2010 μετά από τεχνική εξέταση για τον χαρακτηρισμό ζωνών έως «ευπρόσβλητων» που πραγματοποίησε η Ελλάδα, η Επιτροπή την ενημέρωσε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός έπρεπε να επεκταθεί

Από τα στοιχεία που προσκόμισε η Ελλάδα προέκυψε ότι σε ‘ο,τι αφορά την περίοδο 2004-2007 εννέα περιοχές βρίσκονταν εκτός των χαρακτηρισμένων ευπρόσβλητων ζωνών και έπρεπε να είχαν χαρακτηριστεί ως ευπρόσβλητες. Πρόκειται για τις περιοχές μεταξύ του ποταμού Έβρου, της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Ημαθίας και της Θεσσαλικής πεδιάδας, του νόμου Ευβοίας, της βορείου, νοτιοδυτικής και ανατολικής Πελοποννήσου , της ανατολικής Κρήτης, ανατολικής Αττικής και του Ασωπού.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο διαπιστώνει, μεταξύ άλλων,ότι η Ελλάδα δεν αμφισβητεί ότι ορισμένες ζώνες περιοχών που προσδιόρισε η Επιτροπή έπρεπε να είχαν χαρακτηριστεί ως «ευπρόσβλητες», αλλά υποστηρίζει, κατά πρώτο λόγο ότι η αναθεώρηση των ζωνών είναι σε εξέλιξη.