Νέα αναδιάρθρωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με αναβάθμιση όσων ΤΕΙ κριθούν κατάλληλα σε Πανεπιστήμια αλλά και υποβάθμιση όσων δεν έχουν τα προσόντα σε σχολές τύπου ΙΕΚ, προανήγγειλε η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ο ανασχεδιασμός του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή ένα είδος νέου σχεδίου «Αθηνά»- όπως είχε ονομαστεί το αντίστοιχο σχέδιο τα προηγούμενα χρόνια – ανακοινώθηκε στους προέδρους των ΤΕΙ από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και Τάσου Κουράκη, στη διάρκεια συνόδου που είχαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τονίστηκε ότι ο ανασχεδιασμός θα γίνει σε βάθος χρόνου και κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου των ιδίων των ΤΕΙ, της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) και του υπουργείου και όχι άμεσα. Ο γενικός στόχος θα είναι αυτή τη φορά όχι τόσο η γεωγραφική ανακατανομή των ιδρυμάτων, όσο η επίσημη αναβάθμιση όσων τμημάτων ΤΕΙ κριθούν κατάλληλα σε κανονικά πανεπιστημιακά τμήματα. Αντιθέτως, όσα Τμήματα, ιδίως της περιφέρειας, δεν συγκεντρώνουν προτιμήσεις υποψηφίων, δεν διαθέτουν επαρκείς υποδομές, εκπαιδευτικό προσωπικό και σχέδιο για το μέλλον, θα υποβιβαστούν σε ΙΕΚ.

Στο αίτημα των προέδρων των ΤΕΙ να δοθούν περισσότερα χρήματα στα ιδρύματα τα οποία αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα λειτουργίας – όπως και τα περισσότερα πανεπιστήμια – δεν δόθηκε σαφής απάντηση καθώς το θέμα της χρηματοδότησης συναρτάται με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις εξελίξεις των επόμενων μηνών.