Με τη διάθεση νέων προϊόντων που θα βασίζονται στη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο αναμένεται να καθιερωθεί μέσα στο 2016, θα επιδιώξουν οι Συγκοινωνίες Αθηνών (ΣΑ) να αντιστρέψουν την υστέρηση εσόδων που εμφάνισαν τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία των ΣΑ, τον φετινό Ιανουάριο καταγράφηκε συνολική μείωση των εσόδων από πωλήσεις της τάξης του 9,44%.

Συγκεκριμένα, η μείωση των εσόδων της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ – λεωφορεία και τρόλει) ανήλθε στο 14,78% και της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ – μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) σε 6,83%.

Η διοίκηση των ΣΑ αποδίδει τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα του Ιανουαρίου, στο γεγονός ότι ήταν προεκλογική περίοδος, ενώ και η τιμή της βενζίνης είχε μειωθεί αισθητά.

Επισημαίνει μάλιστα, ότι αντίστοιχες μειώσεις παρατηρήθηκαν και κατά τη διάρκεια των προεκλογικών μηνών των δύο προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Οσον αφορά ολόκληρο το 2014, σε σχέση με τον προϋπολογισμό, παρατηρήθηκε αύξηση των εσόδων (παρά τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων) κατά 9,5 εκατ. ευρώ, καθώς και μείωση των εξόδων λειτουργίας κατά 1,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για εξέλιξη που θεωρείται σημαντική, δεδομένης και της μείωσης της κρατικής επιδότησης του Ομίλου κατά 58 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του Ομίλου των ΣΑ από τις μηνιαίες πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών, το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, ανήλθαν σε 81 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,16% (ήταν λιγότερα κατά 128.559 ευρώ).

Η μείωση θεωρείται μικρή αν συνυπολογιστεί και η μείωση του κομίστρου, ενώ θετικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια συνεχούς πτώσης, σημειώθηκε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 1,4% φθάνοντας τις 651,1 εκατ. επιβιβάσεις.

Οι χρήστες των καρτών απεριορίστων διαδρομών αυξήθηκαν κατά 20,8% το τελευταίο τετράμηνο του έτους με τις κάρτες να συνεισφέρουν πλέον το 40,7% των εσόδων από κόμιστρα, σε σχέση με 29,8% που ήταν το 2013.