Με απόντες τους βασικούς κατηγορούμενους χρυσαυγίτες βουλευτές ξεκίνησε σε μια κατάμεστη αίθουσα στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού η δίκη για της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο η δίκη διακόπηκε για τις 7 Μαΐου προκειμένου να οριστεί συνήγορος υπεράσπισης σε έναν από τους κατηγορούμενους ο οποίος δεν είχε δικηγόρο.

Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης ένας εκ των κατηγορούμενων έβγαλε το κινητό του και φωτογράφιζε ή βιντεοσκοπούσε το ακροατήριο κυρίως προς τους φωτογράφους.

Νωρίτερα για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, μέσω τηλεδιάσκεψης, εκφωνήθηκαν τα ονόματα προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι βρίσκονταν στο κτίριο της ΓΑΔΑ.

Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής επέλεξε να εκπροσωπηθεί από τους δικηγόρους της, δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος, όπως και ορισμένα εκ των στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Από τους 69 κατηγορούμενους μόνο 44 ήταν παρόντες, 24 ήταν απόντες και ένας όπως ανακοινώθηκε κατά την εκφώνηση των ονομάτων έχει αποβιώσει.

Μόνο για την εκφώνηση του καταλόγου των κατηγορουμένων απαιτήθηκε περίπου μια ώρα. Παρόντες είναι και μάρτυρες κατηγορίας μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος.

Στο ειδικό δωμάτιοείναι και οι γονείς του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα καθώς και άλλα θύματα βίαιων επιθέσεων της Χρυσής Αυγής.

Επίθεση από αγνώστους δέχθηκαν άτομα του περιβάλλοντος Φύσσα

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της πολιτικής αγωγής, δύο άτομα από το περιβάλλον του Παύλου Φύσσα, δέχτηκαν επίθεση από πέντε άγνωστα άτομα, γεγονός που καταγγέλθηκε στο δικαστήριο. Το περιστατικό αυτό θα επικαλεστεί η πολιτική αγωγή για να ενισχύσει τα επιχειρήματά της για την αναγκαία μεταφορά της δίκης εκτός φυλακών Κορυδαλλού.

Εξάλλου την επίθεση εναντίον φοιτητών, κάποιοι εκ των οποίων είναι μάλιστα μάρτυρες στη δίκη της Χρυσής Αυγής, κατήγγειλε το πρωί της Δευτέρας ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Κορυδαλλού, Μιχάλης Ευθυμιάδης.

Οπως είπε ο Μιχ. Ευθυμιάδης, μπροστά στην είσοδο του κτιρίου όπου διεξάγεται η δίκη, την ώρα που 4-5 φοιτητές κατέβαιναν από λεωφορείο στη συμβολή των οδών Χειμάρας και Μικράς Ασίας, δέχθηκαν, όπως ανέφερε, επίθεση από «φουσκωτούς». Κάποιοι από τους φοιτητές τραυματίσθηκαν και έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα και ο βουλευτής του Ποταμιού Νίκος Ορφανός προπηκαλίστηκε από κουκουλοφόρους την ώρα που περπατούσε, προκειμένου να μπει στον χώρο της δίκης.

Η δίκη είναι πρωτόγνωρη από πλευράς μεγέθους με 69 κατηγορούμενους, 300 μάρτυρες, 120 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, 100 διαπιστευμένους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.

Από την Χρυσή Αυγή παρόντες ήταν μόνο οι βουλευτές Ματθαιόπουλος και Ζησιμόπουλος και ο πρώην βουλευτής Μπούκουρας οι υπόλοιποι θα εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους τους.

Παρόντες στο δικαστήριο ως μάρτυρες κατηγορίας, ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης.

Η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στις οδούς Σολωμού, Χοζοβιωτίσσης, Νικηφορίδη και Γρηγορίου Λαμπράκη, ενώ υπάρχουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή.

Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους από το πρωί, ενώ όποιος δεν έχει διαπίστευση δεν μπορεί να προσέλθει στο χώρο της δικαστικής αίθουσας αλλά και έξω από αυτήν.

