Τους κεντρικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας, παρουσίασε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άμεση πρόσληψη 4.500 ατόμων, εξειδικευμένου προσωπικού για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας, καθώς και την ενίσχυση των ΜΕΘ και ΜΕΝ, επίσης, με προσωπικό.

«Προτεραιότητα μας είναι η ενίσχυση των δομών με προσωπικό που θα καλύπτει τις επείγουσες ανάγκες», είπε και πρόσθεσε ότι άμεσα θα προσληφθούν 4.500 γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό για τη στελέχωση νευραλγικών θέσεων σε κέντρα υγείας και οργανισμούς, εκ των οποίων οι 700 θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα στα νησιά του Αιγαίου, στη Θράκη, στη Δυτική Μακεδονία και στη Θεσπρωτία.

Αναφέρθηκε στη διασφάλιση της λειτουργίας των ΜΕΘ και ΜΕΝ, με ενίσχυση του προσωπικού τους ώστε να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια, «έχουμε μονάδες με κρεβάτια κενά, λόγω έλλειψης προσωπικού», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού στο δημόσιο σύστημα υγείας και στο φάρμακο.

Όπως είπε θα τεθεί σε διαβούλευση σχετική απόφαση για τους ανασφάλιστους πολίτες με στόχο την ισότιμη πρόσβαση σε όλους σε φάρμακα, εμβολιασμούς και εξετάσεις

«Η υγεία είναι δικαίωμα και αγαθό που πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε στην κατάργηση του 5εύρου στα νοσοκομεία, μέτρο το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο, τονίζοντας ότι πλέον όλοι οι πολίτες θα έχουν δωρεάν είσοδο στα νοσοκομεία.

Πρόσθεσε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά στη δημιουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου για κάθε ασθενή, ο οποίος θα βελτιώσει το επίπεδο των υπηρεσιών και θα μειώσει το κόστος υγείας. Επίσης, εξήγγειλε ότι θα αξιοποιηθούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο ΕΣΥ και σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα στηριχθούν υγειονομικά οι άγονες και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Συμπλήρωσε ακόμη ότι θα δοθούν ισχυρά κίνητρα σε γιατρούς, ώστε να θητεύσουν σε άγονες περιοχές της χώρες, όπου με τη βοήθεια της τηλεϊατρικής εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστούν σημαντικά οι υπηρεσίες υγείας.

Τόνισε ότι καταργείται η υγειονομική διάταξη στην οποία βασίστηκε η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών και κατοχυρώνονται νομοθετικά τα δικαιώματα των ασθενών, τα οποία θα διασφαλίζονται από τα γραφεία δικαιωμάτων των ασθενών που θα δημιουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική φαρμάκου, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ΕΟΦ θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση των πολιτικών υγείας και είπε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων.

Για το τέλος της ομιλίας του και αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων πέντε χρόνων, αναφέρθηκε στο θέμα της διαφθοράς στον χώρο της υγείας. «Προτεραιότητά μας είναι ο άνθρωπος και δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο της Υγείας. Δεν θα ανεχθούμε την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού συστήματος σε όλες τις πράξεις στον χώρο της Υγείας θα καταπολεμηθεί η διαφθορά και θα εξοικονομηθούν τεράστιοι πόροι που μπορεί να φτάσουν έως και το 10% του προϋπολογισμού, χρήματα τα οποία θα επιστραφούν στους πολίτες.