Την εκτίμηση ότι εντός του 2015 στην Ελλάδα θα φθάσουν έως 100.000 πρόσφυγες εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η ίδια τόνισε ότι η χώρα ζητά οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ, καθώς η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με εθνικούς πόρους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο έκτακτο κυβερνητικό σχέδιο για το κύμα των μεταναστών στα νησιά και την Αττική, σε συνεργασία με τους δήμους και την περιφέρεια Αττικής.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του Mega, η κ. Χριστοδουλοπούλου σημείωσε: «Aν συνεχιστεί αυτή η ροή, το πολύ να φτάσει τις 100.000», καθώς «η χώρα μας δεν βοηθάει και προτιμούν την Ιταλία, γιατί είναι

δύσκολο από εδώ να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Γι’ αυτό πάνε

Ιταλία και Ισπανία που τα σύνορα βοηθάνε για να πάνε στον προορισμό

τους».

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της χρηματοδότησης, η υπουργός σχολίασε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει χρηματοδοτικό κενό και πως η Αθήνα υποβάλλει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παροχή έκτακτης βοήθειας, καθώς επί του παρόντος η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εθνικούς πόρους.

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ θεωρεί ότι τα 800 άτομα που ήρθαν τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα δεν είναι τίποτα συγκριτικά με τα 5.500 άτομα που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ιταλία.

Η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε πως η ορολογία «πρόσφυγες» αντί «μετανάστες» είναι κομβική για τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για τη μεταναστευτική πολιτική. «Αν ακούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι λέτε για μετανάστες και λαθρομετανάστες, δεν θα εγκρίνουν κανένα κονδύλιο» ανέφερε.

Παράλληλα μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιχείρησε να ανατρέψει ορισμένα στερεότυπα που υπάρχουν, λέγοντας ότι «οι πρόσφυγες έχουν μηδενική παραβατικότητα και στατιστικά δεν έχει καταγραφεί κανένα αδίκημα από την πλευρά τους».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι κανένας πρόσφυγας δεν είναι άστεγος. Σημείωσε ότι η ίδια επισκέφθηκε την Ομόνοια και άλλες πλατείες στη διάρκεια της νύχτας και δεν είδε άστεγους πρόσφυγες και πρόσθεσε πως αν βγαίνουν το πρωί, είναι επειδή θέλουν να λιαστούν.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο με ορίζοντα τον Ιούνιο για τη δημιουργία των απαραίτητων δομών φιλοξενίας.

Το κυβερνητικό σχέδιο, όπως είπε, περιλαμβάνει τη δημιουργία στρατοπέδων και καταυλισμών στα νησιά υποδοχής, όπου θα καταγράφονται τα στοιχεία των φιλοξενούμενων. Στη συνέχεια, θα δημιουργηθούν και μόνιμοι χώροι φιλοξενίας και θα καταρτισθεί σχέδιο για τις μεγάλες πόλεις, όπου αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές.

«Οι εκδοχές ειναι τρεις. Ή θα τους κλείσουμε στα κέντρα κράτησης, ή θα τους φιλοξενήσουμε ή θα τους πνίξουμε», τόνισε η κ. Χριστοδουλοπούλου.