Αμεσο διαχωρισμό των Πειραματικών από τα Πρότυπα Σχολεία, κατάργηση των εξετάσεων στα πρώτα από φέτος και διάλογο με τις Ενώσεις γονέων, αποφοίτων και διδασκόντων των δεύτερων για να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι να διατηρήσουν τις εξετάσεις, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας.

Οπως ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, ο αναπληρωτής του Τάσος Κουράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας Κώστας Φωτάκης, καταργούνται από φέτος οι εξετάσεις στα 55 Πειραματικά Σχολεία της χώρας και αντικαθίστανται από κλήρωση. Αυτό καθώς κρίθηκε ότι οι εκπαιδευτικές καινοτομίες που εφαρμόζονται σε ένα Πειραματικό Σχολείο πρέπει να αξιολογούνται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του μαθητικού πληθυσμού και συνεπώς σε τυχαίο δείγμα, το οποίο μπορεί να προκύψει μόνο από την εισαγωγή μαθητών με κλήρωση.

ΤΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ. Ομως, για τα πέντε ιστορικά Πρότυπα Σχολεία –την Ιωνίδειο Σχολή Πειραιά (έτος λειτουργίας 1847), τη Βαρβάκειο Σχολή (1860), τη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων (1833), την Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης (1934/1972) και το Γυμνάσιο Αριστούχων Αναβρύτων (1946) –η νέα Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων και Πειραματικών που θα συγκροτηθεί άμεσα μετά την παραίτηση της προηγούμενης, θα καθορίσει σε συνεργασία με τους Συλλόγους διδασκόντων, αποφοίτων, γονέων και κηδεμόνων τη διαδικασία επιλογής των μαθητών για την προσεχή σχολική χρονιά. Αυτό γιατί αντίθετα από τα Πειραματικά, τα περισσότερα Πρότυπα είχαν ιδρυθεί ως κληροδοτήματα, με άλλους κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας αλλά και με ίδιους πόρους, ώστε να λειτουργούν ως υποδειγματικά σχολεία.

Πάντως τόσο στα Πρότυπα όσο και στα Πειραματικά, η επιλογή των μαθητών με κλήρωση είτε με εξετάσεις θα αφορά μόνο την εισαγωγική σχολική τάξη, ενώ η πορεία από το γυμνάσιο στο λύκειο θα υπόκειται μόνο στις σχολικές εξετάσεις. Επιπλέον διαδικασίες επιλογής από το γυμνάσιο στο λύκειο θα γίνονται μόνο για τυχόν συμπληρωματικές θέσεις. Επίσης οι διδάσκοντες (που διαθέτουν αυξημένα προσόντα) αποκτούν οργανικές θέσεις στις περιφέρειες κάθε σχολείου, ώστε όταν φύγουν από αυτά να μεταφέρουν και σε άλλα σχολεία τις εμπειρίες τους.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. Παρά τη συζήτηση που αναπτύχθηκε για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, ο κ. Μπαλτάς επισήμανε ότι απασχολούν μόλις 12.000 μαθητές, όταν στο σύνολο των 12.734 σχολείων της χώρας φοιτούν 1.387.000 παιδιά και πολλά σχολεία βρίσκονται υπό συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. «Αποτελεί πολιτική επιλογή του υπουργείου να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων» κατέληξε.

Από το Γυμνάσιο στο Λύκειο

Τόσο στα Πρότυπα όσο και στα Πειραματικά Σχολεία, η επιλογή των μαθητών με κλήρωση ή με εξετάσεις θα αφορά μόνο την εισαγωγική σχολική τάξη, ενώ η πορεία από το γυμνάσιο στο λύκειο θα υπόκειται μόνο στις σχολικές εξετάσεις.