Τα έργα στις προαναφερόμενες περιοχές έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί έως το 2000! Ωστόσο σήμερα, εκτός από τους Δήμους Σπάτων – Αρτέμιδος και Ραφήνας – Πικερμίου, έργα γίνονται έστω και με καθυστέρηση.

Μέσα στο 2015 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου – Παιανίας. Η σύμβαση υπεγράφη το 2013 (ύστερα από 37 αιτήσεις ακύρωσης και ασφαλιστικών μέτρων) και με την ολοκλήρωσή τους εκτιμάται ότι θα καταργηθούν 40.000 βόθροι.

Χρειάστηκαν περίπου δύο δεκαετίες για να ωριμάσει η ιδέα, με συνέπεια σε πολλές περιοχές να έχουν αλλάξει τα διοικητικά σχέδια (προ-καλλικρατικοί δήμοι), με αποτέλεσμα να μένουν εκτός σχεδιασμού αρκετές περιοχές, όπως για παράδειγμα τα Γλυκά Νερά, που ανήκουν μεν διοικητικά στην Παιανία, αλλά δεν περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του αποχευτετικού δικτύου.

Στο Μαρκόπουλο λειτουργεί εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων. Από τον περασμένο Ιούνιο έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι συνδέσεις με το δίκτυο αποχέτευσης πόλεως.

Στον Μαραθώνα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημοπράτησης της μελέτης. Το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης της μελέτης και κατασκευής του έργου εκτιμάται σε 16 και 30 μήνες αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Σαρωνικού η κατάσταση έχει ως εξής: ο μισός δήμος, δηλαδή Καλύβια και Κουβαράς, έχει συνδεθεί με το Κέντρο Επεξεργασίας στο Μαρκόπουλο. Για τον άλλο μισό, δηλαδή Φώκαια, Λαγονήσι κ.λπ., έχει παγώσει η σύνδεση με τη Ψυττάλεια εξαιτίας αντιδράσεων του Δήμου Πειραιά.