Νεκρός εντοπίστηκε ο γνωστός και ιδιαίτερα αγαπημένος κροκόδειλος του φράγματος των Ποταμών, στο Ρέθυμνο.

Ο «Σήφης», όπως τον είχαν «βαφτίσει» οι ντόπιοι, αλλά και τα ΜΜΕ, βρέθηκε να επιπλέει στο νερό του φράγματος νεκρός, από εργαζόμενους του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), μετά από τις άκαρπες προσπάθειες εντοπισμού του το τελευταίο διάστημα.

Όπως όλα δείχνουν, και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από συνεργαζόμενο κτηνίατρο, ο «Σήφης» δεν άντεξε το κρύο που επικρατούσε στην περιοχή και δεν κατάφερε να δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες για να επιβιώσει.

Οπως αναφέρει το rethemnosnews, που δημοσιεύει φωτογραφίες και βίντεο, το ερπετό ήταν νεκρό επί περίπου 15 ημέρες, καθώς στο σώμα του εντοπίστηκαν αλλοιώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για περίπου ενάμιση μήνα, από τα μέσα Φεβρουαρίου, οι άνθρωποι της επιτροπής που είχε αναλάβει το θέμα δεν τον είχαν εντοπίσει να πηγαινοέρχεται στα νερά της λίμνης, όπως έκανε το προηγούμενο διάστημα. Όλον αυτόν τον καιρό προσπαθούσαν να τον «ανακαλύψουν» και δυστυχώς το διάσημο ερπετό φαίνεται πως δεν τα κατάφερε να παγιδευτεί και να ανασυρθεί ζωντανό, όπως όλοι ήλπιζαν.

Στο φράγμα έχουν μεταβεί τα στελέχη της επιτροπής, από τον ΟΑΚ, το Δασαρχείο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, καθώς και ο ερπετολόγος Πέτρος Λυμπεράκης, με σκοπό να ανασύρουν το νεκρό ζώο.

Όλους αυτούς τους μήνες, ο κροκόδειλος του Ρεθύμνου, είχε γίνει το «αγαπημένο» ερπετό, το αγαπημένο θέμα των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των τουριστών.

Από την Κυριακή που εντοπίστηκε να επιπλέει το άψυχο σώμα του στα νερά, υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν ώστε να ανασυρθεί και να μεταφερθεί τελικά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Εκεί, σύμφωνα με τον ερπετολόγο Πέτρο Λυμπεράκη, ο οποίος είχε ασχοληθεί στενά με την υπόθεση του «Σήφη», θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις για το πώς τελικά ο κροκόδειλος έχασε τη ζωή του, αλλά και το ακριβές χρονικό διάστημα που έπαψε να ζει, μια και το ερπετό βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη.

Οι ειδικοί μιλούν για την άνιση μάχη του κροκόδειλου με τη φύση, σε μία προσπάθεια του να προσαρμοστεί στις συνθήκες της περιοχής αλλά και στον βαρύ χειμώνα που φέτος «αγκάλιασε» την ευρύτερη περιοχή.

Η είδηση του θανάτου του «Σήφη» στεναχώρησε πολλούς, αρκετοί εκ των οποίων είχαν συμμετάσχει στις προσπάθειες εντοπισμού του από την πρώτη ώρα που έγινε γνωστή η παρουσία του στο Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου, όσο και στις προσπάθειες παγίδευσής του.

Αυτό που θα μείνει σε όσους ασχολήθηκαν με τον «Σήφη», πέρα από τις φωτογραφίες, τα βίντεο και την από απόσταση παρακολούθησή του, θα είναι ο τρόπος με τον οποίο ξέφευγε από τις πολύ καλά οργανωμένες επιχειρήσεις σύλληψής του, οι οποίες διήρκεσαν αρκετούς μήνες από έλληνες και ξένους ειδικούς.