Ελεύθεροι αφέθηκαν από το αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν, οι τέσσερις σοφρωνιστικοί υπάλληλοι, που εκτελούσαν σε βάρδιες τη φύλαξη της Βίκυς Σταμάτη.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον εισαγγελέα Εφετών Γρ. Πεπόνη που χειρίζεται την έρευνα για την απόδραση της συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου, μετά από συνεννόηση με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εισαγγελείς συμφώνησαν ότι δεν συντρέχουν λόγοι να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου σε βάρος των τεσσάρων υπαλλήλων από τη στιγμή που διενεργείται και προκαταρκτική εξέταση για το ίδιο ζήτημα.

Ετσι οι υπάλλοι αναμένεται μα δωσουν εξηγήσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα, οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί προχώρησαν σε αυτοψία των χώρων του ΨΝΑ Δρομοκαϊτειου προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο η καταδικασθείσα σε πολυετή ποινή κάθειρξης κατάφερε να διαφύγει.

Οι τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη της Βίκυς Σταμάτη στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο συνελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης από την Ασφάλεια δυτικής Αττικής, μετά την απόδραση της συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου

Η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου, η οποία αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, εκτίει ποινή φυλάκισης και ως εκ τούτου φρουρούνταν από δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους κατά τη νοσηλεία της στο Δρομοκαΐτειο.

Η απόδραση έγινε πιθανότατα μεταξύ 1.30 και 5 το πρωί, από την μπαλκονόπορτα του θαλάμου: Το λουκέτο βρέθηκε ανοιχτό, αλλά όχι παραβιασμένο.

Η Βίκυ Σταμάτη έφυγε μάλιστα παίρνοντας όλα της τα πράγματα.Σύμφωνα με πληροφορίες, άφησε και σημείωμα, όπου, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για άδικο εγκλεισμό της στη φυλακή.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αντιλήφθηκαν ότι το δωμάτιό της ήταν άδειο στις 5:45 το πρωί, οπότε ενημερώθηκε η Αστυνομία η οποία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό της. Για την υπόθεση γίνεται έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε διαμερίσματα σε Αθήνα και στην επαρχία, όπου διαμένουν συγγενείς και φίλοι της Βίκυς Σταμάτη, χωρίς να εντοπίσει ίχνη της.

Μέχρι το απόγευμα είχαν γίνει έρευνες σε έξι σπίτια.

Παράλληλα η αστυνομία εξετάζει και τηλεφωνήματα από πολίτες που αναφέρουν ότι είδαν τη Βίκυ Σταμάτη.

Ραγκούσης – Κούγιας: «Βίκυ, γύρνα πίσω»

Ο συνήγορός της, Φραγκίσκος Ραγκούσης, απηύθυνε έκκληση στη Βίκυ Σταμάτη να επιστρέψει άμεσα στο Δρομοκαΐτειο, ενώ εξέφρασε φόβους για τη ζωή της.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Βίκυ Σταμάτη, όπως η ίδια ανέφερε στην πέμπτη αίτηση αποφυλάκισης η οποία απορρίφθηκε την Τετάρτη από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, βρισκόταν σε «ακούσια νοσηλεία στο Δρομοκαΐτειο» καθώς πάσχει από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, ενώ δεν κοιμάται πάνω από δυο ώρες την ημέρα.

Το περιστατικό φέρεται να επιβεβαιώνει η εξωτερική φρουρά του ψυχιατρείου καθώς κρατούνταν σε χώρο όπου κλείνει με σιδεριά και υφίσταται φρουρά απ΄έξω.

Αγνωστες παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διέφυγε, ενώ ο συνήγορός της ανέφερε πως του είχε πει ότι «τίποτα δεν θα την εμποδίσει να βρεθεί κοντά στο παιδί της».

Επίσης ο έτερος συνήγορός της, Αλέξης Κούγιας, κάλεσε την εντολέα του να επιστρέψει και της ζήτησε να αφήσει στον ίδιο και στον συνάδελφό του Φραγκίσκο Ραγκούση να πείσουν το δικαστήριο για την «άδικη κράτησή της».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σχολιάζοντας το θέμα, τόνισε ότι οι αρχές θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα για να βρεθεί γρήγορα

Η οικογένειά της

Την ανησυχία της εξέφρασε και η οικογένεια της Βίκυς Σταμάτη, μετά την απόδραση. Μιλώντας στο Mega η μητέρα της, Γεωργία Σταμάτη, απευθύνει έκκληση στην κόρη της να επιστρέψει στο Δρομοκαΐτειο, ενώ εξέφρασε φόβους για τη ζωή της. «Μίλησε χτες το βράδυ με το παιδί της και ήταν πολύ στενοχωρημένη και απογοητευμένη μετά την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης».

Ο αδελφός της, Παναγιώτης Σταμάτης, επικοινώνησε μετά την δικαστική απόφαση μαζί της και «ήταν πολύ ήρεμη, κάτι που μου έκανε εντύπωση». Απευθύνει έκκληση να επιστρέψει στο Δρομοκαΐτειο, καθώς, όπως τόνισε, «έχουμε κάνει τεράστιο αγώνα, να στηρίξουμε ψυχολογικά το παιδί, είναι κρίμα να γκρεμιστεί τόσος αγώνας».

Εξέφρασε, επίσης, το φόβο του για τη ζωή της αδελφής του, ενώ τόνισε ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. «Πρέπει να επιστρέψει. Eγινε εν βρασμώ ψυχής, πρέπει να σκεφτεί τους ανθρώπους πίσω της. Αυτοκτονικό ιδεασμό είχε πάντα, έλεγε ότι ήθελε να φύγει να πάει στο παιδί της, αλλά δεν το έλεγε με την έννοια να δραπετεύσει» πρόσθεσε με νόημα…

Η διοίκηση τουΔρομοκαΐτειου

Μιλώντας στο Mega ο πρόεδρος του Δρομοκαΐτειου, Ισίδωρος Πρόϊος, ξεκαθάρισε ότι «η διοίκηση δεν φέρει καμία ευθύνη», καθώς όπως είπε η Βίκυ Σταμάτη βρισκόταν υπό φρούρηση.

«Ηταν στο δωμάτιο μόνη της και φρουρούνταν επί 24ωρου βάσεως από σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Κορυδαλλού σε τρεις βάρδιες. Το δωμάτιό της βρισκόταν στο ισόγειο και το μπαλκόνι της ήταν κλειδωμένο με λουκέτο το οποίο βρέθηκε παραβιασμένο» είπε.

«Ασφαλώς κάποιος τη βοήθησε» πρόσθεσε ο κ. Πρόϊος, τονίζοντας ότι αυτό ίσως να έγινε κατά την αλλαγή βάρδιας των φρουρών.

Παρασκευόπουλος: «Κάθε απόδραση συνιστά μια αστοχία»

Σχετικά με την απόδραση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η προστασία της ζωής και της υγείας των κρατουμένων αποτελεί προτεραιότητα. Η μεταφορά και νοσηλεία τους στα νοσοκομεία προσαρμόζεται στις οδηγίες των γιατρών. Η φρούρηση διασφαλίζεται, αλλά δεν πρέπει να ακυρώνει τις ανάγκες της νοσηλείας.

» Κάθε απόδραση συνιστά μια αστοχία. Ήδη διατάχθηκε (αρ. πρωτ. 396/2-4-2015) κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα από την Εισαγγελική Αρχή για τη διακρίβωση των ευθυνών υπαλλήλων του Υπουργείου Δικαιοσύνης που είχαν την υποχρέωση της φρούρησης της κρατουμένης.

» Στο πλαίσιο ένταξης του Ψυχιατρείου και του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, θα εξασφαλισθεί η δυνατότητα να νοσηλεύονται σ’ αυτά και γυναίκες, πράγμα που σήμερα δεν συμβαίνει».

Η νέα απόρριψη αίτησης αποφυλάκισης

Την Τετάρτη απορρίφθηκε εκ νέου το αίτημα της για αποφυλάκιση. Στην αίτησή της επικαλούμενη τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει με «ακούσια νοσηλεία στο Δρομοκαΐτειο», ισχυρίζεται πως πάσχει από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και δεν κοιμάται πάνω από δυο ώρες την ημέρα, ενώ θέτει ξανά το γεγονός ότι το παιδί της μεγαλώνει χωρίς κανέναν από τους δυο γονείς του.

«Δεν αποδεικνύεται ότι θα τελέσω νέες αξιόποινες πράξεις αφού και για αυτές για τις οποίες κατηγορούμαι δεν τις έχω τελέσει, αλλά τουναντίον θα αγωνιστώ σκληρά για να ξεπεράσει ο γιος μου τα προβλήματα αλλά και για την αποκατάσταση της υγείας μου» ανέφερε.

Το δικαστήριο όμως απέρριψε ομόφωνα την πολλοστή αίτηση της με σκεπτικό ότι είναι ύποπτη τέλεσης νέων αδικημάτων.