Από επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απλή μετέτρεψε το δικαστήριο την κατηγορία σε βάρος του Ηλία Κασιδιάρη για την επίθεση σε βάρος της Λιάνας Κανέλλη στο πλατό της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1.

Ετσι, έπαυσε την ποινική δίωξη του Κασιδιάρη αφού, όπως είχε υποστηρίξει και ο εισαγγελέας νωρίτερα, για το συγκεκριμένο αδίκημα θα έπρεπε να είχε υποβληθεί έγκληση από τη Λιάνα Κανέλλη.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του Ηλία Κασιδιαρη. «Επρεπε να ζητήσετε μια συγγνώμη» του είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Το δικαστήριο δεν δικάζει με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αλλά με τα πραγματικά περιστατικά. Το αδίκημα που διαπράξατε ήταν απλή σωματική βλάβη και παύει η δίωξη σε βάρος σας».

Η Λιάνα Κανέλλη σε δήλωσεις της τόνισε ότι «η λέξη αθώος δεν ακούστηκε μέσα στο δικαστήριο», συμπληρώνοντας πως «ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει ποιοι είναι οι στόχοι της Χρυσής Αυγής».

Η βουλευτης του ΚΚΕ έκανε λόγο για «πολιτική καταδίκη» της Χρυσής Αυγής και αναφερόμενη στο γεγονός ότι η διωξη σε βάρος του προφυλακισμένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής έπαυσε γιατί δεν κατέθεσε σε βάρος του έγκληση, είπε πως δεν ήταν στις προθέσεις της να το κάνει, διευκρινίζοντας ότι αποφάσισε να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η πρόταση του εισαγγελέα

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να αθωωθεί ο Κασιδιάρης για την επίθεση σε βάρος της Κανέλλη. Ειδικότερα, πρότεινε την απαλλαγή του κατηγορουμένου για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Οπως είπε στην πρότασή του, θα μπορούσε ο κατηγορούμενος να κηρυχθεί ένοχος για απλή σωματική βλάβη, αλλά γι’ αυτό απαιτούνταν έγκληση εντός τριμήνου.

Κατά τα άλλα, ο εισαγγελέας είπε ότι ήταν απαράδεκτη η συμπεριφορά του Κασιδιάρη. «Ενας άνδρας δεν χτυπάει μια γυναίκα», τόνισε.

Κασιδιάρης: «Δεν υπήρξαν γροθιές, μόνο ένα χαστούκι»

«Δεν υπήρξαν γροθιές. Μόνο ένα χαστούκι στο μάγουλο και δύο στον αέρα» υποστήριξε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, απολογούμενος στο δικαστήριο για την επίθεση εναντίον της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη.

Ο Κασιδιάρης εμφανίστηκε προκλητικός, αναφέροντας ότι «θα ζητούσα συγγνώμη αν δεχόμουν μία συγγνώμη (σ.σ. από την Κανέλλη)»!

«Θα αναφερθώ μονο στα πραγματικά περιστατικά. Οχι, ένας άνδρας δεν σηκώνει ποτέ το χέρι του για να χτυπήσει μια γυναίκα. Είχα μια άσχημη στιγμη. Και δυστυχώς εμφανίζομαι ως άνδρας που χτυπάει γυναίκες πολλές φορές» είπε κατά την απολογία του ο Ηλίας Κασιδιάρης και πρόσθεσε: «Σκέφτηκα ότι έπρεπε να φύγω από την εκπομπή».

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά του απέναντι στη Ρένα Δούρου, ο Ηλ. Κασιδιάρης είπε:

«Είχα μια ακραία αντίδραση. Πήγα να βγάλω το μικρόφωνο και να φύγω και εκείνη τη στιγμή δέχθηκα το χτύπημα με κάποια έντυπα (σ.σ. από τη Λιάνα Κανέλλη). Δεν υπήρξαν γροθιές. Ηταν μόνο ένα χαστούκι στο μάγουλο και δύο στον αέρα» ισχυρίστηκε ο Κασιδιάρης.

«Ηταν μια λανθασμένη ενέργεια. Αλλά για να κριθώ πρέπει προηγουμένως να δείτε ποια ήταν η κίνηση που με έφερε σε αυτο το σημείο» συνέχισε.

Εισαγγελέας: Τι κάνατε μετά το περιστατικό;

Κασιδιάρης: Εφυγα. Ούτε χτύπησα κανέναν, ούτε τίποτε.

Εισαγγελέας: Προσπαθήσατε να έρθετε σε επαφή με την κυρία Κανέλλη;

Κασιδιάρης: Οχι, βρήκα τοίχο απέναντί μου.

Εισαγγελέας: Γιατι δεν ζητήσατε μια συγγνώμη;

Κασιδιάρης: Θα ζητούσα αν δεχόμουν μία συγγνώμη!

Κανέλλη: «Δέχθηκα τέσσερις μπουνιές στο πρόσωπο»

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη περιέγραψε την επίθεση που δέχθηκε. «Δέχθηκα τέσσερις μπουνιές στο πρόσωπο. Προσπάθησα να μην πέσω κάτω και ήθελα να αποφύγω το ρεζιλίκι να έχω πέσει κάτω και μάλιστα σε στούντιο από τις μπουνιές».

Η ίδια ανέφερε ότι από τα χτυπήματα επιδεινώθηκε η υγειά της. «Ημουν ένας άνθρωπος σε πλήρη οδύνη» είπε η βουλευτής. «Δεν θέλησα να κάνω μήνυση γιατί από μόνη της η πράξη είναι εξευτελιστική.

Η δίκη για το χαστούκι στη Λιάνα Κανέλλη συνεχίζεται μέσα σε κλίμα έντασης.

«Οι κομμουνιστές παλιοί και καινούργιοι ορθώνουν ανάστημα στον φασισμό» είπε η Λιάνα Κανέλλη όταν η συνήγορος υπεράσπισης την αποκάλεσε πρώιμη κομμουνίστρια. Η αποστροφή αυτή προκάλεσε έντονες αποδοκιμασίες και βαρείς χαρακτηρισμούς σε βάρος της βουλευτού από τους υποστηρικτές του κατηγορουμένου και τη διακοπή του δικαστηρίου.

Στην έδρα του δικαστηρίου τοποθετήθηκε υπολογιστής προκειμένου να προβληθεί το επίμαχο βίντεο.

Προηγουμένως κατέθεσε ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαδάκης, αρχισυντάκτης της εκπομπής του ΑΝΤ1.

Νωρίτερα το δικαστήριο απέρριψε ένσταση του κατηγορουμένου περί ακυρότητας του κατηγορητηρίου επειδή – όπως είπε – δεν προηγήθηκε για την πράξη αυτή άρση ασυλίας του.

Υπενθυμίζεται ότι το επεισόδιο είχε γίνει on air κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη τον Ιούνιο του 2012. Ο Κασιδιάρης είχε επιτεθεί κατ’ αρχήν εναντίον της περιφερειάρχου, σήμερα, Ρένας Δούρου: όταν του είπε ότι η Χρυσή Αυγή γυρίζει την Ελλάδα 500 χρόνια πίσω, εκείνος της έριξε ένα ποτήρι νερό.

Η Λιάνα Κανέλλη, που ήταν παρούσα στο πάνελ με άλλους πολιτικούς και δημοσιογράφους, αντέδρασε και ο Κασιδιάρης στη συνέχεια τη χαστούκισε.

Κατόπιν εξαφανίστηκε και εμφανίστηκε μετά τη λήξη του Αυτοφώρου καταθέτοντας και μήνυση εναντίον των δύο γυναικών!