Με την εξέταση του άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του στη λίστα Λαγκάρντ.

Kατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από τον αρεοπαγίτη Κων. Τσόλα για το τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη για τη λίστα Λαγκάρντ και γιατί δεν δόθηκε αμέσως εντολή να ξεκινήσει αμέσως η έρευνα και για διενέργεια ελέγχου στους καταθέτες της λίστας. Θεσμικά το ΣΔΟΕ, επισήμανε ο ανώτατος δικαστής, ήταν αρμόδιο να κάνει τον έλεγχο.

«Εγώ στη σύσκεψη είπα ότι μπορούσε το ΣΔΟΕ να το κάνει, αλλά αυτό ήταν αρμοδιότητα του υπουργού» είπε ο κ. Καπελέρης και πρόσθεσε:

«Το θέμα ήταν ποια υπηρεσία θα έκανε τον έλεγχο.Υπήρχε προβληματισμός. Περιμέναμε την απόφαση του υπουργού».

Ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου Νίκου Πάσσου για το αν ο κατηγορούμενος είχε πρόθεση να σταματήσει την έρευνα, απάντησε: «Οχι. Εναγωνίως προσπαθούσε για τη διενέργεια των ελέγχων και την αύξηση των εσόδων. Στήριζε την υπηρεσία. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Ωστόσο ο Γ. Καπελέρης επισήμανε ότι ποτέ δεν πήρε τη λίστα στα χέρια του.

Οπως είπε, ο πρώην υπουργός του έγραψε σε σε μια κόλλα χαρτί 10 ονόματα με ποσά ζητώντας να κάνει το φορολογικό τους προφίλ.

Εκείνος γυρνώντας στο γραφείο του τα έδωσε στη γραμματέα του και έκανε την έρευνα από την οποία προέκυψε ότι ήταν δυσανάλογα τα ποσά των καταθέσεων με τις φορολογικές δηλώσεις που εκείνος ήλεγξε.

Ποτέ όμως δεν του δόθηκε επίσημη εντολή για τη διενέργεια έρευνας αν και εκείνος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του ελέγχου των 10 ονομάτων στη σύσκεψη που ακολούθησε με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Ο υπουργός ήταν σύμφωνος ότι έπρεπε να προχωρήσουμε σε έρευνα, όπως φάνηκε από τη σύσκεψη», πρόσθεσε ο Γ. Καπελέρης.

Τσόλας: Είσθε επικεφαλής του ΣΔΟΕμ κύριε. Τι προτείνατε για τον έλεγχο της λίστας;

Καπελέρης: Ο κ. Μπάνος νομικός σύμβουλος πρότεινε ειδικά κλιμάκια. Προσωπικά μετείχα στη σύσκεψη για να μεταφέρω την αναγκαιότητα για ελέγχους και να λάβω εντολές για οποιονδήποτε έλεγχο.

Τσόλας: Αν είχε ξεκινήσει από τότε, επί των ημερών σας, ο έλεγχος, μπορεί να είχαμε τελειώσει σήμερα. Ακόμα με αυτή τη λίστα. Τι γίνεται; Τι έκαναν τα άλλα κράτη;

Kαπελέρης: Οι έλεγχοι δεν είναι απλή υπόθεση. Αλλά μπορεί αν ξεκινούσαν οι έρευνες εγκαίρως να είχαμε τελειώσει…

Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου: Δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος, όσο η λίστα δεν είχε τεθεί σε έρευνα να πάρουν τις καταθέσεις τους όσοι ήταν μέσα στη λίστα και να τα πάνε αλλού, για παράδειγμα στις Παρθένους Νήσους και να ψάχνουμε;

Οι συνεννοήσεις με το Παρίσι

«Η δική μου γνώση αφορά στην έλευση της λίστας Λαγκάρντ που τότε την αποκαλοάσαμε λίστα Φαλσιανί. Το φθινώπορο του 2010 ο Γ. Παπακωνσταντίνου μου είπε ότι είχε γίνει συνεννόηση με την τότε ομόλογό του υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ να μας δοθούν ονόματα ελλήνων καταθετών στην Ελβετία τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν για φορολογικό έλεγχο. Επικοινώνησα τηλεφωνικά με στέλεχος του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών για την άφιξη της λίστας. Του είπα να τα δώσει στην ελληνική πρεσβεία στο Παριίσι και εμείς θα βρούμε τρόπο να τα πάρουμε» κατέθεσε ο Ηλίας Πλασκοβίτης, πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στη σύσκεψη που έγινε για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το πώς θα αξιοποιηθεί η λίστα αυτή.

Πρόεδρος: Τι εντύπωση σας ειχε δώσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου ως δημόσιος λειτουργός;

Μάρτυρας: Ηταν ένας άνθρωπος που ήθελε να δώσει τη μάχη για τη διάσωση της χώρας.

Πρόεδρος: Δεν αμφισβητούνται οι γνώσεις του. Οι προθέσεις του ειναι ερευνητέες.

Μάρτυρας: Ηθελε με κάθε τρόπο να πετύχει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής γιατί έτσι θα μπορούσε να μειώσει τις επιπτώσεις του Μνημονίου.

Ο Ηλίας Πλασκοβίτης χαρακτήρισε τη λίστα Λαγκάρντ «χρήσιμο εργαλείο για στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους».

Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου: Μήπως η διάθεση του τότε υπουργού φρέναρε λόγω των αρχείων με τα ονόματα των συγγενών του;

Μάρτυρας: Δεν έχω γνώση. Εκτίμηση προθέσεων δεν μπορώ να κάνω.

Ο Ηλ. Πλασκοβίτης πρόσθεσε πως κατά την άποψή του και με ένα απλό ανώνυμο τηλεφώνημα το ΣΔΟΕ μπορεί να ξεκινήσει έρευνα.

Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου: Πώς σας φαίνεται ότι χάθηκε το CD που έκανε τόσο κόπο η κυβέρνηση να το φέρει; Είναι προς τιμήν μας;

Μάρτυρας: Δεν είναι σίγουρα προς τιμήν μας. Δεν ξέρω αν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος. Σίγουρα δεν είναι εικόνα που θα ήθελε η χώρα μας να βγει προς τα έξω.

Μπάνος: «Τα στοιχεία της λίστας έπρεπε να ελεγχθούν»

Ο Αναστάσιος Μπάνος, νομικός σύμβουλος του Κράτους, ο οποίος υπηρέτησε στο υπουργείο Οικονομικών επί υπουργείας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι κλήθηκε σε σύσκεψη με αντικείμενο καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Εκεί ο υπουργός ενημέρωσε ότι έχει στα χέρια του ψηφιακό υλικό με καταθέτες σε ελβετική τράπεζα και αντικείμενο της συσκέψεως ήταν τι θα γίνει με αυτούς τους καταθέτες.

Είπε επίσης θα συναντούσε την ελβετίδα ομόλογό του για να συναφθεί σύμβαση ανάλογη εκείνης που διαπραγματευόταν εκείνη την εποχή Αγγλία και Γερμανία.

Στη σύσκεψη, είπε ο μάρτυρας, είπε ότι εφόσον τα στοιχεία της λίστας δεν προέρχονταν νόμιμα από την τράπεζα, δεν μπορούσε να θεμελιώσουν τη βάση για είσπραξη φόρων και για το λόγο αυτό εισηγήθηκε πως έπρεπε να γίνει όπως ένα στοιχείο που φθάνει στο ΣΔΟΕ από ανώνυμη πηγή.

Πρόεδρος: Πήρατε κάποια απόφαση συγκεκριμένη για την εν λόγω λίστα;

Μάρτυρας: Ο καθένας για το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων ενημερώθηκε, αλλά απόφαση συγκεκριμένη δεν ελήφθη.

Πρόεδρος: Αρα δεν αποφασίστηκε αν τις έρευνες θα τις κάνει το ΣΔΟΕ, τα Ειδικά Κλιμάκια που είπατε εσείς ή κάποιος άλλος. Ποιός θα αποφάσιζε τι θά γίνει τελικά;

Μάρτυρας: Με απόφαση του υπουργού, του κ. Πλασκοβίτη θα ελαμβάνετο η απόφαση. Πάντως ήδη είχαν δοθεί και τα πρώτα στοιχεία στον κ. Καπελέρη για έλεγχο.

Ο κ. Μπάνος υποστήριξε ότι τα στοιχεία της λίστας έπρεπε να ελεγχθούν όπως συνήθως ελέγχει το ΣΔΟΕ κάθε πληροφορία που δέχεται.

Πρόεδρος: Μετά τη σύσκεψη ακούσατε κάτι για τη λίστα;

Μάρτυρας: Τον ρώτησα αργότερα, περί τον Μάιο, και μου είπε ότι θα τα στειλε στο ΣΔΟΕ και έμεινα με την πεποίθηση ότι ο έλεγχος γινόταν, αυτός που θα μπορούσε να γίνει.

Πρόεδρος: Ξέρετε αν ο έλεγχος αυτός έγινε έστω μέχρι σήμερα;

Μάρτυρας: Δεν το ξέρω αλλά αντιλαμβάνομαι πως μπορεί οι έλεγχοι να μην έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτό οφείλεται σε πολλές αιτίες. Επί Παπακωνσταντίνου πάντως έγινε ρύθμιση, καταλυτική, για τη φοροδιαφυγή που μετέφερε το βάρος της απόδειξης στους καταθέτες και όχι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Πρόεδρος: Τι εντύπωση σας δημιούργησε για τις προτεραιότητές του;

Μάρτυρας: Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις με αυταπάρνηση για το εθνικο συμφέρον. Δεν είχε πολιτικό γραφείο και από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στο υπουργείο ήταν 18 ώρες την ημέρα και πάσχιζε να κρατήσει τη χώρα όρθια.

Πρόεδρος: Για τη φοροδιαφυγή;

Μάρτυρας: Εκανε τα πάντα για να ενισχυθεί το νομοθετικό πλαίσιο, καθιέρωσε τους οικονομικούς εισαγγελείς, αυστηροποίησε την νομοθεςία και σε όλα αυτά ήταν μόνος και μέσα στο κόμμα του και στα άλλα κόμματα της Βουλής. Δεν περνούσαν αυτές οι διατάξεις. Απελπιστικά μόνος και τρομερά επίμονος.