Ενας νέος κύκλος βίαιων επεισοδίων στα Εξάρχεια αλλά και στις Σκουριές της Χαλκιδικής άνοιξε το Σαββατοκύριακο, ύστερα από μία εβδομάδα επιθέσεων και καταλήψεων. Η απεργία πείνας των κρατουμένων για υποθέσεις τρομοκρατίας έληξε το μεσημέρι του Σαββάτου, όπως αναμενόταν μετά τις δραματικές εκκλήσεις συγγενών τους και με την κατάσταση της υγείας ορισμένων απεργών να έχει φθάσει σε οριακό σημείο.

Ωστόσο, η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών παρέμενε έως αργά χθες το βράδυ υπό κατάληψη, ενώ νέες πορείες και συγκεντρώσεις είχαν προαναγγελθεί από διάφορες ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Σε μια λογική συντήρησης της στρατηγικής τής έντασης και «διερεύνησης των ορίων ανοχής της Αστυνομίας», ομάδες κουκουλοφόρων προκάλεσαν σοβαρά, πολύωρα επεισόδια το βράδυ του Σαββάτου έως τα ξημερώματα της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτή τη φορά η Αστυνομία επενέβη, προχώρησε σε προσαγωγές και συλλήψεις, σε αντίθεση με τη στάση που είχε προ ημερών τηρήσει στα Εξάρχεια, όταν και πάλι κουκουλοφόροι είχαν επιδοθεί σε καταστροφές. Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν και στις Σκουριές, όταν βρέθηκαν ανάμεσα σε εργαζομένους στα ορυχεία χρυσού και πολίτες που αντιδρούν στην εξόρυξη. Οπως καταγγέλλεται, πάντως, στις ομάδες των κατοίκων της Χαλκιδικής είχαν μπει και αντιεξουσιαστές που επί τούτου είχαν ταξιδέψει από τη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, στην Αστυνομία επικρατεί έντονος προβληματισμός «εξαιτίας της έντονης κινητικότητας που παρατηρείται στον αντιεξουσιαστικό χώρο και εκδηλώνεται με συνεχείς προκλήσεις», όπως έλεγε χαρακτηριστικά ανώτατος αξιωματικός. Παρά το γεγονός ότι η απεργία πείνας έληξε, εντούτοις οι διαμαρτυρίες για τις φυλακές τύπου Γ’ και διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης παραμένουν ισχυρές. Οι ίδιες αστυνομικές πηγές, πάντως, σημείωναν ότι «η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της», όπως έκανε τη χθεσινή νύχτα στο κέντρο της Αθήνας.