Τη δράση ενός 40χρονου που εντοπίστηκε και συνελήφθη επ’ αυτοφώρω τη στιγμή που είχε επιβιβάσει 13χρονο αγόρι σε φορτηγάκι, τύπου βαν, με σκοπό να το αποπλανήσει αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, οι εκτεταμένες ψηφιακές αναζητήσεις και αναλύσεις που διενήργησε (από 11/12/2014 έως 11/1/2015) στο Διαδίκτυο η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην ίδια επιχείρηση, με την ονομασία «Chat Scanning» (Σάρωση διαδικτυακών εικονικών δωματίων επικοινωνίας), εντοπίστηκαν και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος άλλων τεσσάρων ατόμων, ηλικίας 33, 35, 39, 45 ετών, αλλά και ενός ακόμα, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως.

Μετά από σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, «υποδύθηκαν», με τη χρήση προφίλ-λογαριασμών σε πρόγραμμα ηλεκτρονικής συνδιάλεξης, τους ανήλικους κάτω των 13 ετών. Από τις συνομιλίες τους προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι δράστες, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα ψευδώνυμα, τους «πλησίασαν» διαδικτυακά και -κατά περίπτωση- τους πρότειναν συνάντηση μαζί τους, τους προέτρεψαν στην αποστολή γυμνών φωτογραφιών ή απέστειλαν οι ίδιοι γυμνές φωτογραφίες τους και τρίτων προσώπων.

Στη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλόο εν λόγω 40χρονος, τη στιγμή που συναντούσε 13χρονο με σκοπό να τον αποπλανήσει.

Προηγήθηκε σχετική ψηφιακή καταγγελία στο επιχειρησιακό κέντρο CyberAlert της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία υπήρχε διαδικτυακή συνομιλία του 40χρονου με τον ανήλικο για μεταξύ τους ραντεβού.

Στο σημείο της συνάντησης οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν ότι ο 40χρονος είχε ήδη επιβιβάσει σε κλειστό φορτηγάκι του τον ανήλικο, με σκοπό την ερωτική συνεύρεση μαζί του. Αμεσα επενέβησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης, οι οποίοι τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Οπως διαπιστώθηκε, ο δράστης,που διατηρεί κατάστημα-μίνι μάρκετστο Περιστέρι, είχε διαμορφώσει το όχημά του, τοποθετώντας στο εσωτερικό του στρώμα, κουβέρτες, μαξιλάρια, ανεμιστήρα, αλλά και κατάλληλο φωτισμό. Εντοπίστηκαν, επίσης, προφυλακτικά και πλήθος ζαχαρωδών προϊόντων (σοκολάτες, μπισκότα, παιδικά ροφήματα κλπ).

Από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα, στο κινητό τηλέφωνο του δράστη, βρέθηκε και πρωτότυπο υλικό παιδικής πορνογραφίας με άτομο στα όρια της ανηλικότητας, του οποίου εξετάζονται η ταυτότητα και η ακριβής ηλικία.

Οπως προέκυψε, ο 40χρονος έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για αποπλάνηση και βιασμό 14χρονης.

Δωδεκάχρονη απέστειλε γυμνές φωτογραφίες και προσωπικό της βίντεο

Σε άλλη περίπτωση που ήρθε στο φως, μετά από έλεγχο διαδικτυακών συνομιλιών, 33χρονος υποδυόταν τον εργαζόμενο σε πρακτορείο μοντέλων και προέτρεπε τα ανήλικα θύματά του στην ανταλλαγή παιδικού πορνογραφικού υλικού, με το πρόσχημα της αποστολής του σε πρακτορείο μοντέλων στην Αργεντινή, έναντι υψηλής αμοιβής.

Μάλιστα, είχε καταφέρει να πείσει 12χρονη να του αποστείλει αρχικά φωτογραφίες της με ρούχα και στη συνέχεια γυμνές, καθώς και βίντεό της με ερωτική πράξη της, με πρόσχημα επίσης την αποστολή του σε πρακτορείο μοντέλων στην Αργεντινή, ώστε αυτό να της δώσει αμοιβή 140.000 ευρώ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ευρείας επιχείρησης «Chat Scanning», διενεργήθηκαν έρευνες σε περιοχές των Γρεβενών, της Πάτρας και της Αττικής, στη διάρκεια των οποίων ταυτοποιήθηκαν οι επίμαχες διαδικτυακές συνομιλίες των δραστών, καθώς και πλήθος συνομιλιών τους με άλλους χρήστες, των οποίων τα ψευδώνυμα παραπέμπουν σε ανήλικα άτομα.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ισάριθμοι εσωτερικοί σκληροί δίσκοι, τέσσερα κινητά τηλέφωνα και ισάριθμες κάρτες sim, καθώς και δύο συσκευές αποθήκευσης usb sticks, ψηφιακά πειστήρια που θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι τέσσερις που ταυτοποιήθηκαν δεν συνελήφθησαν, καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας. Ωστόσο, οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους θα υποβληθούν στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Ο 40χρονος συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση. Ηδη έχει κινηθεί η διαδικασία προς τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών του.

Ο «Κώδικας Επικοινωνίας» των παιδόφιλων στο Διαδίκτυο

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονιών, για πρώτη φορά στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα τον «Κώδικα Επικοινωνίας» των παιδόφιλων στο Διαδίκτυο. Ο «Κώδικας» αυτός προέκυψε από σχετικό εγχειρίδιο που εντοπίστηκε στο σκοτεινό Διαδίκτυο (Dark Web), ύστερα από πολύμηνες έρευνες εξειδικευμένων αξιωματικών της Υπηρεσίας.

Στο συγκεκριμένο εγχειρίδιο καλύπτεται σε επτά κεφάλαια ο,τιδήποτε αφορά στην παιδοφιλία, από την ψυχολογία των παιδιών μέχρι και την προετοιμασία που απαιτείται ώστε να πραγματοποιήσει ο παιδόφιλος τις ασελγείς πράξεις του.

Περιγράφονται οι τρόποι με τους οποίους ένας παιδόφιλος μπορεί να προσεγγίσει ένα παιδί και να το αποπλανήσει, ενώ αναλύονται οι τρόποι με τους οποίους ένας παιδόφιλος μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του, αν τυχόν αποκαλυφθεί.

Γίνεται αναφορά και στα σύμβολα που χρησιμοποιούν οι παιδόφιλοι για να αναγνωρίζουν μεταξύ τους τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Η παρουσίαση της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ.