Το μεσημέρι της Πέμπτης συνεχίζεται στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Οι δικηγόροι του κατηγορούμενου, μετά το τέλος της δίκης, δήλωσαν:

Βασίλης Δημακόπουλος: «Είναι ακέραια η πεποίθησή μας ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου είναι αθώος. Θα αποδειχτεί προοδευτικά όσο προχωρά η δίκη. Είναι τόπος αβάσιμες οι κατηγορίες που δεν συνάδουν με το ήθος του κ. Παπακωνσταντίνου και με τις προσπάθειες που έκανε να σώσει τη χώρα».

Τάκης Βασιλακόπουλος: «Με ικανοποιεί το οτι έχουμε νηφάλια διαδικασία. Μας δίνει την πεποίθηση οτι όλα τα ελαττώματα της κατηγορίας θα θεραπευτούν. Ήδη με την έκδοση του βουλεύματος έχουν αναδειχτεί ελαττώματα. Όπως διαφάνηκε άλλωστε και στη διαδικασία, ο φορολογικός έλεγχος δεν έχει τελειώσει».

Τι προηγήθηκε

Το Ειδικό Δικαστήριο άρχισε λίγο μετά τις 9 π.μ. στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, στο εδώλιο του οποίου κάθεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

«Είμαι αθώος. Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες» απάντησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νίκος Πάσσος τον ρώτησε τη γενική του θέση επί των κατηγοριών.

Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού (Π. Βασιλακόπουλος, Βασ. Δημακόπουλος και Π. Κουρελέας) πρότειναν την εξέταση τριών μαρτύρων υπεράσπισης επιφυλασσόμενοι να προτείνουν στη συνέχεια έναν ακόμη.

Την κλήτευση πέντε νέων μαρτύρων αποφάσισαν οι δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου. Συγκεκριμένα θα κληθούν οι Ιω. Καπελέρης, Ηλίας Πλασκοβίτης, Αναστ. Μπάνος, Στ. Στασινόπουλος και Ι..Διώτης. Από την πλευρά της υπεράσπισης προτάθηκε επιπλέον η κλήτευση των Φ. Γεωργακοπουλου και του σημερινού υπουργού επικρατείας κατά της διαφθοράς Παν.Νικολούδη.

Ωστόσο, η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα κλήτευσης των μαρτύρων, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του με βάση τα στοιχεία της εν εξελίξει διαδικασίας.

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο Δημήτριος Μασίνας πρόεδρος κέντρου ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου.

Μεγαλύτερα τα ποσά για φόρους

Μεγαλύτερα είναι τα ποσά του φόρου που δεν έχουν καταβάλει οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε σχέση με τα αναφερόμενα στο κατηγορητήριο.

Αυτό κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Ειδικού Δικαστηρίου με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών για τους χειρισμούς του στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο μάρτυρας είπε ότι έχει τελειώσει ο καταλογισμός, αλλά δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί στους συγγενείς. Σύμφωνα με τον μάρτυρα ο φόρος με τις προσαυξήσεις για τον Ανδρέα Ροσώνη και την Μαρίνα Παπακωνσταντίνου είναι 2.132.870 ευρώ και για τον Συμεών Σικιαρίδη και την Ελένη Παπαλωνστανινου ανέρχεται σε 5.782.935 ευρώ.

Σημείωσε ωστόσο ότι σε είκοσι μέρες που θα κληθούν μπορεί να δικαιολογήσουν τα ποσά και να μην υπάρχουν τα προαναφερόμενα ποσά.

Από έδρας πάντως ο πρόεδρος παρατήρησε ότι έχει περάσει μεγάλο διάστημα . «Εχετε πρόβλημα υποδομής τεχνικών μέσων και προσωπικού. Φανταστείτε να περιμέναμε τον έλεγχο όλων των αρχείων.»

«Ζητάμε στοιχεία 15ετίας. Δεν έχουμε τόσο εξειδικευμένο προσωπικό» απάντησε ο μάρτυρας.

Εξέταση Παν. Μαντούβαλου

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την εξέταση του πρώην στέλεχους του ΣΔΟΕ, Παν. Μαντούβαλου.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Γ. Μπόμπολης ρώτησε το μάρτυρα: «Ο κατηγορούμενος κατηγορείται ότι πήρε ένα cd από τη Γαλλία. Τη στιγμή που διέγραψε τα τρία αρχεία, μπορεί να γνώριζε το ποσό που φέρεται ότι δεν δηλώθηκε από τους συγγενείς του»;

Ο Παν. Μαντούβαλος απάντησε σχετικά: «Δεν θα ήταν δυνατόν να το γνωρίζει. Αν δεν είχε συνεννοηθεί με τα ξαδέλφια του, δεν θα μπορούσε να έχει γνώση από τέτοιες λεπτομέρειες».

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, στην έκθεση του ΣΔΟΕ δεν ελήφθησαν υπόψη στοιχεία που κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι, καθώς κρίθηκε ότι υποβλήθησαν τελευταία στιγμή.

Μάλιστα, ο συνήγορος Τ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε στον μάρτυρα, πως αν δεν οριστικοποιηθεί ο φόρος, τότε η ζημιά που φέρεται να έχει επέλθει, είναι στον αέρα.

Ο μάρτυρας απόρησε για το γεγονός ότι δεν έχει προσδιοριστεί το πρόστιμο για τα συγγενικά πρόσωπα, με τον πρόεδρο Νικ. Πάσσο να ρωτά: «Αν καταλήξουν οι υπηρεσίες ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο, τότε τί συμβαίνει;»

Μάρτυρας: Τότε δεν συντρέχει αδίκημα για τα πρόσωπα αυτά.

Η λίστα είχε την την ένδειξη πάνω στον φάκελο «εμπιστευτικό»

Στο πως παρελήφθη η αρχική λίστα Λαγκάρντ από τη Γαλλία αναφέρθηκε στην κατάθεση της η πρώην διευθύντρια του γραφείου του Γ. Παπακωνσταντίνου Χρυσή Χατζή.

Η λίστα είχε την ένδειξη, όπως είπε η μάρτυρας, πάνω στον φάκελο «εμπιστευτικό» δηλαδή ένδειξη ότι δεν έπρεπε να ανοίξει πριν παραδοθεί στα χέρια του ίδιου του υπουργού.

Αργότερα σε σύσκεψη ο ίδιος ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι έφθασαν από τη Γαλλία στοιχεία με καταθέτες, δηλαδή ενημέρωσε για τη λίστα Λαγκάρντ και τότε έγινε στην μάρτυρα γνωστό ότι ο φάκελος που έφθασε από τη Γαλλία και παρέλαβε η ίδια ήταν η λίστα Λαγκάρντ.

Πρόεδρος: Πώς εξηγείτε ότι δεν πρωτοκολλήθηκε;

Mάρτυρας:Ο φάκελος αυτός έφερε την ένδειξη εμπιστευτικό. Δεν θυμάμαι τί έγινε και γιατί δεν πρωτοκολλήθηκε…

Πρόεδρος:Ξέρετε πολύ περισσότερα από αυτά που λέτε. Ξέρετε πολύ περισσότερα…

Μάρτυρας:Δεν μπορώ να θυμηθώ λεπτομέρειες και ποια μέρα ήταν. Νομίζω ότι η παραλαβή έγινε αρχές Οκτωβρίου.

Η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου

Τον κ. Παπακωνσταντίνου θα δικάσουν 13 τακτικά μέλη (και έξι αναπληρωματικά) του Ειδικού Δικαστηρίου που κληρώθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής: έξι δικαστές του Αρείου Πάγου και έξι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αρχαιότερο εκ των αρεοπαγιτών κ. Πάσσο.

Εισαγγελέας θα είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, με αναπληρωτή εισαγγελέα τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργο Μπομπόλη.