Nέα «θαλασσοδάνεια» που αγγίζουν τα 38 εκατ. ευρώ από την Proton Bank φέρνει στο φως μία ακόμα δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, που ασκήθηκε από την Εισαγγελία της Αθήνας εναντίον δυο μελών του ΔΣ , τα οποία ενέκριναν οι ίδιοι για τις εταιρίες τους και ουσιαστικά στην πορεία χάθηκαν.

Η κακουργηματική δίωξη (η οποία δεν αφορά τον ήδη κατηγορούμενο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τα επισφαλή δάνεια των 701 εκατ. ευρώ) στρέφεται κατά του συνόλου της Επιτροπής Εγκρίσεων Πιστοδοτήσεων της Proton αλλά και των δυο επιχειρηματιών – συνεταίρων και πρώην μετόχων της Ωμεγα Bank.

Tα ονόματα των κατηγορουμένων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις εισαγγελικές αρχές λόγω της μυστικότητας των ερευνών.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι δυο επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι της Ωμένα Bank , φέρονται ότι εισήλθαν στο ΔΣ της Proton μετά την απορρόφηση της τράπεζας τους απ΄την δευτερη και έπεισαν τα μέλη της επιτροπής Πιστοδοτήσεων να τους χορηγήσει «θαλασοδάνεια» περίπου 38 εκατομμυρίων.

Τα μέλη της επιτροπής Πιστοδοτήσεων διώκονται για κακουργηματική απιστία ενώ οι δυο επιχειρηματίες για ηθική αυτουργία

Σύμφωνα με την Εισαγγελία ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία κατ’ εξακολούθηση με ζημία άνω των 30.000 από το καλοκαίρι του 2011 από πρόσωπα της Επιτροπής Εγκρίσεων Πιστοδοτήσεων της Proton Bank και ηθική αυτουργία στην ανωτερω πράξη.

Α) Στην πρώτη περίπτωση φέρεται ότι επήλθε ζημία μη επανορθώσιμη στα ταμειακά διαθέσιμα της τράπεζας άνω των 24 εκατ ευρώ, από παράνομη ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων αντισυμβαλλομένου (ήδη κατηγορουμένου ) μέλους της τράπεζας, ο οποίος υπήρξε κύριος μέτοχος (2.031.160 κοινών ονομαστικών μετοχών) της ΩΜΕΓΑ τραπεζα ΑΕ, η οποία απορροφήθηκε από την Proton.

O ίδιος αντισυμβαλλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ΔΣ τόσο της Ωμεγα Bank, όσο και της Proton. Παύθηκε από μέλος του ΔΣ της Proton κατ απαίτηση της εποπτικής αρχής με το σκεπτικό ότι δεν επιτρέπεται να είναι μέλος του ΔΣ της στιγμή που η ίδια τράπεζα δανειοδοτεί τις επιχειρήσεις του .

β) Στη δεύτερη περίπτωση φέρεται ότι επήλθε ζημία άνω των 14 εκατομμυρίων, μη επανορθώσιμη, από σύμβαση χρεολυτικού δανείου και παράνομη ρύθμιση δανεικών υποχρεώσεων αντισυμβαλλομένου (ήδη κατηγορουμένου) της τράπεζας, ο οποίος υπήρξε κύριος μέτοχος (1.575.007 κοινών ονομαστικών μετοχών) της Ωμεγα Τραπεζας, η οποία απορροφήθηκε από την Proton.

Ο ίδιος αντισυμβαλλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ΔΣ, τόσο την ΩΜΕΓΑ όσο και στην Proton και δραστηριοποιούνταν σε επιχειρηματικό σχήμα με το δανειολήπτη της πρώτης περίπτωσης.

Η προειδοποίηση της ΤτΕ

Οπως αναφέρουν οι εισαγγελικές πηγές και στις δυο περιπτώσεις οι ενέργειες των κατηγορουμένων έλαβαν χώρα ενώ είχε προηγηθεί ήδη από Φεβρουάριο – Ιούνιο 2011 ο επιτόπιος έλεγχος της ΤτΕ στα πεπραγμένα της Proton, ενώ είχε δοθεί από το τέλος του έτους 2010 και επαναλήφθηκε την 1/7/2011 γραπτώς εντολή από την ΤτΕ προς την Proton να ακολουθήσει «πολιτική σημαντικής πιστωτικής συρρίκνωσης μείωσης του δανειακού χαρτοφυλακίου».