Σε ένα νέο ξέσπασμα κατά των ομοφυλοφίλων αλλά και όσων δηλώνουν άθεοι και καταλαμβάνουν δημόσια αξιώματα – μια ευθεία παραπομπή σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – προχώρησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ο οποίος σε συνέντευξή του που προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην εκπομπή «Καρντάσιανς» του ΑΝΤ1, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία «θανάσιμο αμάρτημα».

Στη συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Ανθιμος ερωτήθηκε για πολλά και διαφορετικά ζητήματα τόσο για την εκκλησία, όσο και για την πολιτική. Μίλησε για τον Γιάννη Μπουτάρη, την τακτική των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ να μη φορούν γραβάτα, για την παγκοσμιοποίηση. Δήλωσε πάντως «μη πολιτικοποιημένος».

Ωστόσο μεγάλο μέρος της συνέντευξής του στους Γρηγόρη Αρναούτογλου και Δημήτρη Σταρόβα αφιερώθηκε σε ζητήματα πολιτικής.

«Δεν μπορούν να υπάρχουν δημόσια πρόσωπα που να ομολογούν με υπερηφάνεια πως είναι άθεα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Μολονότι ανέφερε πως είναι δικαίωμα του καθενός να είναι άθεος, προσέθεσε πως «αν είναι εκλεγμένος από τον λαό, έπρεπε να του το πει, όταν πήγαινε και του ζητούσε την ψήφο του».

Ερωτηθείς για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ανέφερε πως «έχει μία τάση εκκεντρισμού, σε κεντρίζει είτε να τον απορρίψεις, είτε να τον δεχτείς».

Ωστόσο σχολιάζοντας τις ενδυματολογικές του επιλογές, είπε: «Δεν μου αρέσει. Ολοι στο Eurogroup είναι με το κοστούμι, μία γραβάτα και τα χαρτιά τους. Εσύ μόνος ένας με μία ενδυμασία, η οποία είναι δικαίωμά σου αλλά πρέπει να σκεφτείς τι θα προκαλέσει η ενδυμασία σου. Είναι λίγο προκλητική η ενδυμασία».

Στην ερώτηση αν «τα ράσα κάνουν τον παπά ή ο παπάς τα ράσα», ο Ανθιμος απάντησε: «Είναι θέμα τάξεως και σεβασμού των άλλων. Θα σεβαστείς το περιβάλλον στο οποίο πας».

«Εγώ εθίγην όταν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε δώρο στον Πρωθυπουργό μας μία γραβάτα», σημείωσε με νόημα ο Μητροπολίτης Ανθιμος αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη και στο δώρο που του έκανε ο Ματέο Ρέντσι.

«Η παγκοσμιοποίηση έχει ήδη αποτύχει», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Ερωτηθείς αν του άρεσε η Αμερική όπου «συνυπάρχει όλη η Γη», απάντησε πως του άρεσε, προσθέτοντας ωστόσο πως «έχει 250.000.000 πληθυσμό. (…) Εμείς δεν αντέχουμε να έχουμε άλλους μέσα», ανοίγοντας μια κουβέντα για τους μετανάστες για τους οποίους ήταν κάθετος.

«Λυπούμαι, αλλά θα μετανοήσουμε πάρα πολύ αν είμαστε τόσο ανοιχτοί στην έλευση μεταναστών» είπε, αποδίδοντας μάλιστα τα εγκλήματα κυρίως σε μετανάστες. Οταν οι παρουσιαστές της εκπομπής του ανέφεραν πως «και Ελληνες τα κάνουν αυτά», ο Ανθιμος διαφώνησε: «Αυτοί είναι 2-3, που άλλοι είναι στις φυλακές, άλλοι το έσκασαν και ξαναμπήκαν μέσα και οι οποίοι είναι λίγοι και ονοματισμένοι» είπε.

Κατά τα άλλα, για άλλη μία φορά ο Ανθιμος τάχθηκε κατά των ομοφυλοφίλων: «Για την πίστη μας, αγιογραφικά, είναι θανάσιμο αμάρτημα. Είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή, δεν χωράει κουβέντα» είπε. Ωστόσο, όταν τον ρώτησαν «δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στην Εκκλησία;», ο Μητροπολίτης απάντησε πως «αυτό είναι άλλο. Και κλέφτες υπάρχουν».

«Εσάς σας αρέσει ακόμη και να γίνεται γάμος μεταξύ αντρών και μεταξύ γυναικών; Ήτο δυνατόν πριν 10 χρόνια αυτό να ακουστεί;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Διεφθάρη η εποχή μας, δεν έμεινε τίποτα όρθιο» πρόσθεσε.

«Τους ομοφυλόφιλους δεν θα τους κρίνω. Θα πω τη γνώμη μου και την ευχή μου και ας κάνουν ό,τι θέλουν. Αλλά να μου φέρουν απ’ έξω αυτό το προϊόν για να παρελάσει και μάλιστα πολλές φορές και με γυμνότητα μέσα στη δική μου την επαρχία, πνευματικά εννοώ δική μου, και να περάσει και από τις εκκλησίες όπως ήθελαν και δεν τους άφησα γιατί είπα ότι θα γίνει χαλασμός. Αυτό δεν ανέχομαι. Αλλιώς καλή μετάνοια να έχουν οι άνθρωποι. Και δικαίωμα έχουν να ζήσουν και να κάνουν ό,τι θέλουν», είπε αναφερόμενος στο gay pride που γινόταν υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ερωτηθείς πάντως για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο Ανθιμος είπε πως «τον συμπαθεί ως άνθρωπο, αλλά απορρίπτει την ιδεολογία του».