Μέσω του πρωθυπουργικού γραφείου έφτασε στα χέρια του το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ, όπως καταθέτει ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος.

Ο μάρτυρας περιέγραψε πως όταν του παραδόθηκε ο φάκελος με το στικάκι αμέσως πέρασε από το μυαλό του η ιδέα ότι θα ήταν η λίστα Λαγκάρντ.

Ενημέρωσε τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος διέταξε αμέσως έρευνα.

Την ίδια ημέρα έμαθε ότι το επίμαχο υλικό είχε σταλεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο.

Στη συνέχεια, ο Στ. Στασινόπουλος αναφέρθηκε στη σύσταση κλιμακίου που μετέβη στο Παρίσι και έφερε τη νέα λίστα, το δεύτερο cd.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δεν συναντήθηκε ποτέ με τον προκάτοχό του Γ. Διώτη με τον οποίο ο ίδιος ήρθε σε τηλεφωνική επαφή ζητώντας του να συναντηθούν για να τον ενημερώσει αλλά εκείνος αρνήθηκε επικαλούμενος οικογενειακά προβλήματα.

Μου παραδόθηκε σε σφραγισμένο φάκελο μετά την επιστροφή της επιτροπής μεσάνυχτα από το Παρίσι.

Αμέσως έγινε η αποσφράγιση …>, είπε ο κ. Στασινόπουλος.

Πρόεδρος Νίκος Πάσσος:.Και το Οσκαρ πάει σε ποιους;

Μάρτυρας: Εδωσα αντίγραφο στον εισαγγελέα παρουσία όλων. Και αμέσως το πρωτότυπο δόθηκε με εντολή Πεπόνη στους υπεύθυνους του περιφερειακού ελέγχου. Και όταν ανοίχτηκε ακούσαμε για πρώτη φορά ότι τα αρχεία ήταν 2.062. Και τότε είδαμε ότι είχε πρόβλημα σε σχέση με το προηγούμενο cd.

Πρόεδρος: Μα το πρώτο cd το είδαν μόνο τρία πρόσωπα, έκτοτε η τύχη του αγνοείται.

Ο πρόεδρος μάλιστα χαρακτήρισε θρίλερ όλη την επιχείρηση …άφιξης της λίστας, ενώ ο Στ. Στασινοπουλος είπε ότι ήταν πρωτόγνωρος ο έλεγχος για το ΣΔΟΕ.

«Δεν χρειαζόταν να πάρω εντολή για τον έλεγχο της λίστας», είπε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του αρεοπαγίτη Κωνσταντίνου Τσολα.

Δικαστής: Χρειαζόταν πρωτόκολλο;

Μάρτυρας: Θα βάλω πρωτόκολλο εγώ.

Πρόεδρος: Σε εσάς η λίστα έφτασε επισήμως αν σας την έδιναν χέρι με χέρι τι θα κάνατε;

Μάρτυρας: Θα έκανα και πάλι έλεγχο. Δεν ξέρω κάποια διάταξη που να μου το απαγορεύει. Στο ΣΔΟΕ όλες οι πληροφορίες έρχονται ανεπισήμως, ανώνυμα.

Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου: Τι θα κάνατε αν σας την έδινε τη λίστα ο υπουργός Οικονομικών;

Μάρτυρας: Θα πήγαινα στην υπηρεσία και θα την πρωτοκολλούσα. Θα κατέγραφα τον τρόπο που την παρέλαβα.

Εισαγγελέας: Και ας μην σας είχε πει για έλεγχο;

Μάρτυρας: Ναι.

Εισαγγελέας: Και χωρίς πρωτοκόλληση;

Μάρτυρας: Σε καμία περίπτωση δεν θα την κρατούσα χωρίς πρωτόκολλο.

Δικαστής Αικατ. Σακελλαροπούλου: Τελικά ήταν απρόσφορο το μέσο ή ανίκανος ο μηχανισμός για να ελέγξει τη λίστα;

Πρόεδρος: Τώρα αυτή είναι μεγάλη συζήτηση για την παθογένεια του συστήματος.

Δικαστής: Επιτρέψτε μου, δεν ξέρω τι θα βγει από αυτή τη δίκη, αλλά έχουν φανεί οι αδυναμίες του ΣΔΟΕ.

Μάρτυρας: Μέχρι το 2010 δεν υπήρχε νόμος για άρση τραπεζικού απόρρητου. Όταν πήραμε τη λίστα υπήρχαν πολύ λίγα άτομα που μπορούσαν να ελέγξουν τους λογαριασμούς. Δεν υπήρχε υποδομή στο υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον ήταν η πολυπλοκότητα των ελέγχων γιατί ήταν και επιφανείς παράγοντες.

Νωρίτερα, ο επίσης πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης ζήτησε από το δικαστήριο να ανακαλέσει την απόφαση του περί της κλήτευσης του στη δίκη γιατί είναι κατηγορούμενος σε άλλο δικαστήριο για την ίδια υπόθεση.

Ωστόσο ο πρόεδρος του απάντησε ότι οι μάρτυρες δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν δικονομικά αιτήματα και του ζήτησε να περιμένει τη σειρά του να καταθέσει.