Τον αριθμό των φετινών εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και το μεταβατικό εξεταστικό σύστημα που θα ισχύσει το 2016 για τους σημερινούς μαθητές της Β’ Λυκείου αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας.

Ομάδες εργασίας του υπουργείου ολοκληρώνουν αυτές τις ημέρες τα τελικά σχέδια για το ποιο θα είναι (ανά Κατεύθυνση και Πεδίο) το 5ο προαιρετικό μάθημα – μπαλαντέρ που θα «ξεκλειδώνει» περισσότερες σχολές για όσους το επιλέξουν, τη μείωση της εξεταστέας ύλης, τα μαθήματα βαρύτητας, τον αριθμό εισακτέων για εφέτος (αναμένεται περίπου 10% μείωση στα κεντρικά ιδρύματα) και τη θέσπιση αυστηρών οικονομικών κριτηρίων στις μετεγγραφές.

Το νομοσχέδιο – «κουρελού». Ταυτόχρονα, οι ομάδες εργασίας ετοιμάζουν και το πολυνομοσχέδιο «κουρελού», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Αρ. Μπαλτάς, διά του οποίου θα επανέλθουν οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα και θα ανασυσταθούν καταργημένες ειδικότητες στα ΕΠΑΛ, θα παγώσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, θα παροπλιστούν τα Συμβούλια των ΑΕΙ, θα θεσπιστεί κλήρωση αντί εξετάσεων στα πειραματικά σχολεία κ.ά.

Η Τράπεζα Θεμάτων. Η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων της Α’ και της Β’ Λυκείου, πάντως, περιελήφθη τελικά στο νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων θα ορίζονται αποκλειστικά από τον διδάσκοντα το μάθημα, ενώ η Τράπεζα Θεμάτων παραμένει μόνο ως προαιρετική δεξαμενή θεμάτων. Επίσης προβλέπεται ότι ο μέσος όρος για την προαγωγή των μαθητών στο Λύκειο επανέρχεται στο 9,5 και ότι για την αναπλήρωση χαμένων διδακτικών ωρών από καταλήψεις κ.ά. δεν θα γίνεται με μαθήματα το Πάσχα, αλλά με περικοπές περιπάτων και εκδρομών και συνδυασμό σχολικών εορτών με μαθήματα.