Ξεκίνησε η κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη καθώς το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του να μην εξεταστεί επειδή είναι κατηγορούμενος σε άλλη δίκη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

«Δεν συντρέχει λόγος εξαίρεσης και εφαρμογής του προνομίου. Οποία ερώτηση κ. μαρτυρα κρίνετε ότι μπορεί να επιβαρύνει τη θέση σας δεν την απαντάτε» του είπε ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος.

Το δικαστήριο απέρριψε και την πρόταση της Εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου, να δοθούν στο δικαστήριο από τους οικονομικούς εισαγγελείς πλήρη στοιχεία για τους ελέγχους σε όλες τις λίστες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή (Λαγκάρντ, Λουξεμβούργο και λοιπές).

Τι κατέθεσε ο Διώτης

Ο διάλογος μεταξύ Διώτη και δικαστών έχει ως εξης:

Γιάννης Διώτης:Ανέλαβα τα καθήκοντά μου διαδεχόμενος τον Καπελέρη.

Προεδρος:.Σας είπε ότι του είχε δώσει ο Παπακωνσταντίνου ένα χαρτί με ονόματα για να κοιτάξει το φορολογικό τους προφίλ;

Γιάννης Διώτης:.Εκ των υστέρων μου το είπε όταν ξέσπασε ο θόρυβος.

Πρόεδρος: Σας είπε τι έκανε;

Γιάννης Διώτης: Μου είπε ότι έκανε έλεγχο εντελώς άτυπο και ότι ποτέ δεν του δόθηκε εντολή για περαιτέρω έρευνα.

Πρόερδος. Πριν φύγει ο Παπακωνσταντίνου σας παρέδωσε τίποτα;

Γιάννης Διώτης: Οχι.

Εισαγγελεας: Σας παρέδωσε τίποτα αφού έφυγε;

Γιάννης Διώτης: Για τα μετά θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω γιατί εμπίπτουν στο διάστημα της κατηγορίας που αντιμετωπίζω.

Εισαγγελέας: Το user name SO113601 ποιος το χρησιμοποιούσε;

Γιάννης Διώτης: .Αντιστοιχούσε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που είχε ο ειδικός γραμματέας όπως έμαθα από την πραγματογνωμοσύνη. Δεν υπήρχε στον υπολογιστή ούτε password.

Νωρίτερα ο Διώτης είχε δηλώσει στο δικαστήριο, ότι δεν μπορεί να καταθέσει στη δίκη, γιατί είναι κατηγορούμενος στην τακτική δικαιοσύνη.

Και για να δικαιολογήσει τη θέση του ανέφερε συγκεκριμένα, ότι έχει παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και για τους χειρισμούς του στην υπόθεση για το αδίκημα της απιστίας, ενώ είχε αρχικά αντιμετωπίσει και κατηγορία για νόθευση η οποία πλέον δεν τον βαρύνει.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι αν δεν ήταν διαδικαστικό το θέμα – δηλαδή αυτός μη πολιτικό πρόσωπο και ο Γ. Παπακωνσταντίνου πρώην υπουργός- θα ήταν κατηγορούμενος στην ίδια δίκη και δεν θα ήταν δυνατό να είναι ταυτόχρονα μάρτυρας και κατηγορούμενος.

Στασινόπουλος: Εγώ θα κατέγραφα τον τρόπο που παρέλαβα την λίστα και θα τηνπρωτοκολλούσα

Νωρίτερα στο Ειδικό Δικαστήριο είχε καταθέσει ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος.

Όπως υποστήριξε ο μάρτυρας, όταν του παραδόθηκε ο φάκελος με το στικάκι αμέσως πέρασε από το μυαλό του ότι επρόκειτο για τη λίστα Λαγκάρντ κι ενημέρωσε τον οικονομικό Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόπη, ο οποίος διέταξε αμέσως έρευνα.

Όπως είπε, την ίδια μέρα έμαθε ότι το υλικό είχε σταλεί από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, ενώ στη συνέχεια ο κ. Στασινόπουλος επισήμανε πως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δεν συναντήθηκε ποτέ με τον προκάτοχό του Ιωάννη Διώτη στον οποίο τηλεφώνησε για να συναντηθούν και να τον ενημερώσει.

Η συνάντηση όμως δεν έγινε, καθώς σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο κ Διώτης αρνήθηκε επικαλούμενος οικογενειακά προβλήματα.

Ο διάλογος μεταξύ Στασινόπουλου και δικαστών είχε ως εξής:

Μάρτυρας: Έδωσα αντίγραφο στον Εισαγγελέα παρουσία όλων. Και αμέσως το πρωτότυπο δόθηκε με εντολή Πεπόνη στους υπεύθυνους του περιφερειακού ελέγχου. Και όταν ανοίχτηκε ακούσαμε για πρώτη φορά ότι τα αρχεία ήταν 2.062. Και τότε είδαμε ότι είχε πρόβλημα σε σχέση με το προηγούμενο cd.

Πρόεδρος: Σε εσάς η λίστα έφτασε επισήμως. Αν σας την έδιναν χέρι με χέρι τι θα κάνατε;

Μάρτυρας: Θα έκανα και πάλι έλεγχο. Δεν ξέρω κάποια διάταξη που να μου το απαγορεύει. Στο ΣΔΟΕ όλες οι πληροφορίες έρχονται ανεπισήμως, ανώνυμα.

Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου: Τι θα κάνατε αν σας την έδινε τη λίστα ο Υπουργός Οικονομικών;

Μάρτυρας: Θα πήγαινα στην υπηρεσία και θα την πρωτοκολλούσα. Θα κατέγραφα τον τρόπο που την παρέλαβα.

Εισαγγελέας: Και ας μην σας είχε πει για έλεγχο;

Μάρτυρας: Ναι.

Εισαγγελέας: Και χωρίς πρωτοκόλληση;

Μάρτυρας: Σε καμία περίπτωση δεν θα την κρατούσα χωρίς πρωτόκολλο.

Δικαστής: Τελικά ήταν απρόσφορο το μέσο ή ανίκανος ο μηχανισμός για να ελέγξει τη λίστα;

Πρόεδρος: Τώρα αυτή είναι μεγάλη συζήτηση για την παθογένεια του συστήματος.

Δικαστής: Επιτρέψτε μου, δεν ξέρω τι θα βγει από αυτή τη δίκη, αλλά έχουν φανεί οι αδυναμίες του ΣΔΟΕ.

Μάρτυρας: Μέχρι το 2010 δεν υπήρχε νόμος για άρση τραπεζικού απόρρητου. Όταν πήραμε τη λίστα υπήρχαν πολύ λίγα άτομα που μπορούσαν να ελέγξουν τους λογαριασμούς. Δεν υπήρχε υποδομή στο υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον ήταν η πολυπλοκότητα των ελέγχων γιατί ήταν και επιφανείς παράγοντες.

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έφτασε στην Ελλάδα από τη Γαλλία το δεύτερο CD της λίστας Λαγκάρντ, μετά την απώλεια του πρώτου, όπως είχε δηλώσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αφού άνοιξε ο φάκελος, που περιείχε το δεύτερο CD, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 2.062 αρχεία, δηλαδή τρία αρχεία περισσότερα από εκείνα που περιλαμβάνονταν στο πρώτο CD. Ύστερα από έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι τα επιπλέον αρχεία αφορούσαν συγγενικά πρόσωπα του πρώην Υπουργού.

Ο κ. Στασινόπουλος στις ερωτήσεις της υπεράσπισης του κ. Παπακωνσταντίνου, επέμεινε ότι ο ίδιος ουδέποτε άνοιξε το δεύτερο στικάκι (σ.σ. που του παρέδωσε ο Βενιζέλος μέσω Μαξίμου) για να διαβάσει κάποιο αρχείο.

Συνήγορος: Από την πραγματογνωμοσύνη προκύπτει ότι ανοίχτηκαν από τον υπολογιστή του γραφείου σας πέντε αρχεία, την ημέρα που το παραλάβατε από το Παρίσι.

Μάρτυρας: Στις 12:45, που αναφέρετε, ήμουν στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη. Δεν ανοίχθηκε κανένα αρχείο.

Συνήγορος: Αν εσείς είστε στο γραφείο του εισαγγελέα, τότε ποιος διάβασε τα αρχεία από τον υπολογιστή σας κιόλας; Μήπως χάσατε τον έλεγχο του υπολογιστή ή του στικ;

Μάρτυρας: Επαναλαμβάνω ότι ουδέποτε ανοίχτηκε το στικάκι.