Ενεργοποιούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την κατάταξη 110 Δοκίμων Υπαξιωματικών και 45 Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Θοδωρή Δρίτσα.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, αποστέλλεται από το υπουργείο Ναυτιλίας ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σχετικά με τη δυνατότητα πρόσληψης 83 επιλαχόντων του διαγωνισμού κατάταξης Δοκίμων Υπαξιωματικών έτους 2014 και 69 επιλαχόντων του διαγωνισμού Δοκίμων Σημαιοφόρων έτους 2014, οι οποίοι έλαβαν υψηλότερη βαθμολογία από επιτυχόντες συνυποψήφιους τους.

Επιπλέον αποφασίστηκε η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την διεξαγωγή διαγωνισμού για την κατάταξη στο Λ. Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. 49 συνολικά Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και η άμεση επαναπροκήρυξή του με νέους όρους.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι: «Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαιώνουμε τους ενδιαφερόμενους για την άμεση ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν όσων έχουν γεννηθεί από 1-1-1988 και μετά».

Σχετικά με το θέμα ο κ. Δρίτσας δήλωσε: «Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση διεκδικήσαμε και ως κυβέρνηση δεσμευτήκαμε ότι το σύστημα όλων των διαδικασιών κατάταξης στο Λ. Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. θα αλλάξει, ώστε να γίνει δικαιότερο και πλήρως αδιάβλήτο. Από την ανάληψη των καθηκόντων μου δέχθηκα δεκάδες ενυπόγραφες καταγγελίες για τους δυο παραπάνω διαγωνισμούς, που ήδη είχαν διεξαχθεί και εκκρεμούσε η ολοκλήρωσή της διαδικασίας κατάταξης των επιτυχόντων.

Τις εξέτασα όλες. Εξέτασα επίσης όλες τις νόμιμες εναλλακτικές δυνατότητες ώστε να περιφρουρηθεί το κύρος του Λ. Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. και να μην αδικηθεί κανείς.

Η τελική απόφαση θεωρώ ότι είναι η δικαιότερη υπό τις συνθήκες που είχαν ήδη διαμορφωθεί.

Διαβεβαιώνουμε τους νέους ανθρώπους που φιλοδοξούν να καταταγούν στο Λ. Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ., ως Σημαιοφόροι ή ως Υπαξιωματικοί ή ως Λιμενοφύλακες ότι θα αναβαθμίσουμε από δω και πέρα τους κανόνες, τους όρους και τις εγγυήσεις των διαγωνισμών ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον αμφισβητήσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι «εργαζόμαστε ήδη με στόχο την διαμόρφωση των προϋποθέσεων ίδρυσης Ακαδημίας Λ. Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. και εισαγωγής σε αυτήν μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων, όπως αρμόζει στο Σώμα».

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Ολιγωρία στις διαδικασίες στελέχωσης του Λιμενικού Σώματος»

«Μετά από δύο μήνες αδικαιολόγητης αδράνειας και ενώ ο προβλεπόμενος έλεγχος νομιμότητας των διαγωνισμών από τον ΑΣΕΠ έχει από καιρό ολοκληρωθεί, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού αποφάσισε επιτέλους να υλοποιήσει την υποχρέωσή του για την κατάταξη των 110 Δοκίμων Υπαξιωματικών και 45 Δοκίμων Σημαιοφόρων στο Λιμενικό Σώμα, που είχε αποφασίσει και δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά είχε ανασταλεί λόγω εκλογών» σχολίασε ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Δυστυχώς, λόγω της ολιγωρίας δύο μηνών, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και σχεδόν μια εκπαιδευτική χρονιά, ώστε τα στελέχη αυτά να αναλάβουν δράση. Δύο μήνες τώρα, με τη συνεχιζόμενη ασάφεια στην επίσημη μεταναστευτικήπολιτική της κυβέρνησης, το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης από τη θάλασσα λαμβάνει καθημερινά εκρηκτικές διαστάσεις. Ελπίζω η περαιτέρω στελέχωση του Λιμενικού Σώματος που έχει δρομολογηθεί από πέρυσι, να συνεχιστεί χωρίς άλλες ολιγωρίες. Και, βέβαια, να μη θυσιαστεί και αυτή στο βωμό των κυβερνητικών ιδεοληψιών ‘περί ανοιχτών συνόρων’, δίδοντας έτσι την αφορμή να μετεξελιχθεί σε επαναπροσλήψεις καθαριστριών και σε ‘βόλεμα’ πολιτικά ημετέρων συντεχνιακών ομάδων» αναφέρει ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.