«Στις 3 Μαρτίου 2015, εξαφανίστηκε από την περιοχή των Καμινίων, η Βάγια Χ., 14 ετών. Έχει κόκκινα μαλλιά, μαύρα μάτια, ύψος 1,52 μ. και βάρος 50 κιλά. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε μπλε τζιν, μαύρη ζακέτα με κουκούλα, μαύρα μποτάκια και σχολική τσάντα μαύρου – ροζ χρώματος»: Αυτά αναφέρονται στην ανακοίνωση εξαφάνισης που έβγαλε χθες το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Το 14χρονο κορίτσι, το οποίο μένει με την οικογένειά του στον Ταύρο, εξαφανίστηκε γύρω στη 1 χθες το μεσημέρι από τα Καμίνια, όπου είναι το σχολείο της. Οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν πως πρόκειται για φυγή εφήβου.

Όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» η μητέρα της, Δήμητρα, «το παιδί έφυγε το πρωί κανονικά για το σχολείο. Είναι μαθήτρια της Β’ τάξης Γυμνασίου και πηγαίνει σχολείο στα Καμίνια. Την ημέρα που εξαφανίστηκε πήγαν με το σχολείο περίπατο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Απ’ ό, τι μου είπαν οι καθηγητές της, γύρισε όπως και όλα τα παιδιά στο σχολείο για να πάρουν απουσίες, γύρω στη μία το μεσημέρι. Κατά τις 2 παρά τέταρτο, όπως κάθε μέρα, την περίμενα έξω από το σχολείο για να την πάρω. Δε μου είχε στείλει μήνυμα ότι θα πήγαιναν εκδρομή και ότι θα σχόλαγε νωρίτερα. Την ώρα, λοιπόν, που ήμουν έξω από το σχολείο, μου έστειλε μήνυμα «Φεύγω. Θέλω να μείνω μόνη μου. Μη με ψάξεις». Και από τότε το κινητό της είναι κλειστό».

Τις πρώτες ώρες η οικογένεια βρισκόταν στο σκοτάδι για το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί στην 14χρονη κόρη της. «Πλέον, όμως, έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η Βάγια έφυγε με τη θέλησή της με κάποιον 18χρονο, με τον οποίο, απ’ ό, τι φαίνεται, διατηρεί σχέση εδώ και καιρό, για την οποία δεν ήμασταν ενήμεροι. Εικάζουμε, παρακολουθώντας τις κινήσεις των λογαριασμών στο Facebook και μιλώντας με γνωστούς και φίλους της, ότι κινούνται κάπου στην περιοχή των Λιοσίων. Το μόνο που θέλουμε είναι να είναι καλά και να γυρίσει σπίτι. Είμαστε εδώ και την περιμένουμε», δηλώνει η μητέρα του κοριτσιού.

Το 2014, το «Χαμόγελο του Παιδιού» δέχθηκε μέσω της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» 111 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισθέντων παιδιών. Από αυτά, τα 77 αφορούσαν σε φυγές εφήβων, το 18% σε γονεϊκές αρπαγές και το 13% σε ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων. Μάλιστα, 7 στις 10 περιπτώσεις επρόκειτο για παιδιά, ηλικίας 13 –18 ετών, κυρίως κορίτσια. Από το σύνολο των περιστατικών, δε, που αναφέρθηκαν στον Οργανισμό, στα 91 παρασχέθηκαν εξειδικευμένες υπηρεσίες και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού», τα 82 παιδιά βρέθηκαν, ένα παιδί ακόμη αναζητείται ενώ για 8 περιστατικά διεκόπη η συνεργασία με τον Οργανισμό.

«Η φυγή ενός παιδιού δεν είναι ποτέ ακίνδυνη. Όταν ένα παιδί ή έφηβος φεύγει για κάποιο λόγο και βρίσκεται μακρυά από την ασφάλεια του σπιτιού του, δεν μπορούμε παρά να δράσουμε και να κινητοποιηθούμε όλοι άμεσα για να βρεθεί σώο. Άλλωστε, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, πως σε μία εξαφάνιση παιδιού δεν υπάρχει κανένα 24ωρο. Όταν οι γονείς αισθανθούν ότι το παιδί τους διατρέχει άμεσο κίνδυνο, θα πρέπει να κάνουν αναφορά στις αρχές για να ξεκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η διαδικασία έρευνας και αναζήτησης. Όταν ένα ανήλικο είναι εκεί έξω, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται και είναι αρκετοί αυτοί, οι οποίοι θα θελήσουν να επωφεληθούν εις βάρος τους», εξηγεί ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος.

Συγκεκριμένα στις φυγές εφήβων, όπως τονίζει, σημαντικό ρόλο παίζει η ένταση που έχουν τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες «και που ενισχύει στα δικά τους μάτια το όποιο πρόβλημα έχουν. Παράλληλα, όμως, έχουμε πολλές περιπτώσεις, όπου τα παιδιά, κυρίως, δε, τα έφηβα κορίτσια επηρεάζονται από τρίτους, ακόμη και μέσω Διαδικτύου, που τους τάζουν πολλά πράγματα. Τέλος, όμως, έχουμε και υποθέσεις εφήβων, οι οποίοι έχουν βιώσει έντονα στο οικογενειακό τους περιβάλλον, μέσα στο σπίτι τους, από τους δικούς τους, την κακοποίηση ή και τη σεξουαλική παρενόχληση. Θέλοντας, λοιπόν, να ξεφύγουν από αυτές τις καταστάσεις, αποφασίζουν να φύγουν».