Τη γραμματέα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου καλεί ως μάρτυρα για να καταθέσει το Ειδικό Δικαστήριο, μετά απο αίτημα της εισαγγελέα Ξένιας Δημητρίου.

Πρόκειται για τη Σοφία Μπέλμπα, στην οποία αναφέρθηκε μάρτυρας στο ακροατήριο.

Επισης καλείται ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φωκίων Γεωργακόπουλος. Και οι δύο θα καταθέσουν την ερχόμενη Πέμπτη.

Αφορμή για το αίτημα της εισαγγελικής λειτουργού σχετικά με τη γραμματεά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν το γεγονός ότι στην κατάθεσή της η άλλοτε ειδική σύμβουλος του Γ. Παπακωνσταντίνου Σοφία Ρίτσου, επικαλούμενη δημοσιεύματα της επίμαχης περιόδου, την κατονόμασε ως το πρόσωπο που άνοιξε τη λίστα Λαγκάρντ με τον κωδικό «Σοφία».

«Δεν ήμουν εγώ αυτή η Σοφία που άνοιξε και είδε τα αρχεία. Επειδή όμως ο συνειρμός που κάνετε είναι πολύ εύκολος, έκανα αναζήτηση στον Τύπο και διαπίστωσα ότι έχει γραφτεί πως η Σοφία που έχει ανοίξει το αρχείο ήταν η γραμματέας του κ. Βενιζέλου. Ο κωδικός μου είναι διαφορετικός», είπε η μάρτυρας.

Πάντως ο κ. Βενιζέλος σε ανύποπτο χρόνο ειχε αναφέρει πως ο ίδιος ειχε δώσει εντολή στη γραμματέα του, οταν γνωστοποιήθηκε περί τίνος πρόκειται στα ΜΜΕ, να διαπιστώσει αν αυτό ηταν το στικάκι που ειχε παραλάβει από τον Ι. Διώτη.

Θέμα παραγραφής από τον Αλιβιζάτο

Θέμα παραγραφής των αδικημάτων που αποδίδονται στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου έθεσε καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διέκοψε τον μάρτυρα, ωστόσο η εισαγγελέας επισήμανε ότι το θέμα δεν έχει λήξει, διότι δεν έχει επιληφθεί το δικαστήριο.

Ο μάρτυρας πρόσθεσε πως δεν υπήρχε στενή συγγενική σχέση με τις εξαδέλφες του – ήταν αδιάφορες. «Ηταν ευφυής άνθρωπος», είπε για τον κατηγορούμενο, «πήρε ρίσκα στη ζωή του». «Δεν μου δίνει την εντύπωση ότι θα έκανε αυτή τη βλακεία ρισκάροντας το μέλλον του».

O κ. Αλιβιζάτος, απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης του κατηγορουμένου, ανέλυσε την άποψή του ότι τα αδικήματα του πρώην υπουργού έχουν παραγραφεί, αναφερόμενος στις συνταγματικές διατάξεις.

Ο κ. Αλιβιζάτος έδωσε την ερμηνεία ότι παρεκάμφθη ο σκόπελος της παραγραφής για να πραγματωθεί η «ανάγκη για κάθαρση».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του δικαστηρίου ο οποίος τόνισε ότι «η κάθαρση έχει πολιτικό πρόσημο και δεν αφορά το δικαστήριο με την έννοια που τίθεται δημόσια η έννοια της κάθαρσης».

Ο κ. Αλιβιζάτος και κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του στηλίτευσε τις συνταγματικές διατάξεις για την ποινική δίωξη των υπουργών, τονίζοντας ότι αποτελεί πανευρωπαϊκή πατεντα.

Εν τω μεταξύ, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος μίλησε για το ήθος και την εντιμότητα του πρώην υπουργού: «Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ ότι έχει διαπράξει όσα του αποδίδονται».

Αγγελόπουλος: «Διέγραψα το αρχείο με εντολή του υπουργού»

Είχε προηγηθεί η κατάθεση του Γιώργου Αγγελόπουλου, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για θέματα πληροφορικής, με την οποία άρχισε για δεύτερη ημέρα η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Στο πρόσωπο αυτό είχε παραδώσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου το πρώτο CD που έφτασε από τη Γαλλία, ζητώντας του να ψάξει τα 20 μεγαλύτερα ποσά της λιστας. Ο μάρτυρας είπε ότι χρειάστηκε μία εβδομάδα για να το ψάξει.

Πρόεδρος Νίκος Πάσσος: Ποια ήταν η μεγαλύτερη κατάθεση που είδατε;

Μάρτυρας: Πεντακοσια εκατομμύρια δολάρια.

Πρόεδρος: Οι άλλοι τι καταθέσεις είχαν;

Μάρτυρας: Είκοσι εκατομμύρια δολάρια.

Πρόεδρος: Φτωχαδάκια οι υπόλοιποι.

Την επίμαχη λίστα ο Γ. Αγγελόπουλος είπε ότι του την έδωσε ο πρώην υπουργός το τελευταίο διάστημα του 2010.

«Οταν τον ενημέρωσα», πρόσθεσε ο μάρτυρας, «για το ποσό των καταθέσεων που ήταν συνολικά περίπου δύο δισ. δολάρια, μου είπε ο πρώην υπουργός: «ο,τι έκανες στον σκληρό δίσκο διάγραψέ το». Κι αυτό γιατί εκείνος για λόγους ασφάλειας είχε αντιγράψει το περιεχόμενο του CD στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του».

Ο Γ. Αγγελοπουλος είπε ότι τότε δεν γνώριζε τίποτα για λίστα Λαγκαρντ. Συνέδεσε τη δουλεία που είχε κάνει μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε άπα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο μάρτυρας μάλιστα ήταν κατηγορηματικός ότι επέστρεψε το πρωτότυπο CD, το οποίο όπως είναι γνωστό δεν υπάρχει πλέον στη δικογραφία.

Eισαγγελέας: Ο υπολογιστής σας τι έγινε;

Μάρτυρας: Ο χώρος είχε αλλάξει πολύ. Υπέδειξα δυο ηλεκτρονικούς υπολογιστές που ήταν ίδια μάρκα με τον δικό μου.

Εισαγγελέας Ξένη Δημήτριου Βασιλόπουλου: Αν είχε βρεθεί ο υπολογιστής εκείνος θα λύνονταν τα πάντα. Θα βρίσκαμε τι είχε μέσα το CD. Με προβληματίζει το χρήμα που έχει δώσει η Πολιτεία για να γίνει αυτή η δίκη. Πολλά λεφτά…

Αρεοπαγίτης Κωνσταντίνος Τσολας: Αν σας φέρουμε το CD που μας έστειλαν οι Γάλλοι θα μπορέσετε να καταλάβετε αν υπάρχουν διαφορές με αυτό που είδατε εσείς; Όλα αυτά έχουν σημασία κύριε μάρτυρα.

Μάρτυρας: «Δεν νομίζω ότι θυμάμαι…».

Αρεοπαγίτης: Όσο εσείς ψάχνατε το CD σας ενόχλησε κανένας;

Μάρτυρας: Όχι.

Αρεοπαγίτης: Στο στικακι που αντιγράφηκε το CD μπορεί να υπήρχαν ηλεκτρονικά ίχνη της δικής σας επεξεργασίας;

Μάρτυρας: Δεν είμαι και CSI. Το θεωρώ πιθανό: Στην πληροφορική όλα γίνονται.

Αρεοπαγίτης: Εμείς πάσχουμε να βρούμε την αληθεια. Ελέγχουμε τα παντα. Και τα υπέρ και τα κατά.

Η… τρόικα που καταργήθηκε

Στην παραδοχή ότι έαν της είχε δοθεί η λίστα Λαγκάρντ θα έκανε ενδεχομένως διασταύρωση στοιχείων για αυτούς που χρωστάνε προέβη καταθέτοντας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η τότε ειδική συμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου σε θέματα ληξιπρόθεσμων οφειλών Σοφία Ρίτσου. «Δεν ήξερα τίποτα, ούτε για λίστες, ούτε για CD, ούτε για USB. Εμαθα για τη λίστα το 2012 όταν έγινε χαμός».

Η κ. Ρίτσου απάντησε και στις ερωτήσεις της εισαγγελέως, η οποία την ρώτησε για το πότε και πώς δημιουργήθηκαν οι δομές του φοροεισπρακτικού μηχανισμου. «Η τροικα δεν τις ζήτησε;», είπε η εισαγγελέας, για να εισπράξει το σχόλιο του προέδρου το οποίο προκάλεσε γέλια σε όλη τη δικαστική αίθουσα: «Κυρία εισαγγελέα, νομίζω οτι η τρόικα έχει καταργηθεί».