Σε βελτιωτικές αλλαγές προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, κάνοντας εν μέρει δεκτό το σκεπτικό των δύο τροπολογιών που είχαν καταθέσει 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο επίμαχα ζητήματα: Την κατάργηση του «κουκουλόνομου» και τη λήψη DNA.

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο Ν. Παρασκευόπουλος, γίνεται εν μέρει δεκτή η τροπολογία των βουλευτών και διατηρείται ως επιβαρυντική η κάλυψη του προσώπου και η χρήση κουκούλας μόνο στις περιπτώσεις εγκλήματος ληστείας, ενώ καταργείται για τα άλλα αδικήματα.

Αιτιολογώντας την απόφαση του να υπάρξει η εξαίρεση στις ληστείες και να μην καταργηθεί πλήρως ο νόμος που προέβλεπε ως επιβαρυντικό ποινικό αδίκημα τη χρήση κουκούλας για όλα τα αδικήματα, όπως πρότειναν στην τροπολογία οι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι η κάλυψη του προσώπου μπορεί να έχει και προληπτική δυναμική.

Την διαφωνία του εξέφρασε ο κ. Παρασκευόπουλος επί της δεύτερης τροπολογίας για την κατάργηση υποχρεωτικής λήψης και χρήσης γενετικού υλικού.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, η γνώμη του είναι ότι «πρέπει το γενετικό υλικό να χρησιμοποιείται ως επιβαρυντικό στοιχείο», συμφώνησε πάντως «ότι η λήψη DNA πρέπει να γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μετά από εντολή εισαγγελικού και κρατικού οργάνου παρουσία τεχνικού συμβούλου».