Τα κενά εδώλια της συντριπτικής πλειονότητας των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης ήταν η εικόνα που σφράγισε την πρώτη ημέρα της διαδικασίας στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού.
Η αυλαία της πολύκροτης δίκης άνοιξε όπως ήταν αναμενόμενο μετ’ εμποδίων καθώς όλοι οι παράγοντες έχουν εδώ και καιρό διατυπώσει ενστάσεις για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου.
Από τους συνολικά 69 κατηγορουμένους το «παρών» έδωσαν χθες μόνο 44, οι υπόλοιποι 25 επέλεξαν να εκπροσωπηθούν –αναφαίρετο δικονομικό τους δικαίωμα –από τον δικηγόρο στα χέρια του οποίου έχουν εμπιστευθεί την υπεράσπισή τους.
Η χθεσινή πρώτη ημέρα της δίκης ήταν ολιγόωρη. Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη εκφώνησε τον κατάλογο των κατηγορουμένων και μετά ήρθε η ώρα των μαρτύρων κατηγορίας. Των ανθρώπων εκείνων που από την πρώτη στιγμή με τις περιγραφές τους ανέδειξαν την εγκληματική δράση της οργάνωσης και δόμησαν το κατηγορητήριο.

Οι γονείς και οι φίλοι του δολοφονημένου μουσικού Παύλου Φύσσα, οι αιγύπτιοι ψαράδες που είχαν δεχθεί επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής και άλλοι από διάφορα κοινωνικά στέκια, σε αντίθεση με πολλούς κατηγορουμένους, ήταν εκεί στο δικαστήριο. Ετοιμοι να καταθέσουν άλλη μία φορά σε διαδικασία δημόσια χωρίς φόβο και πάθος, όπως προβλέπει ο «όρκος των μαρτύρων».

Για πρώτη φορά μάλιστα στα ποινικά χρονικά είχαμε και πρόβα τζενεράλε εξέτασης προστατευόμενων μαρτύρων, μέσω «τηλεδιάσκεψης». Πρόκειται για πρώην μέλη της οργάνωσης που όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση αυτοβούλως προσήλθαν στις Αρχές και έδωσαν στοιχεία για την εγκληματική δράση κατηγορουμένων, διατηρώντας το δικαίωμα να παραμείνουν ανώνυμοι και να τεθούν υπό καθεστώς προστασίας.

Οπως φάνηκε μάλιστα, το πάθημα στην υπόθεση της 17Ν –τότε υπήρχαν δύο προστατευόμενοι μάρτυρες που αυτοαποκαλύφθηκαν κατά την εκφώνηση των κωδικών Α1 και Β1 που ήταν αναγεγραμμένοι στον κατάλογο –έγινε μάθημα. Και έτσι χθες ακούστηκε μόνο η φωνή των προστατευόμενων μαρτύρων που παρέμειναν σε ειδικό χώρο στη ΓΑΔΑ. Από όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα εξεταστούν όταν φθάσει η δική τους ώρα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ. Και τώρα που η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της Χρυσής Αυγής άρχισε πόσος καιρός θα περάσει ώσπου να μάθουμε την απόφαση του δικαστηρίου;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν μπορεί να δοθεί εκ των προτέρων.

Ηδη χθες η εκδίκαση της υπόθεσης διεκόπη για τις 7 Μαΐου 2015, προκειμένου να ορισθεί αυτεπαγγέλτως δικηγόρος για έναν εκ των κατηγορουμένων, ώστε ο νέος υπερασπιστής να προλάβει να ενημερωθεί για να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Νομικοί και δικαστικοί κύκλοι, λαμβάνοντας υπόψη τους και το γεγονός ότι πρόκειται για μία από τις πιο πολυπρόσωπες υποθέσεις, εκτιμούν ότι ώσπου να εκδοθεί η ετυμηγορία επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων μπορεί να μεσολαβήσουν ενάμισι ή ακόμη και δύο χρόνια.

Στο άκουσμα και μόνο μιας τέτοιας εκτίμησης, οι περισσότεροι –κυρίως όσοι δεν γνωρίζουν τα του οίκου της Θέμιδος –δεν κρύβουν την έκπληξή τους.

Κανένας δεν αμφισβητεί πως οι κατηγορούμενοι πρέπει να έχουν μια δίκαιη δίκη, ακόμη και αν αυτή χρειάζεται να διαρκέσει περισσότερο από τα συνήθη για τη δικαστηριακή πρακτική της χώρας μας.

Είναι αλήθεια επίσης ότι τα θύματα και οι συγγενείς τους περιμένουν από τη Δικαιοσύνη την τιμωρία για τα εγκλήματα εις βάρος τους και εις βάρος των δικών τους ανθρώπων που επί χρόνια παραμένουν ατιμώρητα.
Από την πλευρά των δικαστών, στόχος είναι να αποτιμήσουν νηφάλια και αμερόληπτα αποδεικτικά στοιχεία και στο τέλος να επιμερίσουν τις ποινικές ευθύνες και να τιμωρήσουν όσους εκείνοι πειστούν ότι είναι ένοχοι. Η ποινή εξάλλου που θα επιβάλλουν έχει διπλό στόχο. Δεν αφορά μόνο τον κατηγορούμενο, αλλά αποτελεί και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κοινωνία.
Η συνολική δράση της Χρυσής Αυγής, κατά γενική ομολογία, άργησε να μπει στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης. Το πουλόβερ, όπως λέγεται, άρχισε να ξηλώνεται με τις ποινικές διώξεις, τις προφυλακίσεις και τις παραπομπές των κατηγορουμένων. Το κρίσιμο στοίχημα για τους δικαστικούς λειτουργούς που κληρώθηκαν να κρίνουν την υπόθεση αυτή είναι να ολοκληρωθεί ο κύκλος σε εύλογο χρόνο και να μην υπάρξουν φωνές περί απαξίωσης του έργου της Δικαιοσύνης. Η τελική απόφαση είναι δική τους.

Χωροταξικά εμπόδια και τεχνικές δυσκολίες

Ενα από τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν είναι και ο χώρος διεξαγωγής της δίκης καθώς η αίθουσα στις φυλακές του Κορυδαλλού έχει «μείον» και είναι κοινό αίτημα των παραγόντων της δίκης και των κατοίκων της περιοχής να μεταφερθεί σε άλλον χώρο. Οι τεχνικές δυσκολίες μάλιστα για την κάλυψη της δίκης προς τα έξω αναδείχτηκαν από την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ που καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να επιληφθούν του ζητήματος.