Τη βεβαιότητα ότι εντός των επόμενων ωρών ή το πολύ μέχρι την Παρασκευή, θα τελειώσει η πολυήμερη κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ εξέφρασε το πρωί της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Μιλώντας κατ’ αρχάς το βράδυ της Τετάρτης στο Mega, ο Γ. Πανούσης είπε πως δεν πρόκειται για μονομαχία της κυβέρνησης με τους αντιεξουσιαστές και ότι δεν θα τους γίνει η «χάρη» να ηρωοποιηθούν με μια σύγκρουση με τα ΜΑΤ.

Το πρωί της Πέμπτης σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι η κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών «πρέπει να λήξει σήμερα ή αύριο και να υπάρξει συζήτηση και ομοφωνία από όλες τις αρμόδιες αρχές για το ζήτημα»

Στο ερώτημα εάν υπάρχει ενδοκυβερνητικό πρόβλημα ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των καταλήψεων και των αντιεξουσιαστών, ο Γ. Πανούσης – μιλώντας στο Mega – είπε πως «δεν υπάρχει σύγκρουση με πρόσωπα, αλλά διαφωνία με ιδέες και απόψεις». Τόνισε δε πως η στάση της κυβέρνησης δεν στέλνει μήνυμα αδυναμίας και ανοχής.

Ο Γ. Πανούσης άφησε να εννοηθεί πως μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου η στάση της ΕΛΑΣ άλλαξε και γι’ αυτό δημιουργήθηκε ο κλοιός έξω από την Πρυτανεία και τέθηκαν σε επιφυλακή διμοιρίες σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Συμπλήρωσε, δε, ότι δεν είναι αποκομμένος και μιλά καθημερινά με τον Πρωθυπουργό.

«Εχω συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό για αλλαγή σχεδίου δράσης της Αστυνομίας» ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM 99,5.

«Τα Εξάρχεια ελέγχονται από μαφίες»

Στην ίδια συνέντευξη ο Γ. Πανούσης προέβη και στη σοβαρή καταγγελία ότι «υπάρχουν «μπαχαλάκηδες»», όπως τους χαρακτήρισε, «οι οποίοι δρουν επί μισθώσει για να προκαλούν επεισόδια στα γήπεδα, σε επιχειρήσεις ή στο κέντρο της Αθήνας». Ο ίδιοςυποστήριξε, επίσης, ότι «τα Εξάρχεια ελέγχονται από μαφίες».

«Μακάρι να ήταν οργισμένοι νέοι που ήθελαν να εκτονωθούν» είπε χαρακτηριστικά για τα Εξάρχεια και συνέχισε: «Δεν είναι όμως έτσι, είναι πολύ μπερδεμένο. Να δείτε ποιος ελέγχει τα Εξάρχεια, γι’ αυτό λέω πως είναι και πολιτικό και κοινωνικό το ζήτημα. Ποιος ελέγχει τα Εξάρχεια; Τα Εξάρχεια ελέγχονται από μαφίες. Ξέρετε ότι μισθώνουν μπαχαλάκηδες; Πολλοί μπαχαλάκηδες είναι μισθωμένοι, μπορεί κάποιος να μισθώσει μπαχαλάκηδες, για να κάνει επεισόδια στα γήπεδα, να κάνει επεισόδια ανταγωνιστικά σε μια επιχείρηση. Η Αστυνομία ξέρει δέκα πράγματα, δεν είναι δηλαδή οργισμένοι νέοι, είναι περίεργο μείγμα εκεί μέσα».

Πάντως, στο θέμα των καταλήψεων των πανεπιστημίων ο αναπληρωτής υπουργός, επέρριψε ευθύνες και στις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων καθώς, όπως είπε, δεν τολμούν να ανοίξουν κλειστές πόρτες αποθηκών οι οποίες καταγγέλλεται ότι λειτουργούν ως χώροι αποθήκευσης πυρομαχικών για τους εκάστοτε καταληψίες. «Αν κάθε πρύτανης υποχωρεί, φοβούμενος την κατάληψη, δεν μπορούμε να βάλουμε την αστυνομία έξω από κάθε γραφείο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον φόβο που έχει εκφράσει για νεκρό κατά τη διάρκεια επεισοδίων στις Σκουριές της Χαλκιδικής ο Γ. Πανούσης είπε πως μπορεί να είναι πολίτης ή αστυνομικός και πρόσθεσε ότι το θέμα στις Σκουριές «δεν μπορεί να το λύσει η ΕΛΑΣ αλλά τα αρμόδια υπουργεία με τον α’ ή τον β’ τρόπο».

Τόνισε δε πως «Δημοκρατία σημαίνει ισοπολιτεία και όχι συγκάλυψη της οποιασδήποτε μορφής βίας» και υπογράμμισε πως η παραίτηση για εκείνον θα ήταν «η εύκολη λύση».

«Να αυτονομηθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη»

Στη συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM 99,5 πάντως, ο Γιάννης Πανούσης έθεσε και θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης ζητώντας την αυτονομία του χαρτοφυλακίου του, λέγοντας μάλιστα πως το μοντέλο των μόνο 10 υπουργών με πολλούς αναπληρωτές είναι «δυσλειτουργικό».

Για το χαρτοφυλάκιό του είπε ο Γ. Πανούσης: «Εγώ πιστεύω πως πρέπει να αυτονομηθεί τελείως. Θα πρέπει κάποια στιγμή αυτό το μοντέλο των 10 υπουργών με από κάτω αναπληρωτές να αλλάξει, είναι δυσλειτουργικό» συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα δε για το εάν θα παραμείνει στην κυβέρνηση ή θα παραιτηθεί, απάντησε:

«Υπάρχει ένα ψυχικό-ανθρώπινο μέρος και ένα πολιτικό μέρος. Στο πολιτικό μέρος ουδείς με έχει πιέσει από την κυβέρνηση, από τον Πρωθυπουργό, να παραιτηθώ.Κάποια στιγμή νιώθεις πως είσαι καθηγητής πανεπιστημίου. Δεν δίνω περιθώρια σε κάτι. Εγώ δέχθηκα την τιμητική πρόσκληση του πρωθυπουργού να αναλάβω ένα πόστο. Από εκεί και πέρα, η ζωή θα δείξει διάφορα πράγματα».