Τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εξοφληθούν οι πάροχοι, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης που είχε με το προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Ο υπουργός δεσμεύθηκε, επίσης, να προωθήσει τις προσλήψεις προσωπικού στις ακριτικές περιοχές.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία του ΠΙΣ ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, θα συνεχιστεί κανονικά η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ με 43 εκατομμύρια ευρώ για τον μήνα Μάρτιο, προκειμένου να αποπληρωθούν οι πάροχοι για τον μήνα Ιανουάριο. Επίσης, θα παραταθεί η αποπληρωμή προς τους παρόχους υγείας των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 31.12.2015.

Στις προθέσεις του υπουργείου περιλαμβάνεται και η προώθηση των προσλήψεων ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ακριτικών και νησιωτικών περιοχών για κοινωνικούς και εθνικούς λόγους.

Ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τον ΠΙΣ για την εφαρμογή των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων προκειμένου να εξορθολογιστούν οι δαπάνες και με την ηλεκτρονική παρακολούθηση του συστήματος σε πραγματικό χρόνο, προοδευτικά να καταργηθούν τα μέτρα του claw back και του rebate.

Τέλος, ζήτησε τη συνεργασία των γιατρών για την συνδιαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τον περιορισμό του ανοίγματος του ιατρικού επαγγέλματος (Ν. 3919/2011) και δήλωσε ότι θα προωθήσει άμεσα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την αναμόρφωση της ιατρικής νομοθεσίας.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, ζήτησε την στήριξη της νοσοκομειακής περίθαλψης με στελέχωση των 150 κλινών ΜΕΘ, καθώς και την αποπληρωμή των εφημεριών που καταβάλλονται με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση.

Οι γιατροί έθεσαν στη συζήτηση και δύο ακόμη βασικά ζητήματα, την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ώστε να καλύπτονται και οι ανασφάλιστοι πολίτες, και τη δυνατότητα αναγραφής της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου στην φόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης,γεγονός που θα συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού των γενοσήμων στη αγορά του φαρμάκου, αλλά να μην μπορεί να αλλάζει το συνταγογραφούμενο φάρμακο που συστήνει ο γιατρός από τον φαρμακοποιό.