Άμεση έγκριση της χρονίζουσας τροποποίησης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του ΧΥΤΑ Μαυροράχης Θεσσαλονίκης, ανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης για το θέμα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, με την έγκριση της τροποποίησης θα ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο πολεοδομοικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, καθώς θα δημιουργηθεί λιμνοδεξαμενή στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης και θα επεκταθεί ο βιολογικός καθαρισμός.

Ο κ. Τσιρώνης επισήμανε την άμεση αποδέσμευση από την ηλεκτρονική δημοπράτηση και δεσμεύτηκε να επισκεφθεί σύντομα τη Θεσσαλονίκη.

Πρότεινε ακόμη, δέσμη άμεσων μέτρων για τα προβλήματα στη Μαυροράχη, που, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, έγιναν αποδεκτά από τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ:

-Άμεσα μέτρα για την ασφαλή ταφή των απορριμμάτων και την προσωρινή λειτουργία της Κυψέλης Α3 με τήρηση των όρων που προβλέπονται από το πόρισμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

-Να οριοθετηθεί ο χώρος τμηματικής ταφής και να δοθεί νέο χρονοδιάγραμμα με συνεχή έλεγχο των συνθηκών λειτουργίας σε συνεργασία ΦΟΔΣΑ και Περιφέρειας. Υλοποίηση από τον ΦΟΔΣΑ νέου έργου άντλησης βιοαερίου και παραγωγής ηλεκτρισμού με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα από για την ολοκλήρωση του .

-Κατασκευή από τον ΦΟΔΣΑ λιμνοδεξαμενής στραγγισμάτων και ασφαλής λειτουργία της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας των στραγγισμάτων. Το έργο περιλαμβάνεται στην τροποποίηση ΑΕΠΟ που θα εκδώσει άμεσα το υπουργείο.

-Ολοκλήρωση του έργου των κυψελών ταφής Α3 και Α4, με βάση και την τροποποίηση ΑΕΠΟ που θα εγκριθεί. Ο ΦοΔΣΑ ΚΜ θα καταθέσει χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης νέου αναδόχου και ταχείας ολοκλήρωσης του έργου.

-Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων που προκηρύχθηκε από τον ΦοΔΣΑ και θα ολοκληρωθεί σύντομα με βάση τη νέα στρατηγική διαχείρισης απορριμμάτων και με απαραίτητη προϋπόθεση την ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, οι αντιπεριφερειάρχες Φάνης Παπάς και Βούλα Πατουλίδου, οι δήμαρχοι των δήμων Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης και οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Λίτσα Αμανατίδου, Σωκράτης Φάμελος και Σταυρούλα Ξουλίδου.