Το περίφημο νομοσχέδιο – «κουρελού» που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας έκρυβε τελικά μια ολική επαναφορά καταστάσεων που νομίζαμε πως είχαν εκλείψει εδώ και αρκετά χρόνια από την εκπαίδευση.

Ξανά φοιτητές θα εκλέγουν πρυτάνεις, ξανά οι «αιώνιοι» –ψευδοπρόβλημα τους χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας -, ξανά το άσυλο για «ιστορικούς λόγους». Καταργούνται η αξιολόγηση εκπαιδευτικών, τα Συμβούλια των ΑΕΙ και η Τράπεζα Θεμάτων των μαθητών.

Οσον αφορά την ανθρωπιστική κρίση, θα γίνει χαρτογράφηση των σχολείων ώστε να εντοπισθούν εκείνα στα οποία οι μαθητές αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα σίτισης. Θα δοθεί στους μαθητές κάρτα σίτισης ώστε να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους όσοι έχουν ανυπέρβλητες ανάγκες.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που ανακοινώθηκαν είναι οι εξής:

Πανεπιστήμια

– Καταργείται το Συμβούλιο Ιδρύματος στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Οι αρμοδιότητές του θα ασκούνται από τη Σύγκλητο, το Πρυτανικό Συμβούλιο, τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις.

– Η λειτουργία των συλλογικών οργάνων (Σύγκλητος, Κοσμητεία, Γενική Συνέλευση Τμήματος, Γενική Συνέλευση Τομέα) θα πραγματοποιείται με τη συμμετοχή φοιτητών και εργαζομένων.

– Η εκλογή μονοπρόσωπων οργάνων (πρύτανης, αντιπρυτάνεις, κοσμήτορες, πρόεδροι, διευθυντές Τομέων) θα γίνεται από το σύνολο των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

– Τα 7μελή εκλεκτορικά σώματα των Νόμων 4009/2011 και 4076/2012 διευρύνονται στη σύνθεσή τους σε 11μελή ή 15μελή ανάλογα με το μέγεθος του τμήματος και συγκροτούνται στη βάση της συγγένειας του γνωστικού αντικειμένου των υπό κρίση μελών ΔΕΠ με εκλέκτορες από τμήματα της ημεδαπής ή ομοταγή της αλλοδαπής.

– Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει (σ.σ. πρόκειται για τον ίδιο ορισμό που υπήρχε πριν καταργηθεί το άσυλο. Πάντως ο Αρ. Μπαλτάς αναγνώρισε ότι στην περίπτωση της κατάληψης στα Προπύλαια το άσυλο έχει καταλυθεί).

– «Αιώνιοι»: Για την προστασία των πλέον αδύναμων μελών εντός του φοιτητικού σώματος, των εργαζόμενων φοιτητών, η φοιτητική ιδιότητα αποκτάται με την εγγραφή τους στο τμήμα και διατηρείται μέχρι την απονομή του τίτλου σπουδών.

– Απαγορεύεται ρητά η μη αμειβόμενη εργασία προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων.

– Τίθεται ως πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας η χάραξη εθνικής πολιτικής έρευνας.

– Εισάγονται τροποποιήσεις που διευκολύνουν τις διαδικασίες και επιταχύνουν την απορρόφηση κονδυλίων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

– Καταργούνται τα Επιστημονικά Συμβούλια των Ινστιτούτων και επαναφέρονται τα Επιστημονικά Γνωμοδοτικά Συμβούλια.

Σχολεία

– Συμβουλευτική μόνο η Τράπεζα Θεμάτων.

– Διαχωρίζονται τα Πειραματικά από τα Πρότυπα Σχολεία. Στα Πειραματικά Σχολεία οι μαθητές θα επιλέγονται με κλήρωση, στα Πρότυπα τα κριτήρια επιλογής θα ορίζονται με απόφαση της διοικούσας επιτροπής τους ύστερα από εισήγηση των συλλόγων διδασκόντων.

– Ανασύσταση των τομέων και ειδικοτήτων ΕΠΑΛ που είχαν καταργηθεί με τους μνημονιακούς νόμους.

Εκπαιδευτικοί

– Κατάργηση της αξιολόγησης εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων. Θα θεσπιστεί προσεχώς νέο σύστημα αποτίμησης του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο.

– Το εκπαιδευτικό προσωπικό ΕΠΑΛ που βρισκόταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας – απόλυσης επιστρέφει στις θέσεις που κατείχε στα σχολεία.

– Διευθυντές σχολείων: Απαραίτητες προϋποθέσεις για υποψηφιότητα είναι 8ετής διδακτική προϋπηρεσία και πιστοποιημένη γνώση Τεχνολογίας, Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) επιπέδου 1.

Φροντιστήρια

– Ρυθμίζονται για πρώτη φορά ζητήματα εκπαιδευτικού περιεχομένου και ωραρίου των φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των κέντρων ξένων γλωσσών. Καθορίζονται το ωράριο, οι αργίες και ο έλεγχος των αναλυτικών προγραμμάτων των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών, καταργούνται τα εσωτερικά φροντιστήρια σε ιδιωτικά σχολεία και δίνεται η δυνατότητα στα αντίστοιχα όργανα εκπαιδευτικών και ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων να προχωρούν σε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με καλύτερους όρους εργασίας (μισθολογικούς, θεσμικούς) κατά τα ισχύοντα.