Σε πάνω από 4.000 τόνους εκτιμάται η ποσότητα των σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της Τρίπολης, όπου η έλλειψη χώρου διάθεσης απορριμμάτων έχει δημιουργήσει ασφυκτική και αδιέξοδη κατάσταση.

Από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν σταμάτησε η μεταφορά των σκουπιδιών από την Τρίπολη στη Φυλή, η πόλη έφτασε σε κατάσταση ασφυξίας, με τους δρόμους σε αρκετά σημεία να είναι απροσπέλαστοι από τους μεγάλους όγκους σκουπιδιών.

Η υπερσυσσώρευση σκουπιδιών είναι δυστυχώς κάτι το συνηθισμένο για την Τρίπολη, η οποία έχει κηρυχθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2013 είχε κηρυχθεί και πάλι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τότε, ως λύση, άρχισε η μεταφορά των σκουπιδιών στη Φυλή.

Τώρα όμως η μεταφορά σταμάτησε και η δημοτική Αρχή είναι σε αναζήτηση νέου χώρου διάθεσης των σκουπιδιών. Προς το παρόν, όπως εξηγούν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα, ο δήμος προχωράει σε περιοδική μεταφορά των σκουπιδιών σε ιδιόκτητο χώρο όπου λειτουργεί ο Βιολογικός Σταθμός.

Οπως εξηγούν πηγές από τον Δήμο Τρίπολης, πρόσφατα επιλέχθηκε, έπειτα από συμφωνία, η μεταφορά των σκουπιδιών σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις στην Κορινθία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία.

Επίσης έχει γίνει συζήτηση για μεταφορά των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ της Μακεδονίας, ωστόσο η όλη διαδικασία δεν έχει προχωρήσει εξαιτίας του υψηλού κόστους μεταφοράς.

Η κατανομή των χωματερών (ΧΑΔΑ)

Από τους 39 ενεργούς ΧΑΔΑ, οι 21 (το 54% του συνόλου) βρίσκονται σε μικρά νησιά και εξυπηρετούν συνολικά λιγότερους από 60.000 κατοίκους (το 0,56% της χώρας). Τα απορρίμματα είναι της τάξης των 30.000 τόνων τον χρόνο στο σύνολο των παραγόμενων 6.000.000 τόνων. Οι υπόλοιποι 18 κατανέμονται σε Πελοπόννησο, Νότια Εύβοια και Δράμα