Ηρεμία εντός των φυλακών

Εντός των φυλακών επικρατεί ηρεμία. Εχουν προσέλθει οι δικηγόροι και των δυο πλευρών, καθώς και μάρτυρες της υπόθεσης, όπως οι γονείς του 34χρονου μουσικού, Παύλου Φύσσα, αλλά και ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Ψαράς, που παρείχε σημαντικά στοιχεία για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Στα δύο άκρα της οδού Σολωμού, βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, καθώς πραγματοποιούνται ταυτόχρονα δύο συγκεντρώσεις. Η μία είναι του ΚΕΕΡΦΑ, όπου διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα όπως, «Ποτέ ξανά φασισμός», «Τσακίστε τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

Παράλληλα, στην άλλη πλευρά της οδού Σολωμού και Αριστάρχου, βρίσκονται συγκεντρωμένα περίπου 100 άτομα, υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι φωνάζουν συνθήματα όπως «Ακου το αρχηγέ, άκου το καλά, ξεφτίλισες το σύστημα για άλλη μια φορά».

Από το πρωί, ελικόπτερο της αστυνομίας, υπερίπταται πάνω από τον χώρο φυλακών Κορυδαλού, στα πλαίσια των ισχυρών μετρων ασφαλείας. Σημειώνεται ότι, εκτός από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν τη δίκη, δεκάδες είναι και τα ξένα τηλεοπτικά συνεργεία και οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στον χώρο, καθώς υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Οι κατηγορούμενοι

Κατηγορούμενοι είναι(με αλφαβητική σειρά) οι: Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.

Κλειστά τα σχολεία της περιοχής

Σημειώνεται ότι, με απόφαση του δημάρχου Κορυδαλλού και του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, οι υπηρεσίες του δήμου και τα σχολεία της πόλης είναι σήμερα κλειστά ενώ έχουν προγραμματιστεί τέσσερις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις.

Στο δημαρχείο Κορυδαλλού, επί της Γρηγορίου Λαμπράκη, καλεί σε συγκέντρωση ο αντιφασιστικός συντονισμός Αθήνας Πειραιά.

Προς τις φυλακές Κορυδαλλού κατευθύνεται η μεγάλη πορεία κατά της Χρυσής Αυγής στην οποία συμμετέχουν τοπικές αρχές, συνδικαλιστικές ενώσεις και αντιφασιστικές οργανώσεις. Η πορεία διασχίζει τη λεωφόρο Γρ. Λαμπράκη, κατά μήκος της οποίας έχουν παραταχθεί δυνάμεις της Αστυνομίας, με κατεύθυνση προς Αθήνα.

Επίσης, ναυτεργατικά σωματεία θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας. Αντιφασιστικό συλλαλητήριο διοργανώνεται και στο Κρατικό Νίκαιας.

Αίτημα του δήμου, να διεξαχθεί η δίκη εκτός Κορυδαλλού

Στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού προσήλθαν ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, μαζί με τους δυο συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, οι οποίοι κατέθεσαν αίτημα από κοινού προς την έδρα του δικαστηρίου, να διεξαχθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής εκτός Κορυδαλλού σε άλλη δικαστική αίθουσα.

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης στη συγκεκριμένη δικαστική αίθουσα δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων, καθώς σε απόσταση λίγων μέτρων βρίσκονται 11 σχολικές μονάδες, ενώ σε λίγο καιρό ξεκινούν και οι πανελλήνιες εξετάσεις.

Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική, πρόσθεσε, και εκτίμησε ότι το δικαστήριο θα λάβει θετικά υπόψη του το σχετικό αίτημα του δήμου. Μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της δίκης στο δημαρχείο Κορυδαλλού, αναμένεται να συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή, προκειμένου να αποφασίσει την πορεία των κινητοποιήσεων, αν τελικά το αίτημα του δήμου δεν γίνει αποδεκτό